WAGO, aydınlatma otomasyonunda kendi üretimi olan PLC, aydınlatma kontrol modülü (DALI master modül), multi-sensör ve buton kullanmaktadır. Konfor düzeyini artıran bu ürünler aynı zamanda sistemin yıllarca sorunsuz çalışması için tasarlanmıştır.

 WAGO AYDINLATMA OTOMASYONUNUN AVANTAJLARI

WAGO DALI aydınlatma sisteminin en büyük artılarından biri sistemin genişletilebilir olmasıdır. Genişletilebilir modüler kontrolör yapısı ile, sistem için gerekli şartları sağlar, maliyeti minimize eder. İleride eklenecek yeni armatür, sensör, buton için komple sistem yenilemeye gerek yoktur. Kontrolör sistemi modüler olduğundan ek talepler için PLC yanına yeni bir modül takmak yeterlidir. Ayrıca bu modüler yapı, sistemde bir arıza olduğunda sadece arızalı modülün değişmesi ile arıza maliyetini düşürmekte ve arızanın çabuk giderilmesini sağlamaktadır. Bazen ofis alanlarında değişiklik olmuyor mu? Tabiki oluyor, WAGO DALI aydınlatma sistemi bu konuda da büyük avantaj sağlar. Oda veya ofisinizin duvarlarını kaydırmak ve yeni bir tasarım yapmak istediğinizde, hiçbir armatürü yerinden sökmenize gerek yoktur. Her bir armatür, sensör ve buton PLC’de bir adrese sahiptir. Bilgisayar ile hangi armatürün nerede çalışacağını kolaylıkla konfigüre edebilirsiniz. Bu sayede hangi armatürün hangi odada çalışacağı sizin elinizde olmuş olur.

TASARRUF NOKTALARI      

İlk olarak takvim ve zaman ayarlı PLC programı ile mesai dışı (resmi tatillerde dahil) kullanımda olmayacak armatürler kapatılır ve açık unutulması engellenmiş olur. Bunun yanında ısıtma-soğutma sistemininde kapatılması büyük oranda enerji tasarrufu sağlar. Mesai saatlerinde ise sistemde bulunan sensörler ortamın kullanılmadığı zamanlarda aydınlatmanın kapatılması yada minimize edilmesi, aynı şekilde ısıtma-soğutma sistemlerinin de kapatılması büyük oranda enerji ve bakım maliyeti tasarrufu sağlar. Bunlara ek olarak toplantı gibi farklı senaryolu aydınlatma planı butonlar yardımıyla sağlanabilir, tüm lambalar çalıştırılmayabilir, dimlenebilir ve bu sayede enerji gideri azalmış olur.

WAGO AYDINLATMA OTOMASYONU İLE YAPILABİLECEKLER

 Sistemde bulunan multi-sensörler (gün ışığı ve hareket) ile ortamda kimse olmadığı zaman armatürleri kapatabilir ya da istenilen seviyede dimli tutabilirsiniz. Bu sayede, büyük oranda enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Oda içindeki aydınlatma seviyesi, pencereden gelen dış ortam ışığına göre değişebilir. WAGO multi-sensör ortam aydınlatma seviyesini (lux) ölçer ve bu bilgiye göre ortamda bulunan armatürlerin bi kısmını dimleterek kısabilir. WAGO multi-sensör ortamda biri yoksa aldığı bu bilgiyi aydınlatmanın yanı sıra ısıtma-soğutma sistemine de göndererek gereksiz çalışma ve enerji kaybının önüne geçmiş olur. Sistemde bulunan butonlarla manuel olarak da aydınlatma armatürleri açılır, kapanır ve dimlenebilir. PLC içinde yazılacak senaryolara göre mesai saatleri dışında kullanılmayan armatürler kapatılabilir. Resmi tatiller, mesai olmayan günler mevcut PLC yazılımının takvimine işlenerek enerji tasarrufu yapılabilir. Ayrıca; güncelleme ile birlikte gelen HCL (insan merkezli aydınlatma), KNX modül desteği, acil aydınlatma kitlerinin kontrolü ve raporlanması gibi güncel teknolojileri içerisinde barındırmaktadır.

DALI AYDINLATMANIN DESTEKLEDİĞİ PROTOKOLLER

Bu konuda da WAGO DALI aydınlatma otomasyonu esnek. WAGO kontrolör de Ethernet, KNX, BACnet gibi protokoller altında sorunsuz bir şekilde çalışmakta. Yapılacak aydınlatma otomasyonu sisteminde her bir armatür ayrı ayrı veya grup halinde kontrol edilebilir. Aydınlatma DALI uç biriminde arıza olması durumunda otomatik konfigürasyon ile arızalı ürün değişimi basitleşir. Bakım maliyetleri düşüktür. WAGO DALIaydınlatma sisteminin bir avantajı da lamba gerilimini lambaların ömrünü yüzde 30 uzatacak şekilde tutmasıdır. DALIbalastların ömürleri normal balastlara göre daha fazla olduğu için sistemin kullanım ömrü uzun, bakım maliyetleri oldukça düşüktür. DALIbununla da kalmayıp tüm lambaların ve balastların arıza durumu bilgisini alır, bakım personelinin arızaya müdahalesini kolaylaştırır.

Acil durum aydınlatma kitleri de DALIaydınlatma otomasyonu ile daha güvenli. Periyodik olarak acil durum aydınlatma kitlerinin akü durumlarını ve arıza durumlarını kontrol eder, herhangi bir olası kesinti de sürpriz durumlarla karşılaşılmaz. WAGO, sistemin son kullanıcısına sunduğu avantajları montaj aşamasında da çalışana sunar. Montaj yapan firmaların çekinerek baktığı karmaşık kablo yapısı, WAGO DALI aydınlatma sistemi ile çok basit. Sensör, buton, DALIbalast üçlüsü birbirine seri şekilde veya yıldız şeklinde DALIhattına bağlanır, bağımsız kablolamaya gerek yoktur. Polarite ve herhangi bir topoloji olmadan bağlanabilir. Ayrıca WAGO sensör ve butonu harici besleme hattına ihtiyaç duymaz. Bu sistem diğer 0-10 V sinyalli otomasyon sistemlerine göre yüzde 50 oranında kablaj işçiliği ve kablo da tasarruf demektir.

WAGO Lighting Management, herhangi bir yazılım kurulumu, mühendislik maliyeti vb.. olmadan, konfor ve tasarruf sağlamaktadır. Bunlar, sistemi rakiplerinden ayıran ve tercih sebebi olmasını sağlayan temel faktörlerdir. Akıllı sistemleri, akılcı bir çözümle kontrol altına alın!