Barış İnşaat, inşaat sektöründe yarım asırlık bir geçmişe ve tecrübeye sahip Akyüz ailesinin üçüncü kuşağını temsil eden bir aile şirketi. Bugün şirketin Genel Müdürü olarak dümenin başına geçen Mehmet Akyüz’ün büyükbabası Ramis Akyüz’ün 50 yıl önce inşaatlarda ustalık yapmasıyla firmanın hikayesi başlamış. Bugün birçok önemli projeye imza atan firmanın başarısını Mehmet Akyüz, şu şekilde anlatıyor: “Babam Mahmut Akyüz de uzun süre işin inşaatlarda çalıştıktan sonra, küçük bir sermaye ile yakın bir akrabamızla ortaklık kurarak, Ankara Keçiören’de bizzat kendilerinin de çalıştığı 10 dairelik inşaatla bugünkü aile şirketimizin temellerini atmış. İlk işlerinde konutların zamanında teslim ederek, çevreye verdikleri güvenle beraber işlerini hızla büyütmüşler ve kısa zamanda çok katlı binalar, toplu konut inşaatları yaparak hızlı bir şekilde şirketleşmişler.  Oluşturulan kurumsal bir yapı ile de ciddi anlamda istihdam ve katma değer üreten bir şirket haline gelmiştir. Daha sonra bundan yaklaşık 25 yıl önce KKTC 'de de Anadolu Co. adıyla bir inşaat firması kurarak orada da yatırımlara başlanmış, Yavru Vatan’da da fabrika, iş merkezi, özel villa projeleri, site inşaatları ve resmi taahhüt işlerini başarıyla gerçekleştirerek Kuzey Kıbrıs'ın öncü firmaları arasında yer aldık. Aile şirketimizin bir parçası olarak bundan 20 yıl önce de Ankara'da Barış İnşaat adında yeni bir şirket daha kurarak başta yapı malzemeleri satışı ve inşaat taahhüt işlerine girdik. Taahhüt işlerinin yanı sıra da toplu konut, villa, iş merkezi gibi yatırımlarımızı tamamladık.”

