Çalışmalarına start verdiği 2004 yılından bu yana birçok önemli çalışmaya imza atan Deka Mühendislik, geniş ürün gamı ile müşterilerine çözüm sunmaya devam ediyor. 
Markanın en önemli ürünlerinden biri de NOVEC 1230 Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri. Dünyadaki birçok uluslararası standard ve organizasyon tarafından onay gören NOVEC 1230, özellikleri ile kullanıcılarına avantaj sunuyor. 

Temiz söndürücülerle sağlanan teknik gelişmelerle birlikte halokarbon grubu söndürücüler Halon 1301 karşısında, çevresel etkileşim parametrelerinde önemli bir iyileşme sağlamış bulunuyor. Bu iyileşmeler sonucu 1301 çevreye verdiği zarardan dolayı Montreal protokolü çerçevesinde, Türkiye’de dahil birçok ülkede kullanımı yasaklanmıştır. Novec 1230 çıtayı daha yukarı çıkararak bazı değişiklikleri söndürücü piyasasına getirmiştir. 

Novec 1230 söndürücüsünün en önemli özelliklerinden biir özel tehlike sınıflarındaki yangın koruma için uzun ömürlü ve sürdürülebilir olmasıdır. Bu ikinci nesil Halon alternatifi, yüksek insan güvenliği ve üstün söndürme performansı sağlarken çevreye minimum etki yapıyor. Ozon tabakasına delme katsayısı (ODP) sıfırdır. Sadece beş günlük atmosferik ömre sahip ve sera etkisi katsayısı (GWP) 1’dir.

NOVEC 1230, SÖNDÜRME SİSTEMLERİNDE NE TÜR YENİLİKLER GETİRİYOR?

Sıvı halde bidonlarda depolanabilen NOVEC 1230, depolama kolaylığı ve havayolu ile sınırlama ve yasaklamaya uğramadan kolay nakledilebilme imkanı sunuyor. Karmaşık dolum tesislerine ihtiyaç duyulmayarak çok basit bir işlemle gerekirse, yerinde dolum imkanı sunuyor. Ayrıca sistem, yasaklanmış halon ve mevcut diğer söndürme sistemlerinde, standardına uygunluk durumuna göre basit değişikliklerle kullanabilmektedir. 
FM-200 gazı ile korunacak hacim için gereken gaz miktarı hesaplandıktan sonra, uygun FM-200 tüpü seçilir. Çapraz zonlu yangın algılama sitemi ile teçhiz edilen odada gereken noktalara FM-200 boşaltma nozulları yerleştirilir. Duman dedektörlerinin aktive olması ile birlikte panelden FM-200 sistemi solenoid vanasına akım gönderilir ve tüm FM-200 gazı en fazla 10 saniye içinde korunan hacme boşaltılır.

NOVEC 1230 bilgisayar merkezlerinden telekomünikasyona, elektrik dağıtım odalarından havacılık, ve askeri havacılığa, askeri sistem ve araçlardan petrokimya tesislerine, petrokimyada tank korumasından kitle ulaşım araçlarına, tanker gemiden motorlu yatlara kadar geniş bir alanda kullanılabilmektedir.