Systemair HSK Genel Müdürü Ayça Eroğlu, yeni normal döneminde kapalı alanlardaki iklimlendirme koşullarının endişe yaratmaya devam ettiğini söyledi. Pandemi döneminde bir virüsün ne kadar hızlı yayılabildiğini tüm dünyanın istenmeyen bir şekilde deneyimlediğini dile getiren Eroğlu, okulların sadece öğrenci ve öğretmenler için değil tüm toplum sağlığı için çok önemli olduğunu ve bu nedenle taze havanın şart olduğunun altını çizdi. 

Pandemi dönemiyle birlikte okullar başta olmak üzere toplu alanlardaki havalandırma sistemleri ve iç hava sağlığı, en çok konuşulan konular arasında yerini aldı. Systemair HSK Genel Müdürü Ayça Eroğlu, başta öğrenciler ve öğretmenler olmak üzere toplum sağlığı için okullardaki iklimlendirme sistemlerinin önemine dikkat çekti.

Mekanik havalandırmayla virüs yayılımı azaltılabilir

Kış aylarının gelmesiyle birlikte mekanik havalandırma sistemi olmayan birçok sınıfta pencere ve kapıların açık şekilde derslerin yapıldığına dikkat çeken Eroğlu, bu durumun bulaşıcı hastalıkların yayılma riskini azaltırken, kış aylarında sınıf içerisinde esen soğuk rüzgârı ve düşen sıcaklıklar sebebiyle ders işlemeyi imkânsız hale getirip öğrencilerin soğuk algınlığına yakalanmasına sebep olabildiğina işaret etti. Okullardaki yeterli taze havanın sağlanamamasının, kötü hava dağılımının, düşük egzoz hava debilerinin, ısıtma-soğutma ve havalandırma sistemlerinin bakımlarının yapılmamasının, yüksek seviyelerde uçucu organik bileşikler ve sınıflardaki sıcaklık kontrolünün doğru bir şekilde yapılmamasnını da hem bulaşıcı hastalıkların yayılmasına hem de öğrencilerin başarılarının düşmesine sebep olabileceğini belirten Eroğlu, okullarda zamanının büyük bir bölümünü geçiren öğrenci ve öğretmenlerin sağlığı için iç hava kalitesine ve taze hava miktarının artırılmasının olmazsa olmaz olduğunu kaydetti.

Mevcut binalarda iklimlendirme sistemleri iyileştirilmeli

Pandemi döneminde bir virüsün ne kadar hızlı yayılabildiğini deneyimlendiğini aktaran Eroğlu, bu nedenle okulların, sadece öğrenci ve öğretmenler için değil toplum sağlığı için de kritik önem taşıdığını altını çizdi. Uzmanların, COVID-19 virüsünü içeren küçük parçacıkların havada yüzerek potansiyel olarak enfekte olmuş bir kişiyle yakın temasta bulunmayan birine de bulaşabileceğine işaret ettiğini hatırlatan Eroğlu, bir odaya ya da binaya daha fazla taze hava sağlamanın virüs içeren parçacıkları seyreltebileceğine veya bir kişinin enfekte olmaya yetecek kadar virüsü soluma riskini azaltabileceğine işaret etti. Bu sebeple mevcut binalardaki iklimlendirme sistemlerinin iyileştirilmesinin ve yeni binalarda doğru tasarımların geliştirilmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Eroğlu, kirletici kaynakların azaltılmasının, havanın daha fazla ve verimli filtrelerden geçirilmesinin, sistemlerinin bakımımın doğru ve zamanında yapılmasının gibi pek çok faktöre dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Hedefimiz okullarda sağlıklı koşullar sağlamak” 

Sınıflardaki sıcaklık ve CO2 seviyelerinin pencerelerin açılması ve kapatılmasıyla kontrol edildiği günlerin dünyada yakında sona ereceğini ve Türkiye’de de gelecek nesillerin sağlığı için çalışılması gerektiğini vurgulayan Ayça Eroğlu; günümüzde, okullardaki iklimlendirme sistemlerinin dış ortam hava kirliliğinden ve gürültüden etkilenmeden içeriye kaliteli taze hava sağlamasının beklendiğini söyledi. Okullarda uygulanacak mekanik havalandırma sistemlerinin, öğrencilerin başarısını artırmanın yanında salgın hastalıkların yayılmasını da yavaşlatacak bir unsur olduğuna işaret eden Eroğlu, aileler ve toplum için çocuklarına okullarda sağlık sorunlarına neden olmayan koşulların sağlanmasının son derecede önemli olduğunu kaydetti ve Systemair HSK olarak okulların sağlıklı olmasının gelecek nesillerin de sağlıklı olması anlamına geldiğini bildiklerini ve bu doğrultuda çalıştıklarını kaydetti.

Havalandırma sistemlerinin soluduğumuz havayı ısıtan, soğutan, nemlendiren ve temizleyen sistemler olarak hayati önem taşıdığını söyleyen Eroğlu, yıllar önce bir lüks olarak görülen bu sistemlerin, yatımızın büyük kısmını geçirdikleri modern binaların ayrılmaz parçaları haline geldiğini kaydetti.Sitemlerinin daha hassas filtre kademeleri, UV-C lambaları ve daha fazla taze havalı sistemlerle en baştan ele alınması gerektiğini aktaran Eroğlu, okullar gibi toplu alanlarda taze hava ihtiyacını karşılamak için kullanılan klima santrallerinin; modüler olma, kolay bakım ve en önemlisi temizlenebilme özellikleriyle de büyük avantaj sağladığına vurgu yaptı.

Doğru bakımın klima santrallerinin sağlıklı bir şekilde taze iç ortam havası sağlamasındaki roüne dikkat çeken Eroğlu, bu sayede klima santrallerinin kapalı ve toplu alanlar için fayda sağlayan sistemlere dönüştüğünü aktardı.