Yağmur İskele Sistemleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Yağmur, "Flanşlı iskele sistemimiz; Akkuyu Nükleer Santrali, İsdemir Modernizasyon Projesi gibi mega yatırımlar başta olmak üzere Orta Asya’nın en büyük camilerinden biri olacak olan Nur Sultan Grand Mosque projesinde de tercih edildi." dedi.

Ümit Yağmur ile iskele sistemlerinin seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri, iskele – kalıp sistemlerinin kullanıldığı referans projeleri ve yıl sonu için beklentilerini konuştuk. 

Markanızın 2021 yılı ikinci yarısındaki iş gündemini ve varsa yakın dönem yatırımlarınızı anlatmanızı rica ediyoruz. 

2021 yılının ikinci yarısını da Covid-19 salgınının gölgesinde geçireceğimiz bir dönem olacak gibi gözüküyor. Toplumda oluşan bilinç, alınan sıkı önlemler, aşılama gibi etkenlerle salgının etkileri giderek azalmaya başlasa da bir süre daha sabretmemiz gerekecek. 2021 yılı sona ermeden bu salgının etkilerinden, getirdiği zorluklardan nispeten kurtulmuş olmayı umuyorum. Hammadde fiyatlarında gerçekleşen fiyat dalgalanmaları, zaman zaman tedarikte yaşanan zorluklar, iç piyasada ki daralma sektörümüzü olumsuz etkilemesine rağmen, önümüzdeki dönemin daha aydınlık olduğu kanaatindeyim. Firmamız açısından 2021 yılı son çeyreğinin, gelişen ihracat çalışmalarımız ile beklentilerimiz paralelinde gerçekleşeceğini tahmin ediyorum.

2021 yılında sunmuş olduğunuz yeni iskele-kalıp sistemleri var mı? Hangi tür yapılarda ve üretim tesisleri projelerinde ne tür iskele – kalıp sistemleriniz kullanılıyor? 

Üretimini gerçekleştirdiğimiz H tipi güvenlikli iskele yurdumuzdaki birçok konut, fabrika, hastane ve renovasyon projelerinde kullanılıyor. Flanşlı tip iskele sistemimiz ise endüstriyel tesis ve tersaneler tarafından tercih edilmekte. Ayrıca bu ürünlerimizin ciddi oranda Avrupa’ya ihracatını gerçekleştiriyoruz.  

İskele sistemlerinin seçiminde nelere dikkat edilmeli? 

İlk yaptığımız çalışma müşterimizin ihtiyacına uygun iskele sistemini seçmek oluyor. Ardından, proje üzerinde çalışarak iskele kurmak istediği yapı için gerekli iskele ürün ve adetlerini hesaplıyoruz. Bu hesaplamayı yaparken bir numaralı kriterimiz tabi ki güvenlik. 
Tedarik anlamında ise kiralama, satın alma ve buyback satın alma gibi seçenekler sunuyoruz. Müşterimiz kendisine uygun tedarik modeli seçiyor, bizde ürünlerini hazırlayıp, sevk ediyoruz. 
Üretimini gerçekleştirdiğimiz H tipi güvenlikli iskele ve flanşlı iskeleyi TS EN 12810 standartlarına göre yapmaktayız. Üretimimizin büyük bir kısmını otomasyona bağladığımız için yüksek kalite artık bizim için standart haline geldi. Otomatik kaynak robotları, otomatik kesim makinaları, roll-form makinalarımız sayesinde sıfır hata hedefimizi tutturmak oldukça kolaylaştı. Sacdan imal merdivenli platform, çelik platform ve topukluk diye adlandırdığımız ürünlerimizi roll-form hattında çekerek, daha mukavemetli olarak üretiyoruz. Güvenlikli iskele panolarımızda darbelere karşı dayanıklı olması ve kırılmaması için dövme pim kullanıyoruz. Yine aynı şekilde flanşlı iskelenin yatay bağlantı elemanlarında dövme kurtağzı ve dövme kama kullanıyoruz. Tüm bu detaylar ürünlerimizi daha uzun süre, güvenli bir şekilde kullanılmasına olanak sağlıyor.

Yılın ikinci yarısında yurtiçi ve yurtdışı hangi projelere ağırlık veriyorsunuz? Bu projelere ürünlerinizle ne tür avantajlar sunuyorsunuz? Bize ‘en’lerle ifade edebileceğiniz nitelikte öne çıkan bir projenizi paylaşır mısınız?

Ülkemizde şu an yapımı devam eden birçok yatırım var. Konut projelerinden hastane ve havalimanı projelerine, endüstriyel tesislerden yeni gemi inşası projelerine, renovasyon ya da revizyon projelerine kadar hatırı sayılır hacimde projeler var.  Ayrıca yurtdışında takip ettiğimiz, tedarik sapladığımız projeler var. Ülkemizde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali, İsdemir Modernizasyon Projesi gibi mega yatırımlarda flanşlı iskele sistemimiz kullanılıyor. Yine aynı ürünümüz, Orta Asya’nın en büyük camilerinden biri olacak olan Nur Sultan Grand Mosque projesinde de tercih edildi.