Peyzaj alanlarının sürdürülebilir olması için bakımının doğru ve yeterli yapılması önemli. Bu konuda hassasiyet gösterilmesi gerekilen en önemli unsur ise sulama. Otomatik sulama sistemleri, peyzaj alanlarının doğru miktarda ve zamanda sulanmasını sağlayarak verimliliği artırıyor. 

RAINBIRD markasının distribütörlüğünü yapan Sarıtaş Yapı Malzemeleri’nin Genel Müdürü Ali Sarıtaş, sulama ürün gruplarında prey başlıklar, rotorlar, vanalar, kontrol üniteleri ve aksesuarlardan ile müşterilerine hizmet verdiklerini açıklıyor. Otomatik sulama sistemleri hakkında bilgi veren Sarıtaş, suyun fazlasının da azının da tüm bitkilere zararlı olduğunu hatırlatarak bitkinin ihtiyacı kadar sulamanın yapılması sürdürülebilirlik açısından önemli olduğunu vurguluyor.  Su akışı mesafeli sprink grupları bulunuyor. Bitkinin ihtiyacına göre uzun ya da kısa su akışı mesafeli sprink gruplarının olduğunu belirten Sarıtaş, “Bitkinin türüne ve özelliklerine göre bu sistemler tercih ediliyor. Örneğin kavşaklardaki çimler ile geniş alanlardaki tohumları sulamak için kullanılan sprinkler farklılık gösteriyor.” Diyor.

OTOMATİK SULAMA İLE VERİMLİLİK ARTIYOR

Otomatik sulama sistemlerinin en önemli avantajlarından bir diğerinin ise suyun verimli kullanılmasını sağlaması olduğunu belirten Sarıtaş, dünyada su kaynaklarının her geçen gün azaldığını hatırlatarak suyun her alanda verimli kullanılmasının şart olduğunu söylüyor. Peyzaj alanlarında ve tarımda suyun verimli kullanılmasının, tasarrufun yanı sıra konfor ve bitki verimliliği avantajı da sunduğunu ifade eden Sarıtaş, şunları söylüyor:
“Tarım alanlarında damla sulama sistemleri öncesinde geleneksel bir yöntem olan salma sulama sistemi uygulanıldı. Bu sistem topraktaki gübre, vitamin gibi birtakım faydalı etkenleri yok ederdi. Yeni teknolojilerle bunun önüne geçildi. Damla sulama ile sulamayı, daha önce yaptığımız sulamanın 4/1 ile yapabiliriz. Bunun yanı sıra ürün verimini yüzde yüze çıkartıyorsunuz. Eskiden bir kök fideden 5 kilo ürün alırken bu sistemlerle 25 kilo ürün alabiliyorsunuz. Peyzaj alanları açısından değerlendirdiğimizde ise suyu homojen şekilde kullanabiliyorsunuz. Otomatik sulama sistemleriyle bitkiyi yeterli miktarda ve aynı oranda sulayabiliyorsunuz. Otomatik sulamanın asıl amacı, kişiye gerek duyulmadan belirtilen zaman dilimlerinde otomatikman çalışmasıdır. Bu kullanıcıya konfor sunuyor. Böylelikle tatile çıktığınızda bahçenizdeki bitkileri düşünmenize gerek kalmıyor. Ayrıca iş gücüne ihtiyaç duyulmuyor, bu da maliyetlerinizi düşürüyor ve zaman kazandırıyor. Doğru zamanda, yeterli miktarda ve aynı oranda sulama gerçekleştiriyorsunuz.”