Isı yalıtımı ihtiyacı olmayan pazar yeri, park alanı, yürüyüş yolları gibi açık alanlarda ve depo gibi kapalı alanlarda kullanılmak üzere tasarladıkları iki duvarlı Megalux ürününün yeni versiyonunu sektöre sunduklarını aktaran Polinet Firma Ortağı Bahadır Atila, “Daha ekonomik bir ürün olması ve ucuz ürünlere rağbetin artması nedeniyle kendi pazar alanında ciddi bir yer bulacağına inanıyoruz. Yine mevcut Easylux panelimizin yeni versiyonu yıl içinde pazara sunmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Şirketiniz 2021 yılını nasıl tamamladı? Hedefleriniz neydi, ne oranda karşılandı? 

Pandemi sürecini de dikkate alarak koyduğumuz satış hedefini, yurt içi ve dışı ekonomik süreç oldukça zorlu olmasına rağmen yüzde 95 oranında gerçekleştirdik. Böyle zorlu bir süreçte, agresif büyüme hedefi koyamadık. Ana hedef var olanı korumak ve güçlendirmekti, bunu başardık. Polinet  firması kendi sektöründe ulusal bir markaları olan şirkettir. Bu markalara olan kalite ve güven anlamında değerlerimizi koruyarak faaliyetlerimizi sürdürdük. Fiyat odaklı rekabette, navlun fiyatlarındaki aşırı artışlar ihracatta oldukça bizi zorluyor. Hammadde fiyatlarındaki yüzde 100 civarındaki artışın yanı sıra üretimde kullandığımız elektrik maliyetlerindeki yüzde 130 artış, maliyetleri artırmakta ve fiyatlandırma aşamasında çok sıkıntılı olmaktadır.  Özelikle inşaat sektöründeki daralma nedeniyle, proje odaklı ürünlerimizin satışlarında zorlanıyoruz. Tüm bu zorluklara rağmen Polinet çok sağlam şirket yapısı, sektörel tecrübesiyle faaliyetlerini herhangi bir zafiyet göstermeden devam etmektedir.

2022 yılı gündeminizi, varsa yeni yatırımlarınızı ve projelerinizi paylaşır mısınız? 

Bu yıl için mevcutta var olan Megalux ürünümüzün yeni versiyonunu pazara sunuyoruz. Isı yalıtımı ihtiyacı olmayan pazar yeri, park alanı, yürüyüş yolları gibi açık alanlarda ve depo gibi kapalı alanlarda kullanılmak üzere tasarladığımız ve kalıp yatırımı yaptığımız iki duvarlı ürünümüzü sektöre sunuyoruz. Daha ekonomik bir ürün olması ve ucuz ürünlere rağbetin artması nedeniyle kendi pazar alanında ciddi bir yer bulacağına inanıyoruz. Yine mevcut Easylux panelimizin yeni versiyonu yıl içinde pazara sunmayı hedefliyoruz. Fabrika ayağında ise enerji maliyelerindeki aşırı maliyet nedeniyle güneş panel yatırımı konusunda araştırmalar yapıyoruz. Bu sene bu yatırımı da gerçekleştirmek istiyoruz. İhracatımızı artırmak konusunda pazar araştırmaları yapıyoruz. Bu konuya bu sene daha fazla eğileceğiz.

"İÇ DENETİM MEKANİZMASI GÖREVİ ÜSTLENİYORUZ" "İÇ DENETİM MEKANİZMASI GÖREVİ ÜSTLENİYORUZ"

Ürünlerinizi ve kullanım alanlarını paylaşır mısınız? Polinet ürünleriyle yapıların mimarisine ve dekorasyonuna ne tür katkılar sağlıyor?

Polikarbonat panel ve levhalardan oluşan geniş ürün çeşitlerimiz; çatı, cephe ve iç mekan kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır. Ürünlerimiz transparan görünüşleriyle binalara estetik görünüşün yanı sıra mekanların doğal ışıklandırılmasını sağlamaktadır. Polikarbonat ürünlerimizin renk alternatiflerinin olması, ışık geçirgenliği kontrolü sağladığından ve mimari seçenekleri artırdığından tasarımcılar tarafından tercih edilmektedir. Hafifliğine karşın yüksek mukavemet özellikleriyle cam gibi diğer saydam yapı malzemelerine göre yüksek avantajlar sağlamaktadır.

