TK Elevator, yeni global markası TKE’nin doğuşunu duyurdu. Yeni marka isminiz neyi yansıtıyor?

Bu heyecan verici bir dönem yeni kurumsal adımız TK Elevator ve global ticari markamız TKE'yi insanlarla tanıştırdık. Yeni bir kimliğimiz var ancak yenilikçi, sürdürülebilir mobilite çözümlerimizle sektörün ön saflarında yer alan, insanların yaşamlarını iyileştirme amacımızı, thyssenkrupp Elevator’ın mirasının üstüne konumlandırıyoruz. TK Elevator, asansör sektörünün öncü insan odaklı hizmet markası olma hedefimizi anlatıyor. Global markamızı değiştirmek, bağımsız, küresel ve lider bir firma olarak konumumuzu daha da güçlendiriyor. Yeni ismimiz aynı zamanda global pazardaki çalışanlarımıza ve müşterilerimize eşsiz ve güçlü yanlarımızı anlatma fırsatı tanıyor. TK Elevator’ın yeni küresel markası TKE, lider çözümlerimizle insanların hayatlarını dönüştürmeyi hedefliyoruz. Markanın yeni görüntüsü, modern yaklaşımımız ve insan merkezli odağımızı sembolize ediyor. İnsanların hareketleri ve yol bulma şekillerinden ilham alan logomuz, iyimser ve ileri bakan düşünce yapımızı hayata vurguluyor. 

2020 yılını firmanız ve sektörünüz açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

TK Elevator, toplamda 100'den fazla ülkede 50.000'den fazla çalışanıyla müşterilerine hizmet veriyor. Asansör üretimi, montaj ve bakım hizmetinden asansörlere, yürüyen merdivenlere, yürüyen bantlara, engelli asansörleri ve platformlarına kadar her türlü ürün ve hizmeti sunuyoruz. Türkiye, TK Elevator için oldukça önemli bir pazar. Konut başta olmak üzere, ulaşım, sağlık, AVM gibi çok çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyoruz. Toplu taşıma çözümlerimizle metrolar ve havaalanları için önemli bir çözüm ortağı oluyoruz ve bu alanlarda konforlu ve kesintisiz  mobilite sağlıyoruz. Aynı zamanda konutlar, oteller, hastaneler, alışveriş merkezleri, ofisler için özel çözüm ürünler sunarak, bu yapıları geleceğin modern şehirlerine hazırlıyoruz. Covid-19 etkisi altında geçen 2020 yılını, güçlü ekonomik yapımız, tecrübeli kadromuz, teknolojimiz ve yenilikçi ürünlerimizle oldukça başarılı bir şekilde tamamladık. Yine İstanbul’un en kalabalık metro hattı Hacıosman-Yenikapı metro hattında, asansör, yürüyen merdiven ve yürüyen bantlarımızla günlük ortalama 500 bin kişiye hizmet veriyoruz. Avrupa Yakası’nın ilk sürücüsüz hattı M7 Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattına, 225 yürüyen merdiven ve 108 asansörle mobilite sağladk. İki kıtayı denizin altından bağlayan Marmaray’da teknoloji ve çözümlerimizle insanlara hizmet ediyoruz. Şu anda kullanımda olan ve insanlara hizmet veren çözümlerimizin yanı sıra şehrin en önemli metro hatlarından olacak yapımı devam eden Ataköy-İkitelli, Kirazlı-Bakırköy İDO ve Başakşehir-Kayaşehir metro hatlarının mobilitesi yine bizim eserimiz olacak. Son olarak sağlık geçtiğimiz yıl, yeniden inşa edilen Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi ve Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi’nin mobilite çözümlerini sunduk. Covid-19 hastaları için de kullanılan, çalışmaları hızlandırılarak hasta kabulüne hastane projelerine 23 asansör ve 6 yürüyen merdiven kurulumu ile tüm mobilite çözümlerini teslim ettik. Tüm dünya ile ülkemizi de etkisi altına alan salgın ile mücadele için büyük önem arz eden, bizim de yer almaktan gurur duyduğumuz bu projede; asansör ve yürüyen merdivenlerimizi içinde bulunduğumuz zorlu süreçte tamamladık. Sağlık, ulaşım ve tüm diğer projelerimizle insanların hayatına konfor, güvenlik ve değer kattık.

