Bu yıl 12'ncisi düzenlenen Boğaziçi Zirvesi'nin kapanış konuşmasını gerçekleştiren Arçelik CEO'su Hakan Bulgurlu, "Küresel ısınma bu hızda devam ederse 2100 yılında ülkelerin gayri safi yurt içi hasılaları ortalama yüzde 25 oranında eriyecek" dedi.

DEPREMLER ÖNLENEMEZ AMA BİNALARIN YIKILMASI ÖNLENEBİLİR DEPREMLER ÖNLENEMEZ AMA BİNALARIN YIKILMASI ÖNLENEBİLİR

Onursal açılış konuşmasını yazılı mesaj ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın ise video konferans ile teşriflendirdiği zirvede, alanının önde gelen isimleri ile "Daha İyi Bir Dünya İçin Çalışmak" teması işlendi.

Boğaziçi Zirvesi'nin kapanış konuşmasını Arçelik CEO'su Hakan Bulgurlu yaptı. Bulgurlu, global ısınma ve iklim sorunu ile alakalı detaylı rakamlar ve bilgiler paylaştı.

"EKOSİSTEMLERİN YOK OLUŞ HIZI YÜKSELİYOR"

Türkiye'de ve dünyada sık olarak görülen orman yangınlarının karbon salınımı artışıyla direk olarak ilgisi olduğunu kaydeden Bulgurlu, konu hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Bugün içinde bulunduğumuz duruma baktığımızda her birimizin doğru kararlar alarak cesur davranması gerekmektedir. Sadece kendimiz için değil, sektörlerimiz, toplumlarımız ve ülkelerimiz için. İklimden bahsedecek olursak hepimizin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri. Verileri incelediğimizde karşılaştığımız ısınma açık bir biçimde insan yapımı bir ısınma. Burada global bir sorunla karşı karşıyayız. Avusturalya’da, Avrupa’da, dünyada ve ülkemizde görmüş olduğumuz bir çok orman yangını gibi doğal afetlerin bu karbon artışıyla direk bir bağlantısı var. Bu etkiye baktığımızda geride bıraktığımız 12 000 senenin içindeki en vahim sonuçları ortaya koyuyor. 2020 senesi itibarıyla kanallarda ölen yunusları ve sars hastalığını gördük. Karbon emisyonu yüzde 50 oranında azaltılmış olsa dahi 2021 senesinde bunun çok üstüne tekrar çıkarak olumsuz bir tedavi mekanizması gerçekleştirdik. İleriki seneler için bir şeyler yapmak istiyorsak bugünden başlamamız gerekmektedir. Dünyanın endüstrileşen kısmı 1,5 ve 1,7 derece arasında bir ısınma yaşıyor. Şöyle bir gerçek de mevcut. Dünyanın sıcak kesimleri daha fazla enerji kullanımına ihtiyaç duyuyor bu da daha fazla emisyon oluşturuyor. Türümüz hayatta kalma sorunu ile karşı karşıya ve biz hiçbir şey yapmıyoruz. 1970’li senelerden beri hayattayım. Hayvan türlerinin nerdeyse yüzde 70’i kendi gözümün önünde yok oldu. Bu benim de gözlemleyebildiğim bir şeydi. İnsanlar bir ekosistem olmadığı sürece hayatta kalamaz ve ekosistemlerin yok oluş hızı hiç durmadan yükseliyor.”

"ÇÖZÜM, DOĞAYA SAYGILI ÜRETİM YAPMAK"

Bulgurlu'ya göre global ısınma bu hızda devam ederse ülkelerin gayri safi milli hasılaları bundan 80 yıl sonra yüzde 25 oranında eriyecek. Bulgurlu, şöyle devam etti:

“Tarihte hiçbir zaman böyle bir düşüş yönelimi görmedik. Gördüklerimiz küçük diplerdi. Okyanuslara giden plastiklerden bahsetmek dahi istemiyorum. Vurgulamak istediğim nokta burda insanlık olarak gerçekten var oluşsal bir sorunla karşı karşıyayız. Çözüm bir hayli basit ve açık. Tüketicilerin çoğunluğu doğaya karşı saygılı üretim yapan üreticileri ve servisleri kullanmayı tercih ediyor. Peki biz neler yaptık? Avrupa’ya ihraç ettiğimizden dolayı bu noktada özel bir vazifemiz var. Avrupa regüle ediliyor fakat dünyanın diğer bölgelerine de satış yaptığımızdan bu yatırımlarımızı diğer ülkelerde de devam ettirmeli ve rekabet ortamı oluşturmalıyız. Karbon nötr olma yolunda şirketlerin önemi çok büyük, çünkü bir şirket tek başına Finlandiya ve Norveç’in toplamı kadar karbon salınımı yapabilir. 2040 – 2050 yılı karbon nötr olmak için çok geç. Dünya çapında balıklara yapılan testlere göre hepsi plastik ile dolu. Çamaşır makinalarımıza mikrofiber yakalayıcılar ekleyerek bunun önüne geçmeye çalışmaktayız."