Özel mimarisi olan yapılarla uyumlu olacak yeni ürünlerinin mimarlar tarafından çok büyük beğeni bulacağına inandıklarını söyleyen Form Endüstri Tesisleri Genel Müdürü Güray Korun, ayrıca yine bu yıl GAL Ventilation firmasıyla lisanslı olarak havalandırma panjurları imalatını gerçekleştirmeye başlayacaklarının müjdesini verdi.  

İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNDE KROMAŞ: "YÜZEY İŞLEMDE LİDER MARKA" İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNDE KROMAŞ: "YÜZEY İŞLEMDE LİDER MARKA"

2021 yılını sektör ve şirketiniz açısından değerlendirir misiniz? 2022 yılı için öngörüleriniz nelerdir? Bu yıl ne tür yatırımlar planlıyorsunuz?

2021 yılı pandeminin etkilerinin piyasalara olan etkisinin nispeten azalmasıyla birlikte şirketimiz adına olumlu geçti. Form Şirketler Grubu genelinde 2021 yılını 700 milyon TL ciro bitirdik. Hedeflerimizin üstüne çıkarak geçen seneye oranla yüzde 55’lik bir büyüme sağladık. Grup çatısı altında yer alan her firmamızda büyümeye devam ettik. Firmalarımızın hepsinde Euro bazındaki hedeflerimizin yüzde 10’u üzerinde büyüme sağladık. Grup olarak toplam ciromuzun yüzde 15’ini ihracattan elde ettik ve 2022 yılında bu oranı yüzde 30’a çıkartmayı hedefliyoruz.

Form Endüstri Tesisleri firmamız özelinde ise 2021 yılında üretim hattımızı genişletmek adına yatırımlar gerçekleştirdik. Bu yatırımlarla birlikte imalat alanımızı yüzde 50 arttırarak, 14 bin metrekareye çıkarttık. Pandeminin etkilerini azaltmak ve temiz hava sunmak adına geliştirdiğimiz NEFFES serisinin yeni cihazı NEFFES ST 1200’ün üretimlerine başladık. NEFFES Antiviral Hava Temizleyici’nin etkinliği Sağlık Bakanlığı tarafından da onaylandı. Sağlık Bakanlığı’ndan aldığımız Aktif Madde İçermeyen Biyosidal Ürün Belgesi ile NEFFES’in mantar ve bakterilere karşı olan etkinliği belgelenmiş oldu.

2022 yılında GAL Ventilation firmasıyla lisanslı olarak havalandırma panjurları imalatını fabrikamızda gerçekleştirmeye başlayacağız. İhracat alanında ise Doğal Havalandırma ve Evaporatif Soğutma tarafında odaklanacağımız yurt dışı pazarı Özbekistan olacak. Bunun yanında NEFFES kapsamında da hedef pazar olarak için İngiltere, Almanya ve Belçika üzerinden ilerleyeceğiz.

2022 yılı için sunacağınız yeni çatı ve cephe sistemleri çözümleriniz var mı? Hangi tür yapılarda ve projelerde hangi sistemlerinizi öne çıkaracaksınız?

Duman tahliye, doğal gün ışığı aydınlatma, doğal havalandırma konularındaki tecrübelerimizi birleştirdiğimiz Alman Lamilux ve Roda firmalarıyla pazara yeni ürünler sunmayı planlıyoruz. Özel mimarisi olan yapılarla uyumlu olacak bu ürünlerin mimarlar tarafından çok büyük beğeni bulacağını düşünüyoruz.

Yeni binalarda veya mevcut bina çatılarındaki/cephelerindeki renovasyon çalışmalarında malzeme trendleri neler? Çözümlerinizin bina yalıtımına katkıları neler?

Bina renovasyon işlerinde, özellikle çatılar özelinde bakıldığında kenet metal çatıların bir trendi olduğunu söyleyebiliriz. Bu malzeme, farklı geometrilere cevap verebilen, yüksek ısı izolasyonu uygulama imkanı sağlayan yapı uygulamalarıdır. Bu çatılar için yine sektöre sunduğumuz, yüksek yalıtımlı çatı aydınlatma ve havalandırma pencerelerimizle yapılara değer katmaya devam edeceğiz.