İstanbul Avcılar’da 2006 yılında sektörde uzun yıllar edindiği tecrübe ile üç ortağın bir araya gelmesiyle kurulan Özgüven İskele’nin çalışmalarını Aytekin Bülbül, Sedat Aydoğan ve Özkan Güneysu ile konuştuk. 

Özgüven İskele’nin başarı hikayesini öğrenebilir miyiz?

Aytekin Bülbül: Özgüven İskele, 2006 yılında iskele sistemleri kurulum ve söküm yapmak üzere İstanbul Avcılar’da üç ortağın bir araya gelmesi ile kuruldu. Daha sonra faaliyet alanımızı genişlettik ve 2015 yılında iskele sistemleri imalatı da yapmaya başladık. Böylelikle tek bir kalemde hem iskele sistemlerinin imalatı ile satış ve kiralama hem de kurulum ve söküm hizmetini müşterilerimize sunarak, daha hızlı ve donanımlı bir hizmet sağlamış olduk.  Şu anda haftada 5 bin metrekarelik kapasitemiz mevcut. Talepler doğrultusunda bu kapasitemiz artıyor. Aynı zamanda fason üretim gerçekleştiriyoruz. 

Ürün gamınız hakkında bilgi verir misiniz?

Aytekin Bülbül: Firmamız H İskele sistemleri üretimi yapıyor. Bu ürünümüz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın istediği tüm sertifikalara sahip. TSE Standartlarına uygun olarak üretim gerçekleştiriyoruz. Bu yıl içerisinde Flanşlı iskele sitemlerinin üretimini yapmayı planlıyoruz. 

H Tipi İskele Sistemlerinin kullanım alanı ve özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Aytekin Bülbül: H Tipi İskele Sistemleri yapıların özellikle yüksek katlı binaların dış cephe çalışmalarında kullanılıyor. H Tipi İskele sahip olduğu özellikler nedeniyle iş güvenliği açısından oldukça avantajlıdır. 
Sedat Aydoğan: Binaların dış cephe çalışmalarında H Tipi İskele sistemlerinin kullanımı asansör kullanımına oranla çok daha avantajlı. Bu H Tipi İskele Sistemleri hem güvenliği artırıyor hem de iş yapımını hızlandırıyor. H Tipi İskele Sistemlerinde her katta işçi çalışabiliyor. Yapıların dış cephesinde boya, mantolama çalışmaları için H Tipi İskele Sistemleri kullanımı avantajlı. 

Çözüm sunduğunuz projelere örnek verir misiniz?

Özkan Güneysu: Bugüne kadar birçok önemli projede küçük büyük şantiye gözetmeksizin hem ürün tedariki hem de iskele kurulum ve söküm hizmeti verdik.   

Bu projelere sağladığınız en önemli avantaj nedir?

Aytekin Bülbül: Özgüven İskele olarak müşterilerimize sağladığımız en önemli fayda iskele sistemlerini kapsayan satış, kiralama ve kurulum ve söküm hizmetini tek bir kalemde verebiliyor olmamız. Tüm talepleri karşılayabiliyor olmamız müşteriye hem işin uygulanışında pratiklik hem de maddi avantaj sağlıyor. 

Flanşlı İskele Sistemleri yatırımınızı ne zaman yapmayı planlıyorsunuz?

Aytekin Bülbül: Önümüzdeki günlerde bu konuda çalışmalarımıza başlayacağız. İnşaat sektörü bu aylarda durgundur. Bu süreçte bu yatırıma odaklanarak yaza hazırlanmayı planlıyoruz. Şu anda flanşlı iskele üretimi için gerekli belgeleri almak üzere çalışmalarımız sürüyor. Mevcut tesisimizde bu sistemi üretmek içim gerekli makinalarımız mevcut. Öte yandan bir diğer hedefimiz ise ihracat. Bu hedefimizi gerçekleştirmek için çalışmalarımız var. Birçok yurt dışı tabanlı firma ile görüşmelerimiz devam etmektedir.  Bu doğrultuda ihracat hedeflerimiz için inşaat sektörü alanında yurt dışı fuarlara katılmayı planlıyoruz.

Sedat Aydoğan: Ayrıca mantolama uygulamaları alanında da çalışmaya başladık. Bu konuda çalışanlarımız mesleki yeterlilik eğitimi aldı. Böylelikle müşterilerimize projelerinde hem mantolama uygulaması hem de iskele sistemleri alanında tek kalemden hizmet verebileceğiz.

İskele kurulum ve sökümü iş güvenliği açısından önemli. Bu çalışmalarınızda nelere dikkat ediyorsunuz?

Özkan Güneysu: Öncelikle iskelenin uygulanacağı alandaki zeminin yapısı gibi birtakım unsurlara dikkat ediyoruz. Mühendislerimiz binaya uygun iskele sisteminin çizimini hazırlıyor. Zemin etüdü, topraklama gibi birtakım kriterlerin dikkate alındığı belli briefler ile müşteri bu hazırlığı yapıyor. Sevkiyatı gerçekleştirdikten sonra iskelenin kurulumunu yapıyoruz. İskele üzerinde işçi çalışmadan önce mühendislerimiz her şeyin doğruluğunu denetliyor ve uygunluk raporunu vermesi ardından işçi çalışmalarına başlayabiliyor. 

İnşaat sektöründe kazalar çok fazla yaşanıyor. Bu kazaların önüne geçebilmek adına daha fazla neler yapılmalı? Sizce denetim yeterli midir?

Sedat Aydoğan: Ne yazık ki denetim yetersiz! TSE standardına sahip olmayan güvenliksiz iskeleler hala rağbet görüyor, ayrıca kalifiye olmayan iskele kurum söküm personelleri ile iş güvenliği gözetmeksizin iskele kurum sökümü yapılıyor. 

Özkan Güneysu: İş kazalarının önüne geçebilmek için öncelikle insanların iş güvenliği ve eğitimi hakkında daha fazla bilinçlenmesi gerekiyor. Bu bilinç geçmiş yıllara oranla daha fazla arttı, gelecekte ise daha iyi bir noktaya gelineceğine inanıyorum.
Aytekin Bülbül: Bizim müşterilerimizden beklentimiz ana müteahhidin taşeronları denetlemesidir. Özellikle iş güvenliği konusunda… Ülkemizde ne yazık ki maliyeti düşürmek adına standartlara uygun olmayan iskele sistemleri tercih ediliyor. Denetim yapıldığı takdirde bu sorunların önüne geçilebilir. 

Önümüzdeki süreçte neyi hedefliyorsunuz?

Kaliteden ödün vermeden ürün gamımızı genişleterek müşteri taleplerini eksiksiz, kaliteli ve güvenli hizmetlerimize devam etmek. Akabinde yurt dışına açılarak markamızın güvenirliliğini kanıtlamak.