Asansör çözümlerinizin enerji verimliliğine katkısı nedir?

2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 70'inin şehirlerde yaşaması bekleniyor. Bu senaryoda mobilite sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin söyleyecek çok sözü var. Çevre ve iklim konusundaki önemli, kanıtlanabilir projelerimizle dünya çapında çevreye ilişkin kurumsal taahhütlerimiz ve şeffaflığımızla bu alana liderlik ediyor, sektöre yol gösteriyoruz. Çevre duyarlılığı konusunda attığımız adımlarımızla da ulusal ve uluslararası arenada birçok başarıya ulaşıyoruz. Bu doğrultuda kâr amacı gütmeyen, global çevresel kuruluş CDP tarafından kurumsal sürdürülebilirlik alanında lider seçildik. CDP, iklim değişikliğine karşı sağladığımız katkılardan dolayı şirketimizi seçkin isimlerin yer aldığı "A Listesine" aldı. Böylece şirketimiz karbon ayakizini azaltma, iklimsel riskleri hafifletme ve düşük karbon ekonomisini geliştirme alanlarındaki eylemleri küresel boyutta tanınmış oldu.  Çevre ve doğaya karşı sorumluluklarının farkında bir firma olarak asansör ve teknolojilerimizde önceliğimizi enerji tasarrufuna ve kaynakların verimli kullanımına odaklıyoruz. Bu doğrultuda da asansörlerimizin enerji tüketimini minimuma indirmek için her zaman yeni teknolojilere yatırım yapıyoruz. Sürdürülebilir bir enerji yönetimi için öncelikli olarak dişlisiz teknolojileri asansörlerimize uyguluyoruz. Ayrıca asansörlerimizin aydınlatmasında LED teknolojilere daha fazla yer vererek, geleneksel halojen ampullere göre yüzde 80’e varan enerji tasarrufu elde ediyoruz. Her alanda enerji tasarrufu için yürüyen merdivenlerimizde yük durumuna göre uyku ya da bekleme modunda çalışma imkânı tanıyarak enerji kullanımlarını azaltıyoruz.  

2021 yılında hangi konulara odaklanacaksınız, hedefleriniz neler? 

TK Elevator olarak, hastanelerden ulaşıma kadar birçok kamu projesinde yer aldık. Bu da bize bu alanda oldukça fazla deneyim kazandırdı. 2021 yılında yine konut, hastane, metro ve havalimanı projelerine ağırlık vereceğiz. Elde ettiğimiz deneyimi daha fazla insana ulaştırarak, hayatlarını kolaylaştırmak istiyoruz. Ar-Ge’de odaklandığımız diğer konular arasında bulunuyor. Hızlı hareket edebilen ve gelişmelere hızlı adapte olabilen yapımızla 2021 yılında yeni teknolojiler geliştirerek, insanların hayatına daha fazla mobilite çözünü sunmak yine öncelikli konularımız olacak. Bu doğrultuda da öncelikli teknolojilerimizi Türkiye’ye uyarlamaya hazırlanıyoruz. MAX gerçek zamanlı öngörücü bakım bulut tabanlı çözümümüzü Türkiye’de hayata geçiriyoruz. Bulut teknolojisi, büyük veri ve yapay zekanın bir kombinasyonunu kullanan bu sistem, asansör tarafından üretilen tüm bilgileri toplayıp buluta yükleyebildiği için küresel asansör hizmet endüstrisinde tamamen devrim yaratan bir sistem olacak. Bu veriler işlenir, analiz edilir ve bunlarla birlikte gelecekteki arızaları tahmin eden algoritmalar oluşturulacak.