Polinet’in gündeminde iki önemli konu başlığı var: Yeni ürünler ve ihracat… Bu sene içinde üç yeni ürünü piyasaya süren marka aynı zamanda ihracat ağını da artırmayı planlıyor. Firmanın çalışmalarını Firma Ortağı Bahadır Atila ile konuştuk. 

Artık sonuna yaklaştığımız yılı, sektörünüz ve firmanız açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Pandemi süreci nedeniyle çalışma şartlarındaki kısıtlamalar, mevsimsel durgunluk, hammadde fiyatlarında yüzde 120 civarındaki artışlar, satışlar bir önceki döneme göre satışlarda az olsa da bir düşüş gösterdi. Bu duruma rağmen önümüzdeki dönemler için karamsar değilim. Bu dönem mevcut ürünlerimizde biraz daha çeşitlendirme yapma hazırlıklarıyla geçti. Bu sene içinde üç yeni ürün piyasaya sürdük. 

Yapılarda enerji gibi ihtiyaçlarda tüketimin azalması için yapı malzemelerinin sürdürülebilir olması, çevre ve insan sağlığı için önem arz ediyor. Firmanız çözümlerinin sürdürülebilirliğe katkısı nedir? 

Bizim ürünlerimiz doğal aydınlatma ile birlikte ısı yalıtımı da sağlayarak iki yönlü enerji tasarrufu sağlıyor. Üçüncü katkısı ise ultraviyole korumalı ürünler olması nedeniyle çevre ve insan sağlığına uygun mekanların oluşmasına katkıda bulunuyor. Böylece güneş ışınları karşısında sararmıyor ve doğal aydınlatma özelliğini çok uzun yıllar yitirmiyor. Sağladığı enerji tasarruflarıyla kendine kısa zamanda yapılan yatırımın geri dönmesini sağlıyor.
Bu yaz birçok endüstriyel tesis ya da spor komplekslerinde renovasyona gidildi. Bu tür yapılarda uygulanan renovasyon çalışmalarında neyi önerirsiniz? 
Bizim için önemli bir pazar. Hala çok fazla eskiden yapılmış çatı ve cephesinde yeterli aydınlatma olmayan eskimiş endüstriyel tesisler var. Cephe ve çatı kaplamaları yenilenen endüstriyel yapı sahipleri, doğal aydınlatma ve havalandırma konusunda oldukça talepkar. Biz müşterilerimize ihtiyaçlarının ne olduğu ve nasıl çözümlenebileceği konusunda teknik danışmanlık ve mimari proje hizmetleri de veriyoruz. Alternatif çözümler sunuyoruz. Yapının yeterli doğal ışığa kavuşması ve faaliyet türüne göre çatı veya cephe pencereleriyle doğal havalandırma imkanına kavuşması, konforlu çalışma koşullarını sağlıyor ve verimliliği artırıyor. 

Multilux marka ürününüzün özellikleri, kullanım alanları hakkında bilgi verir misiniz?

Bu tür cephe kaplama ürünlerini Türkiye’de ilk biz ürettik. Yüksek mukavemet ve ısı yalıtımı sağlayan modüler PC paneller, birbirlerine kenetlenen özel formuyla herhangi bir birleşme aksesuarına ihtiyaç olmadan kolayca uygulanabilmektedir. Bu sayede yapı cepheleri kesintisiz güvenli ve hızlı bir biçimde kaplanabilmektedir. Renk seçenekleriyle hem cephe kaplaması hem de ışıklık olarak kullanılabilmesi avantajı yanı sıra transparan görüntüsüyle yapıya son derece mimari güzellik katıyor. İstenirse diğer cephe malzemeleri ile birlikte son derece uyumlu şekilde kullanılabiliyor. Ayrıca bu sistem içinde yer alan pencere sistemi, doğal havalandırma imkanı da sağlıyor. Tüm yapılarda rahatlıkla kullanılabilecek bir ürün. Gündüz doğal aydınlatmanın yanı sıra gece iç mekanının aydınlatmasını dışarı yansıtarak, binanın mimari boyutunu algılanmasını sağlıyor, şehir aydınlatmasına katkıda bulunuyor. Işığı çoğaltarak yayma özelliği ile LED aydınlatma sistemleriyle entegre edilmiş cephe uygulamalarında mimari görsellik doruğa ulaşıyor. İç mekan uygulamalarında rahatlıkla duvar, speratör, asma tavan olarak da kullanılabiliyor.

Tüvasaş Vagon Fabrikası bünyesindeki Vagon Giydirme Binası çatısında hangi ürünleriniz kullanıldı?

Çatı fenerliği üstünde Megalux kilitli sistem ürünümüz yer aldı. Fenerlik yanlarında ise Newlux ürünümüz kullanıldı. İstek üzerine Newlux kaplama sistemi için geliştirdiğimiz havalandırma pencere sistemine, elektrikli açkı mekanizması takarak ve 60 adet pencereyi kontrol üniteleriyle gruplayarak otomasyon sistemi oluşturduk. Böylece çatı feneri yanlarında yer alan pencereler uzaktan kumanda ile açma kapama fonksiyonlarına kavuştu. Sistem günlük havalandırma amaçlı kullanılabildiği gibi yangın alarm sistemine entegre edilerek duman tahliye penceresi olarak da kullanılabiliyor. Bina cephelerinde ise Termolux polikarbonat ürünümüz, sandviç cephe kaplama panelleri aralarında sistem alüminyum profilleriyle düşey doğrultuda kullanıldı. Böylece ışığın iç mekanlara ulaşımı tam olarak sağlandığı gibi cephe mimari görüntüsü daha mimari bir görselliğe kavuştu.

Bir diğer önemli projeniz Ankara Mamak’da İller Bankası ve Spor Toto tarafından gerçekleştirilecek olan kapalı yüzme salonu binası. Burada yapacağınız çalışma hakkında bilgi verir misiniz?

Bu iş bize daha proje halindeyken tasarımcısı tarafından gönderildi. Biz mimarın transparan cephe istekleri doğrultusunda, cephe kaplamasını Multilux ürünümüzle kaplanacak şekilde detaylandırdık ve teknik destek verdik. Aradan bir yıl geçtikten sonra işi alan yüklenici bizim yetkili uygulamacı temsilcimiz olan Rova İnşaat ile anlaşarak, işi gerçekleştirdi. Bu projede İstanbul’daki Bayrampaşa Belediyesi Kapalı Spor Salonu ve Avni Akyol Spor Merkezi gibi son derece özgün bir iş oldu.

Yurt dışı çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz? Gündeminizde neler var?

İhracat bizim için önemli bir konu. Ürünlerimiz biraz proje odaklı olduğundan yurt dışı gelen işlerde de proje ağırlıklı geliyor. Ama bazı ülkelerde yetkili bayilerimiz var. Onlarla daha düzenli bir ihracat yapabiliyoruz. Özellikle Ortadoğu, Türki Cumhuriyetleri ve Balkan ülkeleriyle iş yapıyoruz. Ama Avrupa, Afrika ülkeleriyle de ilgiliyiz. Şu an İngiltere‘de bir kapalı çarşı projesi cephelerine Multilux ve Newlux ürünlerimizle ilgili anlaşama sağladık. Bu projeye de proje ve teknik danışmanlık hizmeti verdik, üretimini de gerçekleştirdik. 
 

YERYÜZÜNDEKİ HASTALIKLAR SU İLE İLİŞKİLİ YERYÜZÜNDEKİ HASTALIKLAR SU İLE İLİŞKİLİ