Dünya doğal taş rezervlerinin önemli bölümüne sahip Türkiye'nin bu alandaki zenginliğini ve teknolojisini dünyaya tanıttığı MARBLE Fuarı, bu sene bini aşkın firmanın firmanın iştirakiyle  Fuarİzmir'deki 150 bin metrekare alanda başladı.

Pek çok prestij projede kendine yer bulan Elazığ vişnesi, Afyon beyazı, Diyarbakır petrol yeşili gibi Anadolu'ya özgü taşların yanı sıra 6 ülkenin taşları ve teknolojileriyle yerini aldığı fuara, kapıların kapanacağı 2 Nisan'a kadar 80 bin profesyonel ziyaretçinin katılması beleniyor.

Alım heyeti programında ise 41 ülkeden yaklaşık 500 ziyaretçi, Türk firmalarıyla alım görüşmesi gerçekleştirecek.

DOĞAL TAŞ ÜRÜNLERİ İÇİN ÖNEMLİ BİR SAHNE

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Tunç Soyer, fuarın açılışı sebebiyle gerçekleştirilen tören sırasında yapmış olduğu konuşmada, Türkiye'nin doğal taş ihracatındaki artış ivmesini pekiştirmek için fuara yoğun şekilde hazırlandıklarını söyledi.

HONEYWELL KÜÇÜK VE ORTA İŞLETMELERE ÖZEL YENİ 10 ve 35 SERİSİ IP KAMERA SİSTEMLERİNİ TANITTI HONEYWELL KÜÇÜK VE ORTA İŞLETMELERE ÖZEL YENİ 10 ve 35 SERİSİ IP KAMERA SİSTEMLERİNİ TANITTI

MARBLE Fuarı'nın dünya doğal taş ürünleri için de bir sahne olduğuna dikkat çeken Soyer, "Fuarımız her yıl daha fazla rağbet görüyor. Katma değeri yüksek ürünlere verilecek teşvik ve yatırımlarla sektör, 2 milyar dolarlık ihracatın çok üzerine çıkacak potansiyele sahip." şeklinde konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü olan Cevat Genç ise 15 bin maden ruhsatının 5 bininin doğal taş arama ve işletmeye yönelik olduğunu, bunların da 2 bin 100'ünün işletme izniyle üretime devam ettiğini belirtti.

Çevre ve insan odaklı bir madencilik formatı için çabaladıklarını söyleyen Genç, "Çevre kirliliği ile ilgili görüntülerin, özellikle maden sonrası sahalarımızdaki kötü görüntülerin rehabilite edilmesine yönelik mevzuatlarda büyük değişiklikler gelecek." şeklinde konuştu.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı olan Mahmut Özgener de ileri teknolojiye dayanan yöntemlerin kullanılması ve yatırımlarla sektörün dünyada adından daha çok söz bahsettirdiğini söyleyerek sektörün yerli kaynakları kullanarak döviz geliri sağladığına vurgu yaptı.

Törende Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Ege Doğaltaş İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Denizli İhracatçı Birlikleri Başkanı Hüseyin Memişoğlu ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer de birer konuşma gerçekleştirdi.

MERMERLERE METAVERSE EVRENİNDE TANITIM

Doğal taş ile ilgili tasarım yarışmaları ve söyleşilerin yapılacağı fuarda, bir firmanın ürünlerini metaverse evreninde açtığı teşhir salonuyla tanıtması büyük ilgi gördü.

Firmanın Yönetim Kurulu Başkan Vekili olan Hasan Burak Alimoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, üretimlerinin büyük bölümünün ihracata yönelik olduğunu söyleyerek, Kovid-19 salgınıyla beraber yabancı müşterileri ziyaret noktasında sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

Müşterilere sanal ortamda gerçeğini aratmayan bir ortam hazırlamak için metaverse evreni tercih ettiklerini söyleyen Alimoğlu, "Böylelikle daha dinamik bir ilişki ve sempatik bir ortam oluşturmak istedik. Metaverse günümüzün teknolojisi. Bütün ürünlerimizi teşhir edebiliyoruz burada. Oluşan talepler siparişe dönüşürse üretime geçiyoruz. Sanal gerçeklik gözlüğünü takan dünyanın herhangi bir yerindeki bir insan, Türk doğal taşlarına erişim sağlayabilecek." şeklinde konuştu. (AA)