Letoon Mimarlık, 2007 yılından bugüne kadar geleneksel ve yeni teknolojileri harmanlayarak restorasyondan endüstriyel sektöre kadar geniş bir yelpazede ‘Ekolojik Yüzey Koruma Malzemeleri ve Teknolojileri’ üzerine çalışmaktadır. Aynı zamanda yüzey koruma konusunda uzun ömürlü ve kullanıldığı / kullanılacağı yere göre spesifik çözümler sunabilen özel ürün gruplarının ve firmaların Türkiye temsilciliğini yürütmektedir. Sahip olduğu uzman teknik kadrosu, iş disiplini ve korumaya çalıştığı amatör ruhuyla sektör için her zaman iyi bir çözüm ortağı olma konusunda gayret göstermektedir. Firma, satışını ve temsilciliğini yaptığı tüm ürün gruplarının yüksek performansla kullanımını optimize etmeyi hedefleyen bir danışmanlık hizmeti ile sektöre sürekli bir katkı sağlamayı da hedeflemektedir. Bu hizmet sadece kendi bünyesinde bulunan ve temsilciliğini yürüttüğü ürünleri teknik ve ticari olarak desteklemekle kalmaz aynı zamanda son kullanıcılara ve sektöre proje aşamasından başlayarak yardımcı olacak bir süreci de destekler. Bu bağlamda Letoon Mimarlık, öncelikle operasyonel ve teknik personelini bu hassasiyet ile düzenli olarak eğitirken aynı zamanda doğru ürün ile metodolojik yöntem ve yaklaşımın belirlenmesi konusunda danışmanlık hizmeti de sağlamaktadır. Letoon Mimarlık Genel Direktörü Y. Mimar, Restorasyon Uzmanı Müge Günel, sorularımızı yanıtladı.

Hangi sektörlere ürün ve çözüm sunuyorsunuz? Ürünleriniz kullanıldığı alanlara göre ne gibi avantajlar sağlıyor?
Her zaman söylediğimiz bir şey vardır. Biz malzeme satmıyor, çözüm sunuyoruz. Doğru ve yerinde çözümlerle uzun ömürlü bir koruma sağlıyoruz. Bizim için her proje kendi içinde özeldir ve kendi sorun ve potansiyelleri ölçüsünde değerlendirilir. Temsil ettiğimiz ürün gruplarının maksimum potansiyeli ile en verimli ve en doğru şekilde kullanımını sağlamayı hedefleyen bir anlayışla, kalıcı ve uzun ömürlü çözümler sunmaya çalışırız. Temsilciliğini yürüttüğümüz her ürün grubu da bu amaca hizmet eder.  
Firmamızın ağırlıklı olarak hizmet verdiği iki ana alan vardır; Restorasyon/İnşaat ve Endüstriyel sektör.  
KEIM Potasyum Silikat boyalar, 10 yıldan fazla süredir temsilciliğini yürüttüğümüz tamamen ekolojik ve sürdürülebilir bir ürün grubudur. KEIM, 144 yıllık bir firma olup silikat boyaların mucididir. Potasyum silikat boyalar kalıcı ve uzun ömürlü olup tamamen çevreci bir profil sergilerler. VOC / toksik madde / solvent gibi uçucu organik bileşik vb. içermezler. Yanmaz ve yangın esnasında zararlı gaz salımı yapmazlar. Astarsız uygulanır. Nefes alıp verir. Geç kirlenir. Kolay temizlenir.  Kesite işlediği için dökülmez ve kabarmaz. Rengi solmaz. KEIM’ın kalıcı, dayanıklı ve geniş ürün skalası ile restorasyonda, tarihi eserlerimizin değerlerinin korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına yardımcı olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kuşkusuz tüm bu özellikleri ile KEIM, sadece restorasyonda değil modern yapılarda da sağlıklı, güvenli ve estetik yaşam alanları için özellikle tercih ediliyor. Uzmanlaştığımız bir başka konudan da kısaca söz etmek isterim. Yapı malzemelerini olabildiğince en doğal hali ile kullanmak aslında en güzeli. En azından ben böyle düşünüyorum. Ahşabı ona karakter veren damarlarıyla hissetmek, betonu en doğal ve yalın hali ile kullanmak… Korozif bir malzemede korozyonu durdurmak ama bunu yaparken yaşanmışlığı yitirmemek…. Korumak…


