Luftsis AŞ, 25 bin metrekare kapalı alana sahip Bandırma fabrikasında konfor, hijyen ve endüstriyel tip modüler klima santralleri, kompakt klima santralleri, endüstriyel boyahane klima santralleri, egzoz fanları, ısı geri kazanım cihazları, mutfak ekolojik üniteleri, fan coiller, jet fan-tünel fanları, ısıtıcı apareyler, havuz nem alma cihazları, endüstriyel kondensing ünitelerin üretim faaliyetine yüksek teknoloji ve tecrübe ile devam ediyor. Firma ayrıca BlyGOLD Korozyon Önleme ve Enerji Verimliliği Sistemleri Türkiye Franchisor Yetkili Distribütörü ve USA YORK marka VRF Sistem Klimaları yetkili satış ve servis partneri. Luftsis, son olarak 2018 yılında ön ortak üretim anlaşması ile birlikte 2019 model 6. nesil LUFT VRF Merkezi Klima Sistemleri resmi satışına başladı. 

Konu ile ilgili dergimize konuşan Luftsis Genel Müdürü Uğur Darcan şu açıklamalarda bulundu: “Luftsis’in Luft klima santralleri ve diğer klima cihazlarının tanıtımlarını geçen sene gerçekleştirdik. Özellikle 2018’in son çeyreğinde Luft markası adı altında yeni bir oluşumla VRF klima cihazlarının da operasyon ve organizasyonuna başladık. Ana amacımız, Türkiye’de Luft markası altında kendi fabrikamızda üretim yapmak ve bunu çeşitlendirmek, VRF’teki amacımız ise bu alanda 20 yıla dayanan uzmanlığımızı yine kendi öz markamızla devam ettirmektir. Bunun başlangıç noktası bir yıl öncesine dayanıyor. Dünya pazarında etkin olmaya çalışan çok sayıda üreticiyle bir araya geldik. Onların fabrika, fuar ziyaretleri ve teknik değerlendirmeleriyle yol haritamıza uygun bir markayı ve imalatçıyı tercih ettik. İmalatçı gruplarıyla görüşmelerde bazılarının vizyonu, imalatı, satış operasyonu ve iş planlarının bize uygun olmadığını gördük. O yüzden bu durumun aslında hem tercih etme hem de tercih edilme olduğunu söyleyebilirim. Biz büyük küçük demeden yer alan tüm imalatçı gruplarıyla vizyoner görüşmeler yaptık. Bunu yapmamızın sebebi, Türkiye’de VRF sistemlerindeki  tecrübelerimizle öncelikli bir distribütör olarak Luft markasıyla VRF sistemlerini Türkiye’ye sunmak, bu ürünlerin pazarlama ve satışını yapmaktı. Ama bunu sadece distribütörlük faaliyetiyle sınırlamak istemedik ve uzun vadeli bir plan içerisinde ortak iş birliği anlamında Türkiye’ye teknoloji transferi yapıp ülkemizde bizimle ortak olarak bu işin imalatını yapacak bir yabancı grup arayışı içine girdik.” 

Sadece distribütörlük faaliyetiyle OEM üretimi yeterli bulmadıklarını belirten Darcan, “Türkiye’de halihazırda kurulmuş, geniş teknik olanaklara sahip bir fabrikamız ve bu fabrikanın ciddi bir üretim kapasitesi var. Gücümüzü, bir dünya markasıyla birleştirerek teknoloji transferiyle ortak bir imalat programı gerçekleştirmeyi hedefliyorduk. Doğru teknolojiyi, doğru biçimde transfer ederek üretim sürecimize dahil etmek maksadıyla yola çıktık ve görüşmelerimizi tamamladık. En nihayetinde dünya çapında büyük bir imalatçı grupla hem distribütörlük hem de ortak yatırım ve imalat iş birliği konusunda bir ön anlaşma yaptık. VRF klima sektöründeki kendi bilgi ve tecrübemizi de önümüze koyup en yüksek standartlardaki teknolojik ürünün öncelikli olarak peşine düştük. Sadece ‘fiyat avantajı yaratan ve servisi iyi olan’ değil, teknolojik olarak rakip tüm markalara göre fark yaratabilecek, üstün nitelikli ve gelişmiş bir VRF klima sisteminin arayışına girdik. Şu an Luft VRF Klima Sistemleri olarak pazara ilk ön tanıtımlarını yaptığımız ürün için bu aşamayı tamamlamış olduk. 2018 yılı içerisinde ürün satışlarımız da başladı. 2019 yılında ürün stokumuzu artırarak giderek artan bir satış potansiyeliyle çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

