Sürdürülebilir çözümleri ile inşaat sektörüne hizmet veren Rocker Yapı’nın çalışmalarını ve hedeflerini Firma Sahibi Erdoğan Yıldız ile konuştuk.

Rocker Yapı’nın çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

1990’lı yılların başında Türkiye’de ilk seramik yapıştırıcısı üretimi yapan bir firmada satış yöneticisi olarak bu sektörde faaliyet göstermeye başladım. 1996 yılında ise bu firmadan ayrılarak bir ortaklıkla seramik yapıştırıcıları ve derz dolgu üretimi yapmak üzere firma kurdum. 2006 ortasına kadar çift haneli büyümeler gerçekleştirdik. 2009 yılında ise global bir marka olan Parex firmamızı satın aldı, bu markada 2017 yılına kadar ülke direktörü olarak çalışmalarımı sürdürdüm. Sektörde hem üretim hem de yönetim alanında edindiğim bu tecrübe ile 2017 yılında Rocker Yapı firmasını kurdum. 

Rocker Yapı hangi ürün ve hizmetleri ile hedef kitlesine çözüm sunuyor?

Seramik yapıştırıcıları, derz dolguları, beton tamir ve koruma sistemleri, su yalıtımı, ısı yalıtımı, boya, zemin kaplama ürünleri, depreme karşı güçlendirme sistemleri, restorasyon ürünleri ve yardımcı ürünler olmak üzere oldukça geniş bir yelpazede sektöre hizmet veriyoruz. Rocker Yapı olarak firmamızı kurduğumuz ilk günden bu yana çıkış noktamız, yapıya fayda sağlayacak kaliteli aynı zamanda çevreci ürünleri müşterilerimizle buluşturmak oldu. Bu bakış açısıyla da Avrupa standartlarında çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Rocker Yapı’yı kurmadan önce sektörde farklılık yaratacak bir şeyler yapabilmek adına 2011 yılında birçok ülkeyi ziyaret ederek yenilikleri yakından takip ettim. Singapur’a gittiğimde yeni nesil ürünlerle yapılarda yeşil çatıların uygulandığını gözlemledim. Buradaki yapı teknolojilerini ülkemize de kazandırmak amacıyla ürün gamımızı yeni nesil ürünlerle geliştirerek, daha uzun ömürlü ve faydalı çözümler sunduk.

Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu göz önünde bulundurursak su yalıtımın bina sağlığı açısından önemi nedir?

Su yalıtımı binanın en önemli yapı malzemelerinden biri; çünkü binanın demir, beton gibi temel donatılarını korozyona karşı koruyor. Binaların temellerinde ve çatılarında, yer altı suyu, yağmur, kar gibi herhangi bir yoldan yapılara sızan su, donatının özelliğini yitirmesine ve korozyona neden oluyor. Oluşan korozyon ise yapıların taşıyıcı sisteminin çürümesine ve zamanla zayıflamasına sebep oluyor. Binalarda su yalıtımı, doğru ve kaliteli malzemelerle yapılmazsa, standartlara uygun ürün ve uygulama kalitesine dikkat edilmezse, bir süre sonra donatı, belli koşullarda başlangıçtaki taşıma kapasitesini korozyon nedeniyle kaybediyor. 1999 yılı depreminde olduğu gibi bu durumdaki yapılar depremde yıkılıyor ya da ciddi hasar görüyor. Bu durumun yaşanmaması için doğru malzeme kullanılmasının yanı sıra malzemenin doğru bir şekilde uygulanması gerekiyor. 

HONEYWELL KÜÇÜK VE ORTA İŞLETMELERE ÖZEL YENİ 10 ve 35 SERİSİ IP KAMERA SİSTEMLERİNİ TANITTI HONEYWELL KÜÇÜK VE ORTA İŞLETMELERE ÖZEL YENİ 10 ve 35 SERİSİ IP KAMERA SİSTEMLERİNİ TANITTI

Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’ni nasıl değerlendiriyorsunuz, sektörü nasıl etkiledi?

Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği sektörü olumlu yönde etkiledi. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olması sebebiyle bu yönetmelik önemli. Ancak istenilen noktaya gelinmesinde yönetmeliğin yanı sıra denetim de şart. Geçmiş yıllara oranla su yalıtımı konusunda bir bilinç oluştu, artık su ve ısı yalıtımını insanların sorduğunu görüyoruz. Malzeme kalitesine ve uygulamaya daha fazla önem verilmesiyle çok daha iyi bir noktaya gelineceğini düşünüyorum. 

Kristalize su yalıtım ürününüzün özellikleri hakkında bilgi verir misiniz? 

Kristalize su yalıtımı, betonda oluşan kılcal çatlaklıklarda suyu gördüğünde hareket ederek bu çatlakları kapatarak binanın donatısını sudan koruyor. Zaman içerisinde binalarda deprem gibi etkenlerden dolayı oturmalar oluşabiliyor, bu nedenle kristalize su yalıtımı önemli bir avantaj sunuyor. Çünkü mevcut binaların temeline müdahale etmek oldukça zor ve maliyetlidir. Kristalize su yalıtımı ürünlerimiz uzun ömürlü ve çevreci olmasıyla öne çıkıyor. Bu ürünün hem binalara beraberinde ülke ekonomisine katkı sağlayacağını düşünüyorum. 

Islak mekanlarda kullanıma yönelik su yalıtım ürünleriniz neler, nasıl bir avantaj sağlıyor?

Banyo, mutfak, balkon gibi ıslak mekanlarda bina konforu açısından su yalıtımının uygulanması önemli. Çünkü herhangi bir su sızması küfe ve kokuya sebep olabilir. Rocker olarak seramik altı sürme esaslı ürünlerle ıslak mekanlara çözüm sunuyoruz. Çevreye duyarlı bu ürünlerimiz uzun süreli çözümler sunuyor. 

Deprem güçlendirme ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Daha önce belirttiğim gibi Türkiye bir deprem ülkesi yeni yapıların yanı sıra mevcut yapıların da depreme karşı güçlü olması önemli. Kentsel dönüşüm ile binalar yıkılarak yapılıyor. Bazı binalar ise yıkılmadan depreme karşı güçlendirilebilir. Karbon fiber ürünümüzle depreme karşı güçlü olmayan mevcut yapıları güçlendiriyoruz. Bu ürün çelikten sağlam… Karbon fiber binadaki taşıyıcı kolonlara sarılarak uygulanılıyor. Bu gibi çözümlerle çok daha kısa zamanda binalar depreme karşı güçlendirilerek insan hayatını kurtaracak seviyeye getirilebilir.