İklimlendirmenin öncü ismi Daikin, marka projelerin gözdesi olmaya devam ediyor. Bugüne kadar pek çok önemli proje için en önemli adres olarak kabul edilen Daikin marka ürünler şimdi de Metal Yapı tarafından hayata geçirilen Blue Lake projesinde yer aldı. 
İstanbul’un en güzel lokasyonlarından biri olan Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi’nin birleştiği alana Metal Yapı tarafından inşa edilen Blue Lake projesi, 14 katlı 8 blok olarak tasarlandı. 14’üncü katta bütün blokların birbirine bağlandığı proje, toplam 788 adet konuttan oluşuyor. 1+0 stüdyo tipi dairelerin yanı sıra 1+1, 2+1, 3+1, 3.5+1, 4+1, 5+1 ve 5.5+1 gibi farklı metrekare ve oda seçenekleri bulunan konutlar her ihtiyaca yanıt verebilecek şekilde tasarlandı. Blue Lake’in iklimlendirme çözümleri için büyük projelerin en yetkin markası Daikin’in VRV ürünleri tercih edildi. 
392 adet dış ünitenin kullanıldığı projede salonlara gizli tavan tipi cihaz konuldu. Diğer mahallerin de bakır borulaması yapılarak, konut sahiplerinin seçeceği tipteki cihazlar için gerekli altyapı oluşturuldu. İç ünitelerde FXDQ düşük statik basınçlı ve FXSQ orta statik basınçlı gizli tavan tipi ürünlerden toplamda 415 adet kullanıldı. Bunun dışında 73 adet RXYSCQ4TV1, 118 adet RXYSCQ5TV1, 62 adet RXYSQ6TV1, 136 adet RXYSQ8TY1, 14 adet RXYQ14T VRV heat pump dış üniteler kullanılarak projenin Daikin etabı tamamlanmış oldu. 
Yaklaşık 2 yıl süren iklimlendirme projesi çalışmaları sonucunda Blue Lake için Daikin VRV sistemlerinde karar kılan proje yöneticilerinin en önemli argümanı Daikin kalitesi, cihazların ses seviyesi, ürünlerin kompakt oluşu ve servis kapasitesi oldu. Proje hakkında bilgi veren Metal Yapı Proje Müdürü Şefik Ülker, “Toplam 788 konut biriminden ve 22 ticari birimden oluşan projemizde, iklimlendirmeyle ilgili satın alım sürecimizin bir kısmını tamamladık. Tamamlanan bu kısımla ilgili olarak oturumu başlanan dairelerden bu kısa süre içerisinde sistemin kullanımıyla ilgili çok olumlu geri dönüşler aldık. Projemizde kullanımına karar verilen sistemler içerisinde Daikin ‘iyi ki bunu seçmişiz’ diyebileceğimiz en belirgin markalardan birisi oldu,” şeklinde açıklama yaptı.   
Blue Lake, İstanbul’un Marmara Denizi sahil şeridinde, dünyanın sayılı lagün göllerinden biri olan Küçükçekmece Gölü’yle buluştuğu noktada yer alıyor. Göl kıyısı şeridi, parklar, yürüyüş parkurları, spor sahaları ve bisiklet yolları ile çevrili olan Blue Lake, yeşil ve maviyle iç içe, modern bir yaşam alanı sunuyor. Blue Lake, Kanal İstanbul ve yeni havalimanı başta olmak üzere İstanbul’un mega projelerine yakınlığı nedeniyle İstanbul’un değeri hızla yükselen gelişim projesi olarak dikkat çekiyor. Yetişkinler ve çocuklar için sanat kursları, atölyeler gibi sosyal alanların da yer aldığı projede performans merkezi ve sanat galerileri de bulunuyor. 
Kalitesi ve verimlilik değerleri bütün dünyaca kabul edilen Daikin ürünleri, projelerin değerini artıran bir unsur olarak kabul görürken, marka projelerin de en önemli adresi oluyor.