İncek BellaPais Konutları projenizin özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?
Ankara’da inşa ettiğimiz İncek BellaPais Konutları ile farklı bir konseptte, Türkiye de şu ana kadar olmayan bir konut projesi üretmek istedik. Bu nedenle projemizin geliştirilmesi aşamasında ekip olarak çok emek ve zaman harcadık. Adını Girne’nin dünyaca tanınan Bellapais köyünden alan İncek BellaPais Konutları, geniş yeşil alanlarının yanı sıra farklı yaşam alanlarıyla büyükşehirde köy hayatının ayrıcalıklarını yaşatacak. “İncek'te bir Akdenizli” temasıyla projelendirdiğimiz İncek BellaPais Konutları aynı zamanda Ankara ile KKTC arasında turizm köprüsü olacak. “Yalnızca ev değil bir köy sahibi de olun” mottosuyla lansmana özel fiyatlarla satışa sunduğumuz İncek BellaPais Konutları, üç adada toplam 105 bin metrekare inşaat, 30 bin metrekare arsa alanı üzerine inşa edilecek. Projenin en önemli özelliklerinden biri de proje alanının neredeyse yarısının sosyal yaşam alanlarına ayrılmış olması. Toplamda 15 bin metrekare yeşil alan olması, 8 bin 500 metrekarelik alanda büyükşehir insanının köy hayatı özlemini giderecek yaşam alanları oluşturuyoruz. İçinde göletler, değirmen ve diğer sosyal donatılar ile birlikte şehir içinde oturup, köy hayatı yaşamayı hayal edenlerin beklentilerini karşılayacak bir konut projesi yapıyoruz. İncek’te, TOKİ Milletvekilleri konutları hemen yanında Bahçeşehir Koleji’nin karşısında, 18 farklı tip daire seçeneği sunan İncek BellaPais Konutları, üç dikey, iki yatay blok olmak üzere beş bloktan oluşuyor.  Dikey bloklarda katta 3+1, 4+1, 5+1 dairelerin yanı sıra yatay bloğunda 3+1, 4+1 ve 5+1 teraslı ve bahçe dublekslerinin olduğu toplam 237 daire yer alıyor. Rezidans olarak projelendirilen diğer ada parselde ise, dikey ve yatay iki blokta, 1+1, 2+1 ve 3+1 teraslı dubleks ve bahçe dubleksleri olmak üzere toplam 196 daire bulunuyor. İncek BellaPais’in farklı bir diğer özelliği ise dairelerde tavan yüksekliğinin net 3.20 metre, kapı yüksekliğinin ise net 2.60 metre olması.  Isıtma sistemi yerden ısıtma olarak yapılan konutlarda dairelerde vestiyer odası, çamaşır odası, yatak odasında ebeveyn giyinme odası, fonksiyonel dolaplar, mutfaklarda ankastre davlumbaz, ocak, fırın standart olarak yer alıyor. BellaPais’in her blokunda kapalı otoparkın yanı sıra içinde kapalı yüzme havuzu, fitness center ve spa merkezi olan sosyal tesisler yer alıyor. Konutların içinde girdiğimizde oldukça ferah bir tavan ve kapı yüksekliklerinin olması, farklı büyüklüklerde ve konseptlerde her bütçeye uygun konutların olması lokasyon olarak birçok bölgeye araç ile merkezi yerlere, hastane okul, market, ulaşım gibi kolaylıkların olması sakin ve elit bir bölgede yer alması, panoromik olarak hiçbir şekilde konutların görüş imkanı ve açılarının uzun mesafe seyir hali sağlaması İncek BellaPais Konutları’nın başlıca özellikleri.
KKTC’de yatırımları olan Barış İnşaat olarak İncek’te, mimarisinden peyzajına kadar Bellapais Köyü’nü tüm detayları yaşatacak yepyeni bir yaşam inşa ediyoruz. BellaPais Konutları’nda 12 ay tatil havasında yaşanacak; dinlendiren, eğlendiren, huzur veren yaşam alanları oluşturuyoruz. İçinde göletler, yürüyüş alanları, kafeler, köy evleri, çocuk oyun alanları, değirmenler, taş yollar, köy çeşmesi, piknik alanları yer alacak. Ayrıca tenis kortu, basketbol sahası ve koşu parkuru da olacak. Özellikle çocuklar için doğal, sağlıklı, sürdürülebilir yaşam alanları olacak. İncek BellaPais’de çocuklar Kıbrıs köyünde güven içinde oynayacak oyunlarını, kahveler Kybele Cafe’de içilecek, yürüyüşler BellaPais köyünün çiçeklerle bezeli yollarında yapılacak. Köy çeşmesinin sesi, kuş seslerine karışacak. Amacımız birbirini tekrarlayan sosyal tesislerin ve “şehirli sıkıcılığından” uzak yaşam alanları oluşturmak huzur dolu güzellikleri Ankara’ya kazandırarak Türkiye çapında bir ilke imza atmaktı. Projemizi görenlerden aldığımız geri dönüşler de bu amaca ulaştığımızı gösteriyor. İncek BellaPais Konutları, Ankara’nın en kaliteli ve yatırım değeri yüksek projelerinden biri olarak yükseliyor.

Gündeminizde yer alan diğer projeler neler?
KKTC’de Azeliya Suits, Girne Shine Vilaları, Ankara’da Batıkent- Asteria İş Merkezi, Bursa’da Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi projelerimiz  de başarıyla devam ediyor. Konut projelerimizin yanı sıra taahhüt sektöründe yapımı devam eden Türkiye’nin en büyük spor kompleksi olan Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi inşaatında sona geldik. Teslim süresi bu yılın Ekim ayında dolacak olan spor kompleksini, üç ay erken bitirerek Bursa halkının hizmetine sunmak için çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Giresun’da 3 bin 500 kişilik spor salonunun yapımına başlayacağız. Ayrıca gündemimizde şu an tasarım aşamasında olan farklı büyüklüklerde konut ve ticari kapsamında henüz ön fizibilite çalışmalarını yaptığımız bir kaç projemiz var.

Barış İnşaat, inşaat sektöründe neyi hedefliyor?

Barış İnşaat Genel Müdürü olarak sektördeki esas hedefim, mesleğimizin kamuoyunda doğru konumlandırılması. Kamu ve özel sektörde iş yapan meslektaşlarımızın büyük bir çoğunluğu, maalesef sektörle pek ilgisi ve tecrübesi olmadan sektörün içerisinde yer alabiliyor. Dolayısıyla yaşanan olumsuz örnekler nedeniyle sektörümüz hakkında kamuoyunda hak etmediği şekilde biliniyor. İlgili bakanlığın ve sektörü temsil eden sivil toplum örgütlerinin bu konuyu gerçek anlamda irdeleyerek, sektöre bir ehillik getirilmesi şart olmuştur. Maalesef böyle büyük bir sektörün hala bir ticaret odasına bağlı bir odasının olmaması da manidardır.

Barış İnşaat olarak ise önümüzdeki süreçte farklı, konsept projeler üreterek, ülke ekonomisine katma değer üreterek, istihdam sağlayarak ve daha büyük bir aile olmak.