Milyonlarca öğrenci ve öğretmenin okullara dönmeye hazırlandığı bugünlerde kapalı alanlardaki iklimlendirme koşulları endişeye neden olurken, iklimlendirme sektörü firmalarından Systemair, Covid-19 nedeniyle ara verilen eğitim-öğretim döneminin gündem maddelerinden olan iklimlendirmeye dikkat çekti.

Sosyal mesafe ve hijyen kurallarının yanında iklimlendirme koşullarının da öğrencilerin sağlığı ve verimi için kilit öneme sahip olduğu dile getiren Systemair HSK Genel Müdürü Ayça Eroğlu, bu kapsamda Avrupa’da yapılan testlerden örnekler verdi ve ortam havasının öğrencilerin performansına etkileri olduğunun altını çizdi.

Eroğlu, okullarda yeterli taze havanın sağlanamaması, kötü hava dağılımı, ısıtma-soğutma ve havalandırma sistemlerinin bakımlarının yapılmaması, yüksek seviyelerde uçucu organik bileşikler, karbondioksit ve sınıflardaki sıcaklık kontrolünün doğru olarak yapılamaması gibi hususların araştırmaların neticesinde ortaya çıkan sorunlar arasında yer aldığını söyledi.

“SORULARI DAHA HIZLI YANITLIYORLAR, HATA ORANLARI AZALIYOR”

Öğrencilerin sağlığı ve başarısı için okullardaki iklimlendirme sistemlerinin önemine değinen Eroğlu, Amerikan Isıtma, Soğutma ve Havalandırma Mühendisleri Derneği (ASHRAE) üyelerinden Dr. Pawel Wargocki ve Dr. David P. Wyon tarafından yazılıp Systemair HSK tarafından derlenen araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

Eroğlu, mimari tasarımların geliştirilmesi, kirletici kaynakların azaltılması, havanın daha fazla ve verimli filtrelerden geçirilmesi gibi yöntemlerin yanında taze hava miktarının artırılmasının ve sınıf sıcaklıklarının kontrol edilmesinin öğrencilerin soruları daha hızlı yanıtladığını ve hata yapma oranlarının aza indirgediğini dile getirdi.

“TAZE HAVA İLE PERFORMANSLARI YÜZDE 14 ARTTI”

Araştırma çerçevesinde deneysel verilerle sınıf havalandırmasının öğrenciler üzerindeki etkilerini aktaran Eroğlu, taze hava oranının iki katına çıkarılmasının öğrencilerin hız performansında yüzde 14’lük bir gelişme sağladığını, sınıf sıcaklığındaki 1°C’lik düşüşün ise hız performansına etkisinin yüzde 4 olduğunu söyledi.

“PERİYODİK BAKIMLARININ YAPILMASI ŞART!”

Sınıflardaki iç hava kalitesinin akademik başarıda ciddi yansımaları olduğunun belirlendiğini kaydeden Eroğlu, okullarda iç ortama taze ve temiz hava sağlayan teknolojik iklimlendirme çözümlerinin kullanılmasının ve sistemlerin bakımlarının periyodik olarak gerçekleştirilmesini önemli olduğunu söyleyerek sözlerini noktaladı.