Çin’de başlayıp birkaç ay içerisinde tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19’un tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de olağan hayatı ve iş dünyasını etkilediğini belirten Copa Isı Sistemleri Genel Müdürü Ersin Kantar, sözlerini şu değerlendirmelerde bulunuyor:

“İş yapış biçimlerimizi, günlük hayattaki tutum ve davranışlarımızı değiştirdi. Birçok sektörde olduğu gibi, iklimlendirme sektörü olarak da bu etkileri yaşıyoruz. Biz Copa Isı Sistemleri olarak pandemi ilan edilmesiyle birlikte, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın kamuoyuna duyurduğu tavsiyeler doğrultusunda işletmemizde gerekli önlemleri alarak iş süreçlerimizi gözden geçirdik ve yeniden düzenledik. Ekibimiz ile acil eylem planları oluşturduk, yönetim ekibimiz ile günlük hatta bazı durumlarda saatlik değerlendirmeler ile gerekli ilave aksiyonları da almaya çalışıyoruz. Eylem planımız dahilinde, üretim ve sosyal alanlarımızda yayılımı önleyici tedbirleri uyguladık. Tüm çalışanlarımıza COVID-19 yayılımı ve korunma önlemleriyle ilgili farkındalığı arttırıcı bilgilendirmeler yaptık. Beyaz yaka çalışanlarımız ‘evden çalışma’ modeliyle çalışmaya başladı. Yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerimizi ve etkinliklerimizi erteledik. İş ortaklarımızla olan görüşmeleri ve çalışan eğitimlerini online platformlardan gerçekleştirmeye başladık. İşletmemizde sosyal mesafenin korunmasına özen gösteriyoruz, maske ve eldiven kullanımı sağlıyoruz. Ortak kullanım alanlarını sık sık dezenfekte ederek, hijyenik olmasını sağlıyoruz. Bugün faaliyetlerimize, hijyen ve sosyal mesafe kurallarını dikkate alarak devam ediyoruz. Tedarik zinciri ve lojistik konularındaki riskleri güncel takip ediyor, tüm planlamalarımızı müşterilerimizin güncel durumlarını değerlendirerek ve faaliyet gösterdiğimiz pazarlardaki güncel ihtiyaçlara göre yapıyoruz. Yatırım projelerimiz ve yeni ürün çalışmalarımız kesintisiz şekilde devam ediyor. İçinde bulunduğumuz bu sürecin tüm dünya sağlığı ve ekonomileri olarak en az kayıp ve en zararla atlatılması en büyük temennimiz. 

“PANDEMİ SAĞLIK VE HİJYEN İLE DİJİTALLEŞME ALANINDA FARKINDALIK OLUŞTURDU”

Pandemi’nin iki alanda toplumlar üzerinde yüksek farkındalık oluşturduğunu düşünüyorum.  Birincisi sağlık ve hijyen, ikincisi ise dijitalleşme. Bundan sonraki dönemlerde gerek sosyal hayatımızda gerekse iş hayatımızda yeni normallerin olacağını düşünüyorum. Artık bütün sektörler ve işletmeler dijital projelere daha fazla kaynak ayırmayı planlayacaktır, dijitale ayak uyduramayan işletmeler ise rekabetten uzaklaşma riski ile karşı karşıya kalacaktır. Ayrıca bu dönemde tüketicisi ve çalışanının yanında olabilen şirketler de süreç sonrasında avantajlı olacaktır. Bir başka konu da dönemin yarattığı fırsatlar; en büyük fırsatın yerlileştirme projelerinde olacağını düşünüyorum. Artık ana sanayi ve yan sanayi aynı ülkede hatta aynı şehirde birbirlerine yakın olmak isteyecek, beraber çalışıp bölgesel risk faktörlerini beraber değerlendirmek isteyecekler. Üretim şirketleri tedarik ettiği ürünler için yerlileştirme yatırımlarını arttıracak ve daha az ithalata yönelmeye çalışacaklar.  Biz de Copa Isı Sistemleri olarak, sektörün rahatlaması için tüm paydaşlarımızın her zaman yanlarında olacağız ve ürün ve hizmetlerimizde sürekli gelişmeye, günün koşullarına göre ihtiyaçların karşılanması için beklenenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz.

