Petek İzotuğla ürünün dizaynının tamamen Kudret Tuğla’ya ait Ar-Ge çalışmaları sayesinde ortaya konduğunu kaydeden Gökhan Görçiz, “Petek İzotuğla ürünlerimizin ses yalıtım katsayıları da çok yüksek. 20’lik Petek İzotuğla’nın ses yutum katsayısı 48 dB olarak bulunmuş olup bu değer bir dış duvar malzemesi için mükemmel bir değerdir. İzotuğla duvarlarla yapılan deneylerde yangına 180 dakika dayanabildiği kanıtlanmıştır” dedi.

Kudret Tuğla’nın geçmişten bugüne geldiği nokta hakkında bilgi verir misiniz? 

Firmamız 1987 yılından bu yana kilden mamul inşaat malzemeleri üretmektedir. Başlangıçta 12 çeşit ürünümüz varken bu rakam günümüzde 80’lere ulaşmıştır. Geldiğimiz nokta ise inovasyona bağlı üretim çeşitliliğinin arttırılması ve sürekli değişen inşaat sektörü gereksinimlerini karşılayacak yeni ürünlerin ve çözümlerin ortaya konmasıdır. Firmamız kendi konusunda daima öncü olmuş ve sektöre yön vermiştir. Son geliştirdiğimiz ürünlerimizin tüm diğer firmalar tarafından da Ulusal Teknik Onay Belgesi alınarak üretilmeye başlamış olması da bunu kanıtlamaktadır.

Firmanız özelinde özellikle üretim hatlarınızda ve diğer eğitim, hizmet, dijitalleşme gibi alanlarda yaptıklarınız ve yapmayı planladıklarınız nelerdir? 

Sektörün geleceği otomasyonda yatmaktadır. Ürünlerimiz genelde büyük boyutlu ve ağır olduğu için makina ve robot sistemlerinin kullanılmasına daha uygundur. Ayrıca işçilik maliyetlerinin her gün artar hale gelmesi de bu konuda bizi otomasyona zorlamaktadır. Avrupa’da üretimler artık sadece teknik çalışanların yer aldığı tamamen otomatik tesislere dönüşmüştür. Bizim tesislerimizin de geleceği bu olacaktır.

Petek İzotuğla ürününüzün ısı ve ses yalıtımına katkısı nedir?

Petek dizaynlı İzotuğla ürünümüz neredeyse 10 yıldır üretilmektedir. Bu dizayn tamamen firmamıza ait Ar-Ge çalışmaları sayesinde ortaya konmuş olup, ürün geliştirmeleri sonuncunda Ulusal Teknik Onay belgeleri ile de desteklenerek ısı yalıtımı konusunda geldiğimiz noktayı işaret etmektedir. Tuğlada bu değerlere ulaşmak kolay değildir. Ürünün çok hafif olması, cidar kalınlığının minimum seviyeye indirilmesi ve özel dizaynı sayesinde ısı ve ses yalıtımı konusunda yepyeni bir sayfa açmıştır. Bu ürün herhangi bir ek yalıtım malzemesi ile de desteklenmemiştir. Bu sayede fiyatı da çok uygundur. Doğal olması, yanma dayanımı ve ses yutumu konusundaki artıları da ürüne ek avantajlar getirmektedir. UTO belgeli halen 5 farklı duvar kalınlığında üretilen Petek İzotuğla üretimimizde 19-20-25-28-30 cm duvar kalınlıkları bulunmaktadır. Petek İzotuğla ürünlerimizin ses yalıtım katsayıları da çok yüksektir. Örneğin 1. ve 2. Isı bölgelerinde en sık kullanılan 20’lik Petek İzotuğla’nın ses yutum katsayısı 48 dB olarak bulunmuş olup bu değer bir dış duvar malzemesi için mükemmel bir değerdir ve yönetmeliklerde gerekli olan ses yalıtım değerlerini fazlasıyla karşılayabilmektedir. Ayrıca İzotuğla duvarlarla yapılan deneylerde yangına 180 dakika dayanabildiği kanıtlanmıştır.

Termal Tuğla kullanıcısına ne gibi avantaj sunuyor?

Termal Tuğla neredeyse 20 yıldır üretilip özellikle İzmir ve çevresinde çok yaygın olarak kullanılan bir üründür. EPS takviyeli olan bu ürünün özel EPS plakaları ile birlikte kolayca örülmesi ve ısı yalıtımı konusunda artık denenmiş olması en önemli avantajıdır. Biz ürünlerimizde yüksek dansiteli EPS kullandığımız için de daima güvenle kullanılan ve tercih edilen bir ürün olmuştur. 

Çözümlerinizin enerji verimliliğine ve yapı ve insan sağlığına katkısı nedir?

Tuğla enerji verimliliği konusunda aslında en üstün malzemedir. Isıyı depolama özelliğine sahip olan kilden üretilen tuğlalar daima insana sıcaklı ve konfor sağlamıştır. Avrupa ve Amerika’da da insanın yaşadığı her mekanda tuğla kullanılması bunun en önemli kanıtıdır. Tuğla depoladığı ısı enerjisini tekrar oda içine verebilen tek yapı malzemesidir. Doğallığı da ona ek avantaj sağlamaktadır. Üretilen ürünlerin dizaynıyla oynayarak da tuğladan ısı iletkenlik hesap değerleri çok daha üstün duvar detayları elde edilebilmektedir. Kullanılan ve TS 825 değerlerinden çok daha uygun ısı iletkenlik değerlerinin öngörülebildiği bu ürünlerin bu özellikleri UTO (Ulusal Teknik Onay) belgeleriyle de kanıtlanmıştır.

Yapılarda duvar elemanı olarak tuğla kullanımının sağladığı fayda nedir? 

Tuğla her şeyden önce çok uzun ömürlü olması, yüksek basınç dayanımı, su emme, ısı depolama, ısı ve ses yalıtımı özellikleriyle en üstün duvar malzemesidir. Yapılan deneyler sonucunda tuğla duvarların dıştan gelen elektromanyetik kirliliği de yüzde 95 oranında önlediği tespit edilmiştir. Ekonomik olması ve tamamen doğal insan sağlığına zarar vermeyen bu nedenle de konfor değerleri açısından her zaman inşaat sektörüne en üst düzeyde hizmet etmiş bir ürün olmuştur. Kolayca bulunabilir olması, kendi milli ve yerli ürünümüz olması da en önemli artılardan biridir.

Gündeminizde hangi konu başlıkları var? Hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Bundan sonra dünyada doğallık çevre ve enerji sakınımı konuları çok daha fazla gündemde olacaktır diye düşünüyoruz. Bu nedenle tamamen doğal olan kil ürünlerin kullanımının artacağı bir gerçektir ve böyle de olmalıdır. İnsan sağlığına dost ürünler daima tercih nedenidir.  Biz çevreyi korumak ve enerji sakınımı konularında çok duyarlı bir firmayız. Bu nedenle üretimimizde çevreye zararlı olabilecek bazı atıkların değerlendirilmesi ve geri kazanımları konularında ciddi projeler yapmaktayız. Bu sayede tuğla yapımında kullanılan kil reçetelerine diğer sektörlerden gelen bazı endüstriyel atıkların belli oranlarda eklenmesiyle tuğla yapımında alternatif hammadde olarak kullanılması ve böylece her gün tonlarca atığın çevreyi kirletmesinin önüne geçilmesi de mümkün olabilmektedir.  
Ayrıca pişmiş kilin en önemli özelliği de gözenek yapısının 10 nanometrenin üstündeki partiküllerin, canlı organizmaların yaşamasına ve geçmesine izin vermeyecek şekilde olmasıdır. Bu demektir ki kil ürünler virüsler de dahil olmak üzere dışarıdan girebilecek her türlü zararlı partikül, bakteri, mantar gibi canlı organizmalara dur diyebilmekte ve duvarlar içinde yaşayan insanlar için bir YAŞAM FİLTRESİ oluşturmaktadır. Bu da kil ürünleri diğer yapı malzemelerinden ayıran en önemli artı özelliklerden biridir.

BOYA SEKTÖRÜNÜN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI: PAİNTİSTANBUL & TURKCOAT FUARI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI BOYA SEKTÖRÜNÜN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI: PAİNTİSTANBUL & TURKCOAT FUARI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI