Yalıtım sektörünün önde gelen şirketlerinden biri olan ODE Yalıtım, geçmişte olduğu gibi yeşil dönüşüm sürecinde de sürdürdüğü çevreye duyarlı üretim misyonunu uluslararası alanda geçerli belgeler ile tescil ediyor.

16 ÜRÜN SERİSİ EPD BELGESİ ALDI

Ürettiği yalıtım ürünleri gruplarının tamamında tüm pazarlarda geçerli, uluslararası onaylı ve Avrupa standartlarıyla uyumlu Çevresel Ürün Beyanı (Environmental Product Declaration - EPD) belgesine sahip tek yalıtım firması olan ODE, şimdi de ürün serileri özelinde EPD belgesi almaya başladı.

Bu çerçevede şirketin 16 ürün serisi EPD belgesi almaya hak kazandu ve söz konusu belgeler EPD’nin resmi sitesinde yayımlandı.

"ÇEVREYE ETKİLERİNİ ŞEFFAF BİÇİMDE BEYAN EDİYORUZ"

ODE Yalıtım Teknik Ofis Yöneticisi Ayşe Miray Şen, EPD belgeli ürün grupları ve ürün serileri ile ilgili bilgiler verdi. Şen, “ODE Yalıtım olarak Eskişehir ve Çorlu’daki tesislerimizde ekstrüde polistren esaslı ısı yalıtım malzemesi, bitümlü su yalıtım örtüleri, ısı-ses-yangın yalıtımında kullanılan cam yünü ürünleri ve elastomerik kauçuk köpüğü tesisat yalıtım malzemesi üretiyoruz. Bu dört ürün grubunda da EPD belgesine sahip tek yalıtım şirketiyiz. Şimdi bu belgeyi ürün serilerimiz özelinde de almış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” diye konuştu.

EPD ile birlikte üretimini gerçekleştirdikleri yapı malzemelerinin çevreye etkilerini şeffaflıkla beyan ettiklerinin altını çizen Şen, sözlerine şöyle devam etti:

“EPD belgesi, ISO 14025 standardına göre tanımlanan, bir ürün veya hizmetin yaşam döngüsü boyunca çevresel performansının beyan edildiği belgelerdir. Üreticiler EPD beyanı ile ürettikleri ürün ve hizmetlerin çevresel etkilerinin sorumluluğunu üstlenmiş olur. Biz de çevreye duyarlı üretim misyonumuzla ürünlerimizin tüm çevresel etkisini kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşırken, yalıtım ve inşaat sektörünün çevre konusunda bilinçlenmesine katkı sağlamayı da hedefliyoruz.”

"SÜRECİ EPD BELGELİ ÜRÜNLERİMİZLE DESTEKLİYORUZ"

Belgenin, 2050'ye kadar Avrupa’yı iklim nötr hale getirmeyi hedefleyen Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesindeki pozitif etkilerinden de bahseden Şen, Türkiye'de ve dünyada iklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle yaşanan krizlerin, çevre konusundaki duyarlılığını artrması ve biran evvel gereken tedbirlerin alınması gerektiğini açıkça gösterdiğini söyledi.

EPD belgeli ürünlerin sorumlu malzeme seçimi ve üretim anlayışıyla söz konusu yaklaşımı desteklediğini aktaran Şen, Uluslararası yeşil bina sistemlerinde de öncelikli bir tercih olan EPD belgesinin aynı zamanda Yeşil Mutabakat çerçevesinde Sınırda Karbon Vergisi için de kaynak doküman olması bekleniyor. Biz de ODE Yalıtım olarak yeşil dönüşüm sürecini EPD belgeli ürünlerimizle destekliyoruz." şeklinde konuştu.

"SIFIR ATIK HEDEFİNE 2023'TE ULAŞACAĞIZ"

EPD’nin yanı sıra Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesindeki tüm gelişmeleri yakından izlemek adına bünyelerinde Enerji Verimliliği komitesi oluşturduklarını aktaran Şen, Avrupa’nın 2050 yılı için hedeflediği sıfır atık hedefine şimdiden yakın olduklarını, enerji ve su tüketimlerini azaltmak amacıyla çalışmalarına devam ettiklerini dile getirdi.

Eskişehir'deki üretim tesislerinin çatısına  fotovoltaik kurmak üzere lisanslarını aldıklarını ve tesislerinde yenilenebilir enerji kullanacaklarını bildiren Şen, sektörün bilinçlenmesi için de çalıştıklarını ifade ederek şu cümlelerle açıklamalarını tamamladı:

"A3 ve Kaizen ile sürekli olarak iyileştirme projeleri yapıyoruz. Çorlu’da 2012 yılından beri 2 MW gücünde kojenerasyon tesisimiz bulunuyor. Bu tesisle hem elektrik üretiminde hem de atık ısının membran ve reçine tesislerinin üretim proseslerinin ısıtma aşamalarında enerji maliyetlerinden tasarruf sağlıyoruz. Binaların ısıtmasında da yine bu sistemden faydalanıyoruz. Tüm bu çalışmaları yaparken aynı zamanda tedarikçilerimizin ve sektörümüzün de bilinçlenmesini de hedefliyoruz. Çünkü sektörün bu konudaki farkındalığının artması hem sürdürülebilir bir yaşam hem de yurt dışında rekabet avantajı sağlayacak. Bunu da ülke ekonomisine katkı sunmak adına son derece önemsiyoruz."