Birçok sektörde olduğu gibi iklimlendirme sektöründe yer alan firmalar olarak da, pandeminin yarattığı aynı risk ve etkenler ile karşı karşıyayız. İşletmeler hem mevcut durumu anlamaya çalışıyor hem de küresel riskleri en iyi şekilde yönetmeye çalışıyor. Her işletme gibi bizim de önceliğimiz tüm alanlarımızda sürdürülebilirliği ve kesintisiz hizmeti sağlamak. Biz, kamu otoritelerinin direktifleri paralelinde faaliyetlerimize devam edeceğiz. Sürecin beklenenden uzun sürmesi durumunda da günün koşullarına ve pazar beklentilerine göre gerekli planlamayı yapıyor olacağız. 

Pandemi sonrasında ticaret hayatının değişeceğini, iş süreçlerinin dijitalleşeceğini düşünüyorum. Birçok şirket uzun bir süredir dijitalleşmeye önem veriyor, faaliyetlerini dijitale taşıma projeleri geliştiriyordu. Dijital teknolojileri uzun süredir kullanan tüm bu şirketler, bu süreçte avantajlı konumdalar. E-ticaret, mobil uygulamalar, sosyal mecralar, online eğitimler gibi dijital platformlar markalar için ihtiyacın ötesinde standart hale gelmeye başladı. Biz Copa Isı Sistemleri olarak yaklaşık dört yıldır dijital dönüşüm içerisindeyiz. Yurtiçi ve yurtdışı bayi ve yetkili servislerimizle operasyonlarımızı yürütmek için bayi ve servis otomasyonu platformlarını üç yıldır kullanıyoruz. Mobil uygulamalarımız ile tüketicilerimizin taleplerini online olarak alabiliyoruz.  Ayrıca yine mobil uygulamamızda sağladığımız ‘self-servis’ modülü ile tüketicilerimizi yönlendirebiliyor, tüketicilerimizin yapabileceği basit konuları yetkili servis çağırmalarına gerek kalmadan kendileri yapmalarını sağlayabiliyoruz. Bunun dışında çalışanlarımız için online eğitimleri daha önce de yapıyorduk, bu eğitimleri arttırarak devam ediyoruz. Sosyal mesafeyi koruduğumuz bu günlerde, iş ortaklarımızla bir araya gelmek amacıyla COPA Online Akademi kapsamında webinarlar organize ediyoruz. İlk konumuz ‘İçimizdeki Devi Uyandırmak.. VUCA Dünya Düzenine Güçlü Devam Etmek’ idi. Katılım oldukça iyiydi, güzel geri dönüşler aldık. Canlı yayın esnasında fikir alışverişinde bulunduk. Webinarlara devam edeceğiz, burada güzel bir sinerji yakaladık. 

Sokağa çıkma kısıtlamalarının olmadığı günlerde günlük vaktimin yaklaşık yüzde 50’lik kısmını şirkette geçiriyorum. Şirkette olduğum dönemlerde, günlük değerlendirmenin ardından üretim alanlarımızda sosyal mesafeye uygun olarak eskisine göre daha çok vakit geçiriyorum. Geleceği bugünden planlamanın önemine inanıyorum. Bu sebeple, devam eden ya da başlamayı düşündüğümüz projeler üzerinde eskiye göre daha fazla vakit ayırıyorum. Evde olduğum dönemlerde ise kişisel gelişim amacıyla online eğitimlere katılıyorum. Online ya da telekonferans ile yapmam gereken görüşmelerimi yapıyorum.  Yönetim ekibimiz, müşterilerimiz ve tedarikçilerimiz ile daha sık görüşüyor, durum değerlendirmesinde bulunuyorum. Kalan zamanımda ve sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu günlerde de eşimle ve 9 yaşındaki oğlumla daha verimli vakit geçirmeye çalışıyorum. Oğluma bugünlerde tavla oynamayı öğretiyorum. Onunla beraber zihin geliştirici oyunlar oynuyoruz. Ayrıca yemek yapma konusunda da bol bol pratik yapıyorum.”