RXYSCQ-T VE RXYSQ-T MİNİ VRV HEAT PUMP DIŞ ÜNİTELER İLE VERİM YÜZDE 28 ARTIYOR

Modern ve her açıdan konforlu bir yaşam alanı sunmayı hedefleyen lüks konut projelerinde dış ünite seçimi estetik, çalışma sesi ve kapladığı alan bakımından büyük önem taşıyor. Kullanıcıya en iyi deneyimin garanti edildiği bu tarz büyük projelerde, cihazların görünmez olması ve sessiz çalışması öncelik taşıyor. Daikin Mini VRV 823 mm yükseklik değeri ile klasmanının piyasadaki en düşük boyuta sahip ürünü olarak öne çıkıyor. Bu sayede neredeyse uygulandığı mahallerde hiç fark edilmiyor. Cihazların kompakt ve hafif olması (94’kg’ye kadar düşüyor), cihazların 2 kişi tarafından taşınabilmesini ve montajını mümkün kılıyor. Bu sayede ek bir kaldırma ekipmanı maliyeti gerektirmiyor. Mini VRV, Avrupa’daki kentsel alanlarda dış ünitelerin insanlar üzerinde yarattığı olumsuz etkiyi minimuma indirmek amacıyla yayınlanan yönetmeliklere uygun olarak tasarlanan bir ürün. Kullanıcıya rahat bir uyku ortamını garanti eden gece ‘sessiz modda’ çalışma özelliği 3 kademede çalışabiliyor. Son derece sessiz çalışan dış ünitelerde ses seviyesi 47 dBA, 44 dBA ve 41 dBA’ya kadar inebiliyor. Mini VRV, Değişken Soğutucu Akışkan Sıcaklığı (VRT) teknolojisi ve inverter kompresörler gibi VRV IV standartlarını kullanıyor. Gaz kaçaklarının otomatik olarak tespitini sağlayan algoritmalar ile donatılmış olan bu güçlü ürün, özellikle konut tipi yeşil binaların öncelikli tercihlerinden biri. 500 gram ve fazlası kaçak miktarı, 500 gramlık aralıklar ile tespit edilebilir. Kullanıcı odaklı çözümler tasarlayan Daikin, bu özelliği ile sektöre öncülük etmeye devam ediyor. 
Geleneksel VRF/VRV teknolojilerinde, özellikle geçiş mevsimlerinde ortamda değişen ısıtma/soğutma yükünü karşılamak için kompresörün hızı değiştirilir, enerji verimliliği maksimumda tutulur. Yani tüm yük kompresörün omzundadır ve düşük çalışma hızlarında kompresör verimi düşer. Daikin patentli eşsiz kullanıcı ve enerji dostu yeni nesil özellikli Değişken Soğutucu Akışkan Sıcaklığı (VRT) teknolojisi, değişen dış ortam sıcaklığına ve iç ortam mahal sıcaklığına bağlı olarak, kompresör hızının ve çevrimde dolaşan değişken soğutucu akışkanın evaporasyon sıcaklığının ayarlanması ile cevap verir. Kompresörün optimum hızlarda çalışması sağlanır. Bu da enerji verimliliğini yüzde 28 oranında artırır. İlk kez Daikin tarafından kullanılan VRT teknolojisi  Daikin VRV IV ailesinin tüm ürünlerinde olduğu gibi, en küçük üyesi Mini VRV’de de bulunur. Daikin, rakiplerinden öne çıktığı bu teknolojiyle konut projelerinde daha yüksek enerji verimliliği ve düşük çalışma maliyetini patentli VRT teknolojisi ile sağlamış olur. Bu özelliği ile sadece iç ortam şartlarına bağlı olarak çalışan rakiplerinden ayrılan Mini VRV, yüksek verimli çözümler sağlayan Eurovent standartlarına sahiptir ve 8’e varan ESEER sezonsal verimlilik değerlerine ulaşırken 300 metre toplam borulama uzunluğu özelliği sayesinde esnek montaj çözümünü de beraberinde getirir.
VRV IV Mini serisi 4-12 HP aralığında geniş soğutma kapasitesine sahiptir. Daikin’e özgü swing tipi inverter kompresör ile daha uzun kompresör kullanım ömrü sunar. Daha düşük ses seviyesi ile dış ortam montajlarında çevreye duyarlıdır. Ayrıca, şık split iç ünitelere bağlanabilir olması ile konut projelerinde estetik iç ünite taleplerini karşılayabilir niteliktedir. Sistem geniş çalışma sıcaklıklarında çalışabilme becerisindedir. Soğutmada -5°CKT’den +52°CKT’ye kadar (8-12HP) , ısıtmada ise -20°CYT’den +15, 5°CYT’ye kadar olan ortam sıcaklıklarında kapasite kaybı olmaksızın tam verimle çalışır.Ürün, kolay ayarlanabilmesi ve devreye alınabilmesi sayesinde en kısa montaj süresine sahiptir. 

