Fabrika ve villa projeleriyle öne çıkan Home Yapı, projelerini tasarlarken müşterilerine en optimum çözümleri tasarım aşamasından itibaren sunuyor ve şeffaf bir şekilde ilerlemeyi tercih ediyor. Böylece hiçbir sürprize yer bırakmadan müşterilerine kendilerini ait hissedebilecekleri estetik ve güvenli mekânlar yaratıyor. Home Yapı Kurucu Ortağı İnşaat Mühendisi Nevzat Ülküseven ve Home Yapı Kurucu Ortağı Mimar Hasan Aksel Yağcıoğlu ile gayrimenkul sektörünün gündemini, Home Yapı’nın 2022 yılı planlarını ve yeni projelerini konuştuk. 

GYF'LERE TALEP REKOR SEVİYEDE GYF'LERE TALEP REKOR SEVİYEDE

Home Yapı 2021 yılını nasıl değerlendiriyor? 2022 için öngörüleriniz nelerdir?

Nevzat Ülküseven: Geçtiğimiz yılın Mart ayından itibaren pandeminin en yoğun dönemlerinde, inşaat sektörü olarak büyük sıkıntılar çektik. Sonrasında alınan önlemler ve uygulanan faiz indirimi sektöre hareket getirdi ve yaz aylarından itibaren konut satışlarında önemli bir artış yaşandı. Bu da stoklarda ciddi bir erimeye yol açtı. Bunun neticesinde müteahhitler yeni projelere başladılar ve üretimi artırdılar, sektördeki canlanma 2021 Mart ayında politika faizindeki yükselişle yavaşlamaya başladı.   

Bu yıla baktığımızda piyasaların daha durgun olduğunu söyleyebiliriz. Bugün konut fiyatlarının geldiği nokta ve faizlerin yüksekliğinin bu durgunlukta etkisi büyük. Yapılacak faiz indirimleri 2022 için umut verici olacaktır.

Atılacak olumlu ekonomik adımlarla sektörün 2022’ye daha iyi başlayacağını düşünüyorum. Dediğim gibi konut kredisi faizlerinin düşürülmesi, malzeme fiyat artışlarının dengelenmesi ve kurdaki dalgalanmanın stabil hale gelmesi, 2022’de sektörün kaderini belirleyecek diyebilirim.  

Gayrimenkul sektörünün gündemi nedir?  Home Yapı sektörün neresinde?

Nevzat Ülküseven: Şu an birçok sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de gündem piyasaların normalleşmesidir. Çünkü pandeminin en çok etkilediği sektörler arasında yer alıyoruz. İki yıldan beri sektörde ciddi bir durgunluk var. Yine de umudumuzu kaybetmeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

Döviz kurlarındaki yükselişten ötürü maliyetlerin artmasının yanında, arsa fiyatlarındaki yüksekliğin de yeni konut projelerini olumsuz etkilediğini söylemeliyim. Müteahhitler yeni projeye başlayıp risk almak istemiyor. Yapılan yatırımın geri dönmesindeki belirsizlik bunun en büyük nedeni. 

Home Yapı olarak fabrika ve villa projelerimiz tüm hızıyla devam ediyor. İhracat yapan sanayicinin kredi bulma kolaylığı bu alanda büyük rahatlık sağlıyor. Atılacak olumlu ekonomik adımlarla sektörün 2022’ye daha iyi başlayacağını düşünüyorum.

Günümüz teknoloji altın çağlarını yaşıyor. Sizce, teknolojinin gayrimenkul sektörüne katkısı nedir? 

Nevzat Ülküseven: İnşaat sektörü, geleneksel yollarla varlığını sürdüren bir sektör olduğu için teknoloji konusundaki gelişmeler biraz daha yavaş ilerliyor. Ama günümüzde teknoloji, iş ve sanayinin tüm sektörlerinde değişim için bir katalizör olmaya devam etmektedir ve gayrimenkul de bir istisna değildir. Bu nedenle gelişen teknoloji trendleri emlak endüstrisini fırtına ile devralıyor ve iş yapma şeklimizi düzenliyor. Bu gelişmeleri takip etmenin size nasıl faydalar sağlayabileceğini öğrenmek de çok önemlidir.

Endüstriyel projelerinizden SMF Sert Metal ve Ontex ne gibi özellikleri içerisinde barındırıyor? Üretimde verimliliği artırıcı hangi olanaklarıyla öne çıkıyor? 

Nevzat Ülküseven: Her iki projenin de en önemli özellikleri; çalışma alanı fiziki koşullarının en üst seviyede olmasıdır. Ayrıca üretimde verimliliği artıran; işyerindeki kurum içi ilişkiler, üretim faktörleri, çalışanların özellikleri ve motivasyonları, iş gücü verimliliğinin artırılması, teknolojik olanakların kullanımı, emek-ücret dengesinin korunması gibi konularda sürekli kendini geliştiren firmalar olarak dikkat çekmektedirler.

  • SMF Sert Metal 

Silivri Kavaklı’da 6.150,70 metrekarelik sanayi yapısı olarak inşa edildi. 2015 yılında yapı kullanma izin belgesi (iskan) alınarak firma sahiplerine teslim edildi.

  • Ontex Fabrikası 

Dünyanın sayılı hijyenik ürün üreticilerinden biri olan Ontex, 2000 yılında Türkiye’deki yatırımlarına hız vererek pazara giriş yaptı. Sonrasında önemli adımlar atarak, hem Türkiye’de hem de Ortadoğu ve Afrika pazarında gücünü artırmayı hedefledi ve Türkiye içerisinde üretim yapmaya başladı.

Silivri Selimpaşa’da kurulmasına karar verilen yeni fabrika, 2012 yılında başlanılan planlama ve ruhsat işlemlerinin ardından, titiz ve dikkatli bir çalışmayla yapılmıştır. 22 bin metrekarelik arsa üzerine toplam 33 bin metrekarelik kapalı alandan oluşan ve Ontex firmasının tüm ihtiyaçlarını ve gelecek planlarını kapsayacak şekilde tasarlanmıştır. İnşaatın başlamasıyla rekor sayılacak 10 ay gibi sürede, 2013 Eylül ayında fabrika hizmete açılmıştır.

Yine bir diğer projeniz olan Dedemin Konakları’nda süreç hangi aşamada? Hangi mimari yönler öne çıkıyor? Projenin özellikleri, sosyal olanakları ve yatırımcısına sağlayacağı ayrıcalıklar neler olacak? 

Hasan Aksel Yağcıoğlu: Yoğun şehir hayatından sıkılanlar, pandeminin de etkisiyle büyükşehirlerin dışındaki bölgelere olan ilgiyi artırdı. Gerek İstanbul’a yakınlığı gerekse de