Havuz ekipmanlarında geniş bir ürün gamına sahip olan Nur Pool, kalitesi ile isminden söz ettiriyor. Ar-Ge çalışmalarıyla müşterilerine avantaj sağlayacak yeni çalışmalara odaklanan markanın gündemini, firma yetkilisi Emre Yılmaz ile konuştuk. 

Nur Pool markasının başarı hikayesini öğrenebilir miyiz?

Firmamızın temeli, 1997 yılında İstanbul’da yüzme havuzu kalıbı üretimi yapmak üzere kurulan Nur Kalıp firmasına dayanıyor. 2000 yılında yüzme havuzu malzemeleri üretimine de başlayan firmamız, zaman içerisinde ürün grubunu daha fazla genişletti. Bugün itibariyle 200 üzerindeki yüzme havuzu ekipmanları ile müşterilerimize hizmet veriyoruz. Ürünlerimiz arasında havuz pompa çeşitleri, havuz kum filtreleri, filtre yedek malzemeleri, havuz merdivenleri, havuz içi ve kenar ekipmanları, havuz için aydınlatma ekipmanları, dezenfeksiyon ekipmanları, havuz tutamakları, seramik ve cam mozaikler, havuz kimyasalları, olimpik havuz ekipmanları, süz havuz malzemeleri, sauna ve buhar malzemeleri, PVC/vana/boru ek parçaları ve hazır havuz sistemleri yer alıyor. Kendi üretimimizin yanı sıra bazı ürünlerin üretiminde yardımcı firmalarla çalışıyoruz. Ürünlerimizin yüzde 80’ini kendi bünyemizde üretiyoruz. Bugüne kadar birçok farklı malzemenin üretimini yaptık. Piyasada metal gibi maddelerden üretilen bazı yüzme havuzu ekipmanını plastik ya da polyesterden ürettik. Tutamak gibi patentini aldığımız birçok ürün bulunuyor. 

Ar-Ge çalışmalarınızda şu anda hangi konulara odaklanıyorsunuz?

Ar-Ge çalışmalarına önem veren bir firmayız. Şu anda inceliği ile hem tasarım açısından daha estetik olan hem de uygulaması çok daha kolay olan havuz lambaları üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca bazı ürünleri plastik yerine alüminyum ile üretmeye çalışıyoruz. Çünkü alüminyum havuz içerisindeki LED PCB'nin ısısını çok iyi çekiyor. Bizim ve sektörde faaliyet gösteren birkaç firmanın polyester algısını kırmak üzere çalışmaları oldu ve bunu başardı. Ayrıca firmamızın polyester yerine plastik filtre üretmek üzere çalışmalarımız oldu. 

Plastik filtrenin avantajı nedir? 

Plastik filtre üretiminin maliyeti polyestere oranla çok daha düşük. Her ikisinin de işlevi aynı, ancak plastik filtrenin ömrü çok daha uzun. Bu plastik filtreyi rotasyon teknolojisi ile üretiyoruz. Havuz ekipmanları sektöründe kalite ve fiyat iki önemli unsurdur. Müşterilerimize kaliteyi daha uygun fiyata sunabilmek adına bu gibi çalışmalarımız oluyor. Plastik filtre üretimi bu arayışın bir sonucu. Her yıl yeni ürünlerle müşterilerimize çözümler sunuyoruz. Bu yıl slim LED rotasyon lambalara odaklandık. 

Maliyeti yüksek olmasına karşın çok daha kaliteli bir malzeme. Şu anda bu ürünün üretim aşamasındayız. Yakın zamanda bu ürünümüzü pazara sunacağız. Sahip olduğumuz teknolojii ile müşterilerimizin özel ihtiyaçlarına da cevap verebiliyoruz. Yurt dışında gördüğü bir ürünü üretmek üzere bizden talep eden müşterilerimiz oluyor. 

Havuzda filtrasyon sistemlerinin tercihinde hangi kriterlere dikkat edilmesi gerek?

Havuzlarda en önemli konu filtrasyon sistemidir. Çünkü insan sağlığını yakından ilgilendiriyor. Bir havuzun lambası iyi olmasa da olabilir; ancak filtrasyon sisteminin kalitesi ve işlevi her şeyden önemli. Bunu sağlayabilmek için kaliteden taviz verilmemesi gerek. Örneğin pompanın kaliteli seçilmesi şart. Havuzun tüm kalemlerinde öncelikli kriter kalite olmalıdır. 

Spor komplekslerinin yanı sıra konut projelerinde de yüzme havuzlarına ya da yarı olimpik havuzlarına yer veriliyor. Bu havuzlarda hijyen önemli. Sizce kullanıcılar havuz konusunda yeterince bilinçli mi?

Günümüzde havuzu olmayan bir villa neredeyse yok. Öte yandan ülkedeki tüm belediyelerin spor tesislerinde yüzme havuzları bulunuyor. Yeni konut projelerinde de yüzme havuzlarına yer veriliyor. Havuz yapımı ayrı bir çalışma disiplini ve tecrübesi gerektiriyor. Bu nedenle projelerde havuzları müteahhitler değil bu alanda uzman isimler yapmalı. Ayrıca havuzda kullanılacak malzemelerin hangi marka olacağını ve nerede kullanılacağına yönelik teminat alınmalı. İnsanlar kullanacakları havuzun sağlıklı olup olmadığını sorgulamalı… Ne yazık ki standartlara uymayan malzemeler ya da kimyasallar kullanılıyor. Kullanılan bu malzemelerin ruhsatlı olup olmadığı denetlenebilir. 

Peki yeni projelerde havuz alanlarına daha fazla yer verilmesi sektörü nasıl etkiledi?

Yeni projelerde havuz uygulamalarına yer verilmesi havuz ve havuz ekipmanlarına olan talebi de artırdı. Günümüzde konut projelerinde daha fazla havuzlara yer verilmesinin nedeni ülkemizdeki ekonomik büyüme. Cezayir’i ziyaret ettiğimizde buradaki büyükelçimiz, Cezayir’de yalnızca ekonomik durumu çok iyi olan ve ayrıcalıklı olan insanların evlerinde havuz olduğunu öğrenmiştim. Türkiye’de ise artık orta gelirli insanların da evlerinde ya da sitelerinde havuz bulunuyor. Görüyoruz ki ülkemiz insanı kendisini, güzel vakit geçirmeyi önemsiyor ki havuzu bu kadar çok talep ediyor. Öte yandan yatırımcılar için de havuz, projesinin satışını yapmada önemli bir pazarlama argümanı oldu. Özellikle büyükşehirde nüfusun ve yapılaşmanın artması insanları daha iyi vakit geçirecekleri alanlara yöneltiyor. 

İhracat çalışmalarını hakkında bilgi verir misiniz?

Nur Pool olarak başta Afrika ülkeleri olmak üzere birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Cezayir, Mısır, Fas, Irak, İran, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan, Bosna Hersek gibi daha birçok ülkeye ihracat yapıyoruz. Amacımız yeni pazarlara açılmak. Bugüne kadar yurt dışında çok fazla fuara katıldık. Bu yıl ilk defa Avrupa’da fuara katılacağız. Barselona’da gerçekleşecek olan bir fuara katılmayı planlıyoruz. Amacımız Avrupa pazarına açılmak. Üretim kapasitemiz ancak yurt içine ve mevcut pazarlara yetişebiliyordu. Yüzde 15 oranında kapasite büyüdü. Bu nedenle daha geniş pazarlara da açılabiliriz.