RXYQ-T HEAT PUMP DIŞ ÜNİTE, DENİZ KENARINDA YÜKSEK KORUMA SAĞLIYOR 

Daikin’in kullanıcı ve enerji dostu yeni nesil VRT (Değişken Soğutucu Akışkan Sıcaklığı) özellikli Daikin VRV sistemi ve bu cihazın beraberinde daire büyüklüklerine uygun kapasitede seçilen hava soğutmalı heat pump tipi dış ünitelerle her dairenin birbirinden bağımsız bir şekilde soğutulması sağlanabiliyor. Dış ünitelerin gövdesi çevresel şartlardan etkilenmeyecek biçimde emaye paslanmaz çelik sacdan, deniz kenarı gibi ortamlarda yüksek koruma için polyester termal toz boya ile (min 70μ)  imal edilmiş haldedir. Hava soğutmalı dış ünite kondenseri, koruma ve atmosfer korozyonuna karşı uzun ömürlüdür ve son derece verimli çalışır. Blue Lake projesinde serbest dış ünite kombinasyonu ile montaj alanı gereksinimleri karşılanmıştır. Ayrıca RXYQ-T model VRV IV Heat Pump dış ünitelerde standart olarak bulunan otomatik şarj ve soğutucu akışkan testi özellikleri ile devreye alma sırasında hem zamandan tasarruf edilirken hem de cihazlarda en iyi performans değerlerine ulaşıldı.
Hava soğutmalı heat pump tipinde 8-54 HP geniş soğutma kapasitesi aralığına sahip değişken soğutucu akışkan klima sisteminin dış üniteleri çevre dostu R410A soğutucu gazını kullanır. Kapasite gamı tek bir soğutucu gaz devresi ile farklı çeşit ve kapasitelerden oluşan, 64 iç üniteye kadar bağlanabilme özelliğine sahip dış ünite, klima santrali ile DX batarya bağlantısı yaparak taze hava ihtiyacını da sağlar. Ürün, split şık iç ünitelerine bağlanabilir olması ile konut projelerinde tasarım iç ünite taleplerini karşılar. Sistem, geniş çalışma sıcaklık aralıklarında çalışabilir. Soğutmada -5°CKT’den +43°CKT’ye kadar, ısıtmada ise -20°CYT’den +15,5°CYT’ye kadar olan ortam sıcaklıklarında verimle çalışır. Yeşil binaların aranılan özelliklerinden olan gaz kaçaklarının otomatik ve manuel olarak tespit edilebildiği algoritmalar ile donatılmış olması ürünün en güçlü taraflarından biridir. Yapılan kontrol sonucunda en az 500 gram ve fazlası kaçak miktarı, 500 gramlık aralıklar ile tespit edilebilir. LonWorks, BacNet ve Modbus haberleşme sistemine bağlanabilme özelliği sayesinde bina yönetim sistemine kolayca bağlanabilir. Menüsü son derece kolaydır. Kolay okunabilir hata raporu, temel işlevlerin hızlıca kontrolü için temel servis parametrelerin görüntülenmesi, hızlı ve kolay saha ayarlarını gösteren verilere menüden kolayca erişim sağlanabilir. 

PİYASADAKİ EN GENİŞ ESNEKLİK, FXDQ DÜŞÜK STATİK BASINÇLI GİZLİ TAVAN İÇ ÜNİTELERDE 

1.7-7.1 kW geniş soğutma kapasitesine sahip gizli tavan iç üniteler konforu yüksek tutacak biçimde tasarlanmıştır. Blue Lake projesinde de daire tiplerine göre oldukça sessiz çalışmasıyla tercih edilen 2.2-7.1 kW arasındaki kanallı tip iç ünitelere yer verildi. Konutların estetik tasarımına uygun olarak seçilen FXDQ düşük statik basınçlı, ince gizli tavan tipi iç ünite 20 cm yüksekliğiyle kendi sınıfındaki cihazlardan öne çıkar. Cihaz, düşük ses seviyesi ve düşük enerji tüketimini sağlayan özel geliştirilmiş DC fan motoruna sahiptir. Standart olarak cihaz üzerinde yer alan küf önleyici özelliğe sahip reçine ağdan yapılı hava filtresi çıkartılabilir ve yıkanabilir özelliktedir. Ürünün maksimum 55 Pa’a kadar cihaz dışı statik basınca sahip olması; pazardaki en geniş esnekliği sağlarken, farklı uzunluklardaki kanalların kullanılabilmesine olanak verir. 10’un üzerinde fan eğrisi otomatik olarak seçilebilir. Cihazın üzerinde drenaj pompası standart olarak bulunmaktadır. Opsiyonel kablolu kumanda, opsiyonel kablosuz kumanda ve opsiyonel merkezi kumanda ile kontrol edilebilmesini sağlarken, bina yönetim sistemlerine koordine edilebilme imkânı verir. 

İNCE BİR ÇÖZÜM, FXSQ ORTA STATİK BASINÇLI GİZLİ TAVAN ÜNİTE 

1.7-16.0 kW geniş soğutma kapasitesine sahip, 24,5 cm yükseklikteki FXSQ orta statik basınçlı gizli tavan tipi iç ünite, sınıfındaki en ince yüksekliğe sahip ünitelerden biri olmasının yanında, düşük ses seviyesi ve düşük enerji tüketimini sağlayan özel geliştirilmiş DC fan motoruna sahiptir. Blue Lake projesinde 9.0-16.0 kW arasındaki cihazlar kullanılması uygun görülmüştür. Çıkartılabilir, yıkanabilir ve küf önleyici özellikte reçine ağdan yapılı hava filtresi standart olarak bulunur. Maksimum 150 Pa’a kadar cihaz dışı statik basınca sahip olması ile farklı uzunluklardaki esnek kanalların kullanılabilmesini sağlar. Nominal hava debisine göre devreye giren otomatik debi ayarı sayesinde kolay montaj imkanı sağlanmış olur. Otomatik hava üfleme ayarı işlev özelliği ile hava hacmini ve statik basıncı ölçerek nominal hava akışı için gerekli ayarlamaları yaparak montajı kolaylaştırır ve istenilen konforu sağlar.