Mimari beton / brüt betonu da doğal hali ile kullanmak projelere ayrı bir değer katıyor. Ancak brüt beton kalıptan çıkarıldığı zaman olduğu gibi kabul edilmek zorunda ve kendine özgü karakteristik özelliklerinin kaybetmeden yüzeylerinin düzeltilmesi önceden zor idi. Yapılan onarımlar sonrası maalesef beton özgün görünümünü kaybediyordu. Hatta çoğu zaman beton onarılmıyor direk olarak sıvanarak kusurların kapatılması yoluna başvuruluyordu. Yeni beton yüzeylerde ise renk farklılıkları, lekelenmeler gibi tipik kusurlar karşımıza çıkıyordu. Artık tüm bunlar KEIM Beton Koruma Ürünleri ile problem olmaktan çıktı. "Mineral esaslı bir malzeme için yine mineral esaslı koruma" sloganıyla hareket eden KEIM Mineral Mimari Koruma Sistemleri konusunda 50 yıla yaklaşan tecrübesi ve uzmanlığı, güvenirliliği ve kalitesiyle brüt beton / fiber takviyeli beton yapıların renovasyonu, korunması ve tasarımında kendini kanıtlamış bir markadır. Tüm dünyada spor stadlarından hava alanlarına, müzelerden idari ve endüstriyel binalara, konutlardan radyo ve televizyon kulelerine kadar çok sayıda farklı ölçeklerde ki brüt beton projeleri KEIM ürünleriyle korunmuş ve/ veya tasarlanmıştır.

KEIM beton koruma ürünlerinin kullanıldığı projeler hakkında bilgi verir misiniz? 
Mineral yapı malzemeleri ve özellikle beton mineralleri konusunda KEIM uzmandır. Türkiye’de de son on yıldır brüt beton olarak tasarlanmış birçok projeye KEIM beton koruma ürünleri değer katmıştır. Galataport, Dalaman Havalimanı, Harbiye Ordu Evi, Truva Müzesi, ODTÜ Araştırma Merkezi, Lüleburgaz HEAŞ Temik Santral Soğutma Kuleleri, Gebze Center Otel, Gaziantep Primemall Alışveriş Merkezi, Adana Hilton Otel, Sancaklar Camii, Abdullah Gül Müzesi, Bergama Kültür Merkezi, İsveç Konsolosluğu, Küçük Mecidiye Camii, Özdilek Alışveriş Merkezi, İstinye Park vb  adını sayamadığımız çok sayıda projede KEIM tercih edilmiştir.   
Temsilciliğini yürüttüğümüz diğer bir ürün grubumuz ise EVONIK Protectosil‘dir. 60 yılı aşkın bir süredir silan üretimi, araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürüten EVONIK, Protectosil ürün grubu ile yapı koruma konusunda ihtiyaç duyulan tüm gereksinimlere uygun çözümler sunmaktadır. Dünyanın birçok yerinde bilindik birçok yapı, Protectosil yapı koruma ürünleriyle korunmaktadır. Protectosil ürün grupları ile tarihi ve modern yapılarda su iticilik, kirlenmeyi geciktirme ve kolay temizlenebilme, donatı korozyonunu önleme, anti-grafiti ürünleri ve konsolidasyon konularında her türlü uygulama ve malzeme için gerekli en uygun ürün ya da ürün bileşimlerini bulabilirsiniz.
Depremle yaşamayı öğrenmesi gereken bir ülke olarak donatı korozyonunu önleme konusu özellikle kısaca değinmek istediğim bir konudur. Su ve klorür iyonlarının etkisiyle donatının cidarlarında oluşan pas zamanla genişleyerek hem betonu çatlatır hem de donatıda kesit kayıplarına neden olarak statik açıdan yapıyı zayıflatır. Donatı korozyonunu önleme bu anlamda aslında her türden yapı için önemli bir konudur. Eğer çalışılan yapıda donatının mevcut kesiti ve yapısı taşıyıcılık açısından risk oluşturmuyorsa ve güvenli ise betonu kırıp dökmeden dışarıdan sürerek uyguladığımız şeffaf, uygulandığı yüzeyin doku ve görünümünü değiştirmeyen Silan bazlı PROTECTOSIL CIT ile donatı korozyonunu önleyebiliyoruz. Donatıdaki mevcut korozyon ilerlemiyor. O hali ile kalıyor. Bu ürün grubunu en son Galataport Projesi kapsamında tarihi yapıların donatılı hibrit sıvalarında kullanmaya başladık. Aynı proje kapsamında yine tarihi yapılarda KEIM Potasyum Silikat boyalarımız da kullanılmaya başlandı.

