Levron markası son yılların en önemli çalışmalarından birine imza attı ve inşaattan savunma sanayisine kadar geniş bir sektörde kullanımı olan geleceğin malzemesi Aerogel’u pazara sundu. Fayda sağladığı en önemli kalemlerden biri inşaat sektörü olan Aerogel, özellikle de yüksek performansı ile yalıtımda fark yaratıyor. 

Aerogel üretimi ile ilgili bilgi veren Pazarlama Müdürü Gökhan Güvener, Ar-Ge çalışmaları 2008 senesinden itibaren devam eden Aerogel’ın dünyada üretiminin çok kısıtlı yapıldığına, sadece ABD'de tek bir fabrikada üretildiğine dikkat çekiyor. Ülkemiz ve ekonomimiz açısından stratejik bir malzeme olduğunu bildikleri için sentezleme çalışmalarına odaklandıklarını belirten Güvener, “Farklı hammadde seçenekleri ile geçen binlerce deney ve dört yılın ardından Aerogel sentezini başardık. Nano teknoloji çağını bizler de yakalamış bulunmaktayız. TÜBİTAK başta olmak üzere ülkemizin önemli firmalarından takdir gördüğümüz için yaptığımız çalışmadan gurur duyuyoruz. Ürünlerimiz çeşitli sektörde kullanılacak şekilde Levron markası ile pazarda yer alıyor.  Firmamız 16 yıldır inşaat sektörüne katma değerli ürünler geliştirerek, hizmetine sunuyor. Katma değer sağlayacak hammaddelerin en üst segmenti olan Aerogeli de geliştiriyoruz. Yeni fabrikamız ve üretimimiz de Aerogel üzerine. İnşaat sektörünün insan ve doğa dostu malzemelere olan ilgisi, yasal zorunluluklar olmadığı sürece maliyetler sebebiyle hep göz ardı edilmekte. Halbuki uzun ömürlü ve sağlığa zararı olmayan malzemeler daha hesaplı sonuçlar vermektedir. Aerogel katkılı inşaat malzemeleri sıva ve boya olarak imalat edilmektedir. Dövizin kurlarının yüksek seyrettiği bugünlerde ithalatımızın ana kalemlerinden olan enerji tüketimini yapacağımız tasarruflarla azaltabiliriz. Bizler de ulaşabildiğimiz üretim alanlarında tasarruflu materyaller üretilmesine katkıda bulunmak için Ar&Ge faaliyetlerimize devam ediyoruz.” dedi. 

AEROGEL ÜRETİMİNDE DÜNYANIN İKİ İSMİNDEN BİRİ: LEVRON

Levron Aerogel ile başlıca boru izolasyonu, boya sektörü, inşaat malzemeleri, doğal aydınlatma ürünleri, tekstil, beyaz eşya ve askeri alanlarda kullanılabilir ürünler geliştirdiklerini belirten Güvener, zaman içerisinde katma değer oluşturacak başka sektörler de ortaya çıkacağını vurguluyor. Güvener, sözlerini şu şekilde sürdürüyor: “Örneğin kauçuk ile birleştirildiğinde ısıya daha dayanıklı bir kauçuk ortaya çıkabilir veya kompozit malzemelerle birlikte kullanıldığında farklı efektler ortaya çıkabilir. Aerogelin silika cinsi değil de metaloid cinsi bambaşka kullanım alanları bulabilir. Firmamız Aerogel üretim tekniğini çok iyi kavramış ve uzmanlaşmış olması sebebiyle farklı hammaddelerden de Aerogel yapabilmektedir. Böylece malzeme mühendislerinin ihtiyaç duyduğu özellikleri içeren maddeler Aerogel türevi olarak oluşturulabilir. Aşılmış olunan malzemelerin kullanımı bir anda yerini Aerogel türevi nano teknolojik ürünlere bırakabilir.” 
Sanayide boru izolasyonunda yalıtım sistemlerinin kalın oluşu, suya ve neme karşı aşırı mukavemetsizlik, darbelere karşı hassasiyet, zor tamirat, kısa ömür gibi birtakım sorunlar yaşanabildiğini açıklayan Güvener, Levron Aerogel ile ürettikleri malzemelerin kalınlığını yüzde 70 oranında azaltabilen, suya karşı tam mukavemetli, darbelere karşı dayanıklı, kolay tamir edilebilir ve 20 yıl kullanım ömrü olması gibi çeşitli avantajlara sahip olduğunu vurguluyor. Güvener, böylelikle enerjiden yapılan tasarrufun yanı sıra alandan, işçilikten, malzemeden ve tesisin çalışma saatlerinden de tasarruf sağlandığının altını çiziyor. 

Levron Aerogel’ın inşaat alanında da bu gibi benzer avantajlar sağladığını aktaran Güvener, sözlerini şu şekilde sürdürüyor: 

“Levron Aerogel’ın en önemli avantajı yangına karşı A1 sınıfı tam mukavemet sağlaması, suya karşı dayanıklı olması, bakteri ve küf oluşumunu önlemesi, uzun ömürlü ve binaların nefes almasını sağlamasıdır. Sürekli nefes alabilen evler, verimli çalışma ortamı sağlayacak ve sağlık sorunlarını azaltarak ülkemize katkı sağlayacaktır. Beyaz eşyalarda kullanımında aynı dış hacimde daha geniş iç mekan imkanı sağlamaktadır. Levron Aerogel kullanılan malzemeler, AAA sınıfı beyaz eşyaların üretiminde de önemli avantajlar getirmektedir. Levron Aerogel’in bir diğer avantajı tekstil ürünlerinde su, kir tutmama ve sıcak-soğuk korumasında kalınlık avantajları sağlamasıdır. Askeri alanda özel projelerimiz mevcuttur. Yapmış olduğumuz gizlilik anlaşmalarına sadık kalmamız gerektiği için bu konuda bilgi paylaşamıyoruz. Boya sektöründe ise yalıtım özelliği bulunan boyalar elde etmek mümkün oluyor. Özellikle sahil kesimlerinde güneşin etkilerinden korunmak için bu boyalar çok etkili olmakta. Klimaların enerji tüketimlerine önemli katkılar sağlanmakta.”