Korona sürecini Türkiye, güçlü sağlık altyapısı sayesinde diğer ülkelere nazaran daha az hasarla atlatıyor ama bu salgın kısa ve orta vadede gündemimizden düşecek gibi de durmuyor. Bizi öne çıkaran en önemli iç dinamiğimiz, üreten genç bir nüfusa sahip olmamızdır. Büyüme rasyolarımızın tekrar hedeflerimiz doğrultusuna gelmesi için bu dinamiğimizi en etkin bir şekilde kullanmalıyız. Üretimin yavaşlaması veya durması demek bu önemli kaynağımızın atıl kalması demek. Özellikle küresel ticaretin ve üretimin  azaldığı bu dönemde oluşan bu boşluğu Türkiye neden doldurmasın. Bu sebeple; yeni normalin bir an önce uzmanlardan tarafından tanımlanarak, bu önlemler altında yarın değil bugün yeni normale dönmemiz gerektiğine inanıyorum. 

Bağlantı elemanları sektöründe dünyanın dev müteahhitlik şirketlerinin çözüm ortaklarından biri olan Berdan Cıvata, korona virüs salgını sürecinde personel sağlığının korunmasıyla ilgili gerekli tüm önlemlerini alarak yatırımlarına ve üretimine ara vermeden devam ediyor. 

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesinde beş parseldeki 40 bin metrekare alan üzerinde yer alan Civata Somun Saplama Üretim Tesisleri, Isıl İşlem Tesisleri, Yüzey Kaplama Tesisleri ile Akredite Belgeli Mekanik Test Laboratuvarı’nda 40’ı çeşitli branşlarda mühendis olmak üzere toplam 325 kişiyi istihdam eden Berdan Cıvata, sokağa çıkma yasağı uygulamalarında aldıkları özel izinlerle üretimini sürdürüyor. Limak İnşaat’ın Kuveyt’te inşa ettiği 4,5 milyar dolarlık uluslararası havaalanı inşaatı ile Bakü’deki rafineri inşaatında kullanılacak civatalar, ayrıca Norveç’e ihraç ettikleri cıvata-somun ürünlerinin sevkiyatının gecikmeli de olsa devam ettiğini aktaran Berdan Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi, “Yatırımlarımızın böylesi büyük bir hızla devam ettiği bir dönemde pandemiye rağmen üretimde herhangi bir önemli aksama yaşamadık. 11-12 Nisan’da uygulanan ilk iki günlük sokağa çıkma yasağında bile iki saat içerisinde gerekli tüm yasal izinler alarak çalışmalarımızı tüm gücümüzle devam ettiriyoruz” dedi.

GES PROJESİ İLE ÇATIDAN ELEKTRİK ÜRETECEK

Son yıllarda aşırı yoğunlaşan müşteri taleplerine cevap vermek adına başlattıkları kapasite artırımı yatırımlarının da sürdüğünü ifade eden Hasan Şemsi, “MTOSB’de 7,5 dönümlük arsada yer alan ve beş dönüm kapalı alanı bulunan iki katlı bir fabrika binasının alımını gerçekleştirerek yeni bir arsada yeniden inşaat, elektrik, su, kanalizasyon ve ruhsat gibi işlemlerden en az bir yıllık bir zaman tasarrufu sağladıklarını kaydetti. Firmalarına kamaralı yeni bir sertleştirme tesisi de kazandırdıklarını ve bu alandaki kapasitelerini yüzde 35 oranında artırdıklarını belirten Şemsi, Nisan ayında dünyanın en uzunu olan Çanakkale Köprüsü’nün ayaklarını taşıyan 10 metre boydaki ankeraj cıvatalarından sonra şimdi de 8 metre boyda ancak M125 çapında devasa gergi çubuklarının dişlerini açabilmek üzere 120 ton baskı gücündeki Türkiye’nin en güçlü ovalama tezgâhını faaliyete aldıklarını aktardı. Şemsi devam eden projelerle ilgili olarak da şunları söyledi: “Sıcak Daldırma Galvaniz Tesisimizin kapasitesini yüzde 200 artıracak çalışmaları Haziran ayında tamamlamayı planlıyoruz. Yaz dönemlerinde artan elektrik ihtiyacımızın da yüzde 40’ını yenilenebilir enerji sistemlerinden karşılamak için harekete geçtik. Boş durumda bekleyen çatılarımıza kurmakta olduğumuz 1500 kW gücündeki Güneş Enerji Santrali projemiz ile bir yandan enerji maliyetlerimizi düşürürken, diğer yandan çevre temizliğine katkı koyacağız.” diye konuştu. 

