Corona virüs salgınının tüm ekonomiyi etkilediği gibi inşaat sektörünü de etkilediğini belirten Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Nil Tiritoğlu, şu açıklamalarda bulundu:
“Herkes en başta ne olacağını bilememekten kaynaklı bir telaşa kapıldı. Açıkcası işlerimizde ciddi bir yavaşlama yaşamadık ama biraz daha küçük çaplı şantiyelerde “acaba dursak mı soruları” baş gösterince o kanatta biraz yavaşlamalar oldu. Ancak diğer tarafta takip ettiğimiz büyük projeler yetişmesi gerektiği için onlara hız kesmeden devam ediyoruz. Tedarik tarafında ise bazı zamanlar araç bulmakta çok zorlandık, ancak fabrikalarda üretime devam edildi. Tam olarak herkes bir seferberlik ilan etti diyebiliriz. Ancak sevkiyatlarda bazen zorlanmalar yaşadık. 30 büyük şehirdeki seyahat yasağına eklenen Zonguldak'ta sevkiyat kısmında zorluk yaşadık örneğin...
Firmamız özelinde ise çalışanlarımızın sağlığını korumak adına birtakım önlemler aldık. İlk başta dönüşümlü çalışmanın daha sağlıklı olacağını düşündük, bu nedenle ekiplerimizi ikiye ayırdık. Yönetim kurulu olarak da evden çalışmaya başladık. Sağlık problemi olabilecek personellerimizi evden çalışmaya yönlendirdik. Bununla ilgili altyapımız daha önceden hazırdı zaten. Sık seyahat eden biri olduğum için uzaktan çalışma konusunda yabancılık çekmedim.

“ÖDEME SEÇENEKLERİNİN ÇEŞİTLENDİRİLMESİ MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİ ARTIRDI”

İnşaat malzemeleri ticaretinde birebir müşteri ilişkileri çok önemli. Sektörümüzün tamamen dijitalleşmeyeceğini anladık bu süreçte. Bizim ticaretimiz güvene dayanıyor, bu nedenle dijitalleşme olsa bile görüntülü görüşmeye, sesimizi duyduğumuz yüzümüzü gördüğümüz iletişime ihtiyacımız var. Ancak ödeme kısmında mobil ödeme sistemleri çok revaçta oldu. Uzaktan ödeme sistemlerinin kıymetini anladık şu dönemde. Bizim sektörde ödeme seçeneklerinin çeşitlendirilmesi müşteri memnuniyetini artırıyormuş, bunu deneyimledik. Satışta birebir, sıcak ilişki, ödemede ise mobil seçeneklerin uygun olacağını düşünüyorum özetle. 

“YÜRÜTTÜĞÜMÜZ SİSTEMİ DAHA KORUNAKLI HALE GETİRECEĞİZ”

İnşallah hem dünya hem ülkemiz için bu süreç uzamaz. Uzarsa da bir B planımız var elbette. İnsan temasını minimuma indirmeyi planlıyoruz. Şu anda buna yakınız zaten ama süreç uzarsa insan sağlığını daha da öne alıp tamamen dijitalleşmeyi, depo, sevkiyat gibi alanlarda sadece çok gerekli birkaç kişi dışında işleri evden yürütmeyi planlıyoruz. Süreç uzarsa hayatımızın yeni normalleri olacak. B Planımız, yürüttüğümüz sistemi daha da korunaklı, izole hale getirmek olacak.
Öten yandan bu süreçte herkes kendisine daha fazla vakit ayırabilme fırsatını yakaladı. Ben düzenli olarak haftanın dört günü spor yapıyordum. Bu süreçte ne yazık ki tenis oynamaya ara verdim ama kondisyonumu kaybetmemek için de evdeki spor aletleriyle çalışmalarımı sürdürüyorum. Aynı zamanda yoga ve pilates yapıyorum. Bu dönemde daha da ihtiyaç duyduğum iç dünyaya, maneviyata yönelen tasavvufi kitapları okudum. Ayrıca Uğur Dündar, Yavuz Donat gibi önemli gazetecilerin kitaplarını okudum. Bu süreçte süreçle ilgili haberleri öğrenmek dışında çok fazla televizyon izlemedim. Bol bol müzik dinledim ve mutfakta yeni tarifler denemeye çalıştım.”