Kolay, hızlı montaj ve güvenli kullanım sağlamak amacıyla özel formlara sahip ürünlerimiz, hava, su gibi dış etkenlerden yapıları uzak tutarken, çok duvarlı yapı ve kalınlık alternatifleriyle, diğer rakip ürünlerden çok yüksek ısı yalıtım özelikleri göstermektedir. Özellikle çatı panellerinin, soğuk büküm dediğimiz kendiliğinden bükülebilen esneklikte bir yapıya sahip olması, tonoz, kubbe gibi çatı formlarının kolayca ve güvenle kaplamasını sağlamaktadır Bazı ürünlerimiz hem çatı hem de cephe kaplama malzemesi olarak kullanılabilmektedir. Bina yapı tipine göre ürünlerimiz de çeşitlilik göstermektedir. Örneğin üç ürünümüz endüstriyel binaların çatılarında sandviç panel arası ışıklık olarak kullanılmaktadır. Hatta sandviç panel tipleriyle uyumlu farklı kulak yapılarına sahiptirler. Cephelerinde ise farklı ürün alternatiflerimiz vardır. Diğer ticari, kamu, pazar yeri gibi açık alan  yapıların çatı ve cepheleri için ise birbirlerine kilitlenebilen veya kenetlenebilen formlara sahip polikarbonat panellerden oluşan ürün konseptlerimiz mevcuttur. Bu polikarbonat ürün konseptlerimiz içinde, doğru uygulamayı ve detayları sağlayacak, alüminyum profil serileri, PVC destek profilleri, ağız bantları, epdm fitiller gibi montaj aksesuarları dediğimiz sistem çözümlerimizi tamamlayan, ürünlerde yer almaktadır. İç mekanlarda ise ürünlerimiz mekan oluşturmaya yönelik duvar, speratör, asma tavan gibi dekoratif uygulamalarda kullanılmaktadır.

Polinet’in sahip olduğu ürün ve sistemler, fonksiyonel, işlevsel ve zengin mimari görünüş sağlayarak, yapıların çatı ve cephelerinde yer almaktadır. Kapalı alanlar dışında da pazar yerleri, park alanı kaplamaları, açık alan spor tesisleri, yürüyüş yolları ve üst geçitleri, sera, sundurma gibi birçok açık alan kaplamalarında ürünlerimiz kullanılmaktadır. 

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Sağlıklı bir yaşam için doğal ışığın, hava ve su gibi gerekli olduğunu bilerek, yaşam konforunun maksimum düzeye çıkması için; sunmuş olduğumuz polikarbonat ürün ve sistem çözümleri; tasarımcılara yaratıcılıkla birlikte mühendislik kolaylıkları, uygulamacılara kolay, hızlı montaj olanakları, kullanıcılara ise kontrollü ve güvenli yaşam konforu sağlamaktadır. Doğal ışığın gücünü mimari boyuta en verimli şekilde yansıtmak için ışık ve termal ısı kontrollü; su, hava yalıtımlı sistem ürünleri sunan Polinet tüm faaliyetlerini, bu anlayış çerçevesinde gerçekleştirmektedir.

2011 yılında yapmış olduğumuz fabrika ve ileri teknolojiye sahip makina yatırımlarıyla üretim faaliyetlerine başlayan Polinet, sektöründe kalite, ürün çeşitliliği yanısıra proje ve teknik danışmanlık hizmetleriyle, pazarda öncülük ve güven anlamında liderliğini hedefleyen bir duruş sergilemektedir. Yurt içinde en zengin ürün konseptine sahip Polinet firması; Megalux, Thermolux, Easylux, Masterlux, Grecalux, Multilux, Newlux gibi ürün markalarını Polinetlux markası altında toplamıştır. Sandviç panel arası polikarbonat panel pazarını, yurt içinde Polinet firması oluşturmuştur. Yine kilitli sistem ve birbirine geçmeli sistem ürünlerini yurt içinde ilk üreten firmadır. Türkiye’de 16 mm kadar üretilen polikarbonat levhaları 20-25-30-35-40 mm kalınlıklarda üreten ilk firma yine Polinet firmasıdır. Ürünlerimiz marka bazında CE sertifikalıdır. Bu konuda da ilk firmalardan biriyiz.

Tasarımdan üretme kadar birçok alanda Ar-Ge çalışmalarını kendi içinde geliştiren firmamız, yurt dışında da birçok marka ile rekabet edebilecek güçtedir. Mısır bayimizin söylediği bir söz bizi çok etkiledi. Ona göre Polinet markası Mısır’da altın değerinde bir marka.