Ürün gamınıza en son katılan ürün nedir? Özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?
Firmamız için kurulduğumuz ilk günden itibaren sürdürülebilir/ ekolojik / çevre dostu / sağlıklı-güvenli yapı malzemeleri sunmak bir şirket politikası olmuştur. Ürün gruplarımız enerji verimli yapılar için uygun, az enerji kullanan, geleneksel ile çağdaş kullanımı harmanlayabilmiş, ekolojik ve sürdürülebilir yapı malzemeleridir.
Saha çalışmalarından gelen mesleki tecrübemiz ve malzeme bilgimiz ile uzun süreçli AR-GE çalışmalarımız sonucunda üretimine başladığımız ekolojik, çevreci malzemelerden oluşan ECOTERA /BAUTERA markalarımızı inşaat ve restorasyon sektörüne sunmaktan büyük sevinç duymaktayız. Enerji verimli yapılar için düşük enerjili / ekolojik / sürdürülebilir yapı malzemeleri / yapı kimyasalları kullanmak çevresel bir yaklaşımdır. Bir yapı malzemesinin enerji verimli olabilmesi için yaşam döngüsünün her aşamasında enerjiyi az ve etkili kullanması esastır. Hammaddesinin doğadan elde edilişinden başlayan bu süreç üretilmesini, nakliyesini, kullanılmasını ve hatta yok edilmesi süreçlerini de kapsar. Malzemenin üretimi esnasında olabildiğince doğal haline en yakın olarak az işlenmiş olması, zararlı kimyasal içermemesi de çevre dostu bir malzeme olması için önemli bir kıstastır. Renovasyon ve bakım aralıklarının uzun ve maliyetinin az olması da dikkate alınması gereken bir konudur. ECOTERA ve BAUTERA enerji verimli yapılar için uygun, çevreyle uyumlu, yapısal problemlere kapsamlı çözümler sunabilen, olması gereken kalite  standartlarında ve/veya standartların üstünde ürün dizaynlarına sahip, ürün ömrü, ekonomik verimlilik ve müşteri memnuniyeti açısından uzun vadeli çözümler sunabilen geniş bir ürün gamına sahiptir.  Sürdürülebilir ve çevreci bu yaklaşım ile geliştirdiğimiz ürünlerimiz E.S.P. Sistem logolu olarak satışa sunulmaktadır. ECOTERA® ve BAUTERA® ürün skalamız restorasyondan endüstriyel sektöre kadar geniş bir yelpazede taş, metal, ahşap vb. her türlü yüzeyde yüzey temizliği/hazırlığı, uzun süreli koruma çözümleri sunan çevreci, özel malzemelerde oluşmaktadır;
•    Ekolojik Boya Sökücüler 
•    Grafiti Temizliği- Grafiti Önleme 
•    Yosun-Alg-Mantar Temizliği
•    Tuz Temizliği
•    Taş Konsolidasyonu
•    Kapiler nem önleme 

•    Korozyon Temizliği-Korozyon Önleme
•    Su bazlı poliüretanlar 
•    Beton Onarımı
•    Beton Koruma
 

DOĞRU ISI YALITIMIYLA YAZIN EVİNİZİ VE CEBİNİZİ SERİN TUTUN DOĞRU ISI YALITIMIYLA YAZIN EVİNİZİ VE CEBİNİZİ SERİN TUTUN