İş ve inşaat makinaları başta olmak üzere, dünyanın birçok ülkesine oldukça geniş bir ürün gamıyla hizmet veren Pi Makina’nin Satış ve Pazarlama Direktörü Onur Kalkan, hem iş makinaları grubunda hem de beton sektörüne dönük makinalarında ve araçlarında yeni sürümler ve tiplerle müşterilerinin yanında olacaklarını vurguladı.

Bize şirketinizin yapılanmasını ve 2021 iş gündemini anlatmanızı rica ediyoruz. 

1972 yılında kurulan ve grup şirketler bünyesinde yer alan, yaklaşık 1000 çalışanımızla 800 bin metrekarelik üretim tesislerine sahip büyük ve köklü bir firmayız. İş ve inşaat makinaları başta olmak üzere, dünyanın birçok ülkesine oldukça geniş bir ürün gamıyla hizmet veriyoruz. Bunların dışında, özel projelere özgün çözümler sağlıyor, Türkiye’nin savunma sanayi alanında öncü firmaları için üretim yapıyor ve çözüm ortaklığı sunuyoruz.

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Yarım asırlık maceramızda, piyasada yer alan pek çok ürünün ilk yerli üreticisiyiz. Beton santrali, transmikser, beton mikseri, beton finişeri, asfalt finişeri, beton pompası, greyder, kazıcı yükleyici, yükleyici ve kule vinç gibi birçok ürünün ilk yerli örnekleri, Pi Makina tarafından ihtiyaçlar doğrultusunda ilk kez üretilmiş ve piyasaya sürülmüştür.

Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız? 

Temmuz 2016’dan beri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın belgelendirdiği bir Ar-Ge merkeziyiz. Ar-Ge merkezi unvanıyla, yaklaşık 2 senelik süreçte; Ar-Ge faaliyetleri ve know-how üretme konusunda disipline olup, bu kültürü tabana yayarak inovasyon yarışında pazarın önemli oyunculardan birisi olduk. 2019 yılında Pi Makina olarak katılmaya hak kazandığımız en prestijli marka destek programlarından biri olan Turquality ile beraber markamızın dünyaya açılmasına katkıda bulunacak yatırımlar yapmaya devam ediyoruz.

Hangi pazarları hedefliyorsunuz? Bu pazarlarda önceliğiniz neler? 

Öncelikli pazarlarımız arasında Afrika Ülkeleri, Türki Cumhuriyetler, Balkan ülkeleri, Körfez ülkeleri ve son dönemde Avrupa kıtasından belli bölgeler var. Bugüne kadar 40’tan fazla ülkeye ihracat yaptık ancak mevcut stratejimizde bölge bazlı bir bakış açısı getiriyoruz. Önceliğimizi de operasyonel olarak kuvvetli olduğumuz alanlara veriyoruz. 

2021 sonu için şirket hedefleriniz nelerdir?

Bu sene de hem iş makinaları grubumuzda hem beton sektörüne dönük makinalarımızda hem de araçlarımızda yeni sürümler ve tiplerle müşterilerimizin karşısında olacağız. Hem Türkiye hem de dünya ekonomisini yakından takip ediyoruz. Bu noktada ülke ekonomimiz için 2021-2022 yıllarına dönük beklentilerimiz geçtiğimiz yıllara nazaran daha iyimser. Umuyoruz ki hem Pi Makina için hem de sektörümüz için çok daha aktif, verimli ve kazançlı bir süreç olur.