TESİSLERDE ALINAN ÖNLEMLERLE TEMAS MİNİMUMA DÜŞÜRÜLDÜ

Pandemi sürecinde üretimin sorunsuz olarak devam edebilmesi için tesislerinde personel sağlığını artıracak tüm önlemleri aldıklarını belirten Hasan Şemsi, ilk aşamada beyaz ve mavi yakadan 60 yaş üzerinde olan çalışanları ve bazı kadın personellerini evden çalışmaya gönderdiklerini belirterek şunları söyledi: “Adana, Tarsus, Mersin’den tesislerimize çalışanlarımızı getiren servislerde fiziki mesafeyi düşünerek otobüs sayısını çoğalttık. Sabah-akşam giriş ve çıkışlarda 300’e yakın personelimizin ve yatırımlarda çalışan 20 kadar misafir çalışanımızın ateşini günlük olarak test ediyoruz. Servislere maske dağıttık. Servise maskesiz kimse binemiyor. Misafir kabul etmiyoruz, kabul etmek zorunda kaldıklarımızın 2 metreden fazla yaklaştırmıyoruz ve ancak 2-3 dakikalığına kabul ediyoruz. Yemek saatlerinde oluşacak kalabalığı önlemek için de üç farklı saatte yemek uygulaması başlattık. Servisleri, ofisleri, tesisleri dezenfekte ediyoruz. Giriş ve çıkışta tüm personelin ateşini ölçüyoruz.”

“PATENTLERİMİZLE MEGA PROJELERDE ARANAN BİR ÜRETİCİ KONUMUNA GELDİK”

Türkiye’nin tek akredite belgeli laboratuvarına sahip olduklarını ve 500 tonluk kapasitesiyle Avrupa’nın en güçlü çekme testi cihazının Berdan patenti taşıdığının altını çizen Hasan Şemsi, bugüne kadar dünyanın hiçbir bölgesinde yapılamayan büyük tonajlı çekme testlerinin artık Türkiye’de yapılabilir hale geldiğini belirtti. Ayrıca sıcak daldırma galvanizli cıvatalar ve somunlarda hidrojen kırılganlığı riskini sıfırlayarak patentinin aldıklarını dikkat çeken Şemsi, 10 metreye kadar boylarda tam dişli, yarım dişli saplamaların sıcak galvanizlerini yapabildiklerini kaydederek şöyle konuştu: “Cıvata ve somunlara 2 bin 400 saat tuz püskürtme korozyon testine dayanıklı teflon kaplama yapabiliyoruz. Anamur-Kıbrıs İçme Suyu Boru Hattı’nda denizin 250 metre altında kullanılan cıvatalara 6 bin 500 saat tuz püskürtme korozyon testine dayanımlı kaplama yapabiliyoruz. 6 köşe ve 12 köşe anahtar ağızlı, şapkalı M 74 çapa kadar 12 kalite somun dövebiliyor ve onları hidrojen kırılganlığı riski sıfır olarak galvaniz kaplayabiliyoruz. Entegre bir tesise sahip olmamız nedeniyle yaptığımız bu işlemler ve aldığımız patentler Berdan Cıvatayı mega projelerde aranan bir üretici konumuna getirmiştir.” 

YÜZDE 100 YERLİ VE MİLLİ ÜRÜNLERİMİZ İLE TÜRKİYE’Yİ GURURLA TEMSİL ETMEYE HAZIRIZ”

Rüzgar Enerji Santrallerinde her biri 300 tonu aşkın gövdeyi zemine bağlayan 3 metre boyda 10.9 kalite ankeraj cıvatalarını da ürettiklerine dikkat çeken Berdan Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi, ayrıca 4-5 parçadan meydana gelen takriben 100 metre boydaki kuleyi birleştiren 15-20 kg ağırlıkta 10.9 kalite kule birleştirme cıvatalarını ve uzunlukları 74 metreyi bulan kanatları rotora bağlayan 10.9 kalite kanat saplama ve somunlar gibi kritik öneme sahip bağlantı elemanlarının Türkiye’de onaylanmış tek üreticisi olduklarını aktararak “Kendini her gün bir adım ileriye taşıyan Berdan Cıvata Sanayi AŞ. bugün Avrupa’nın ve dünyanın en uzun köprülerinin ayaklarını taşıyan 10 metre boyda cıvatalarını üretirken yarın dünyanın neresinde, ne büyüklükte olursa olsun tüm mega projelerde yüzde 100 yerli ve milli bağlantı elemanlarıyla çözüm ortağı olmaya, bu konuda ülkemizi dünyanın her yerinde gururla temsil etmeye hazırdır” diye belirtti.