2019 yılı hedeflerini de anlatan Darcan şunları söyledi: “İki yıllık bir süreç içinde distribütörlük faaliyetiyle yola başlayacağız ki bu Luft markası altında OEM üretim olacak. Sonrasında da üç yıla yayılmış bir program altında önce üretimi hızlı ve kolay olan iç ünitelerin üretimine başlayacağız. 2024 yılında ise yüksek teknolojili dış ünitelerin de Türkiye’de ortak imalatla gerçekleştirilmesi konusunu, ön programımıza aldık.”

Luftsis olarak iki VRF programını birlikte yürüteceklerini söyleyen Darcan, “Halihazırda bir yılı aşkın süredir ana dağıtım, pazarlama, satış ve servis hizmetlerini verdiğimiz Johnson Controls’un York markasının da satış ve pazarlamasını sürdüreceğiz. Aynı zamanda proje bazlı olarak da Luft markamızla VRF klima sistemlerinin tanıtımlarını ve ürün teminlerini gerçekleştireceğiz. Önemli pazarlardan biri olan Türkiye’nin yanında ayrıca Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Türki cumhuriyetlerde de Luft satışlarını artıracağız. Kısa vadeli planımız; hem York hem de Luft markasının pazar yapılanması, ürün satışları, stok-lojistik teminleri, satış sonrası hizmetlerini gerçekleştirmek. Beş yıllık bir plan içerisinde ise amacımız; Luft markasını geliştirip güçlendirmek, satış kanallarını artırmak, ayrıca ortak imalat programıyla da ülkemize teknoloji transferi yaparak bu ürünlerin ülkemizde imalatını gerçekleştirmek” diye konuştu. 

LUFT MARKAMIZLA DÜNYANIN BİRÇOK BÖLGESİNDE YER ALACAĞIZ

Altıncı nesil LUFT VRF Merkezi Klima Sistemleri hakkında da bilgi veren Darcan, “6. nesil LUFT VRF Merkezi Klima Sistemlerinin farkı, yeni ve özel bir kompresör dizaynına ve tümüyle inverter bir dizayna sahip olması. Yeni bir dizayna sahip olan kompresörün ayrıca sıcak gaz beslemesi de var. Sıcak gaz beslemesi, cihazın performansı düşmeden kış mevsiminde -25 ˚C’lerde çalışabilmesini sağlıyor. Cihaz inverter kompresörleri sayesinde, enerji verimliliği sağlıyor. Ayrıca cihazda yer alan ekonomizör sayesinde ekstra borulama uzunlukları sağlanıyor, soğutma ve ısıtma kapasitelerinde veya dış hava sıcaklıklarına bağlı olarak kapasite düşümlerindeki olumsuzluklar yaşanmıyor. Cihazda bulunan inverter panellerin gaz soğutmalı olması da ekstra bir özellik olarak öne çıkıyor. Bu teknik üstünlükler son kullanıcıya, proje ve dizaynlara ek fayda sağlıyor. Bandırma’da yer alan fabrikamızda, teknolojisini VRF konusunda geliştirmiş bir dünya markasıyla iş birliği yapmak suretiyle Luft markasıyla VRF üreteceğiz. Luft markasını geniş bir coğrafyada sunacağız. Diğer markalarda örneğin sadece Türkiye’de satılan ürün grupları, Avrupa dizaynı denilen +43 C’ye kadar çalışan modellerdir. Luft cihazları ise çok farklı dış hava şartlarında çalışabilme özelliğine sahiptir. Bu sebeple, Luft markamızla dünyanın birçok bölgesinde yer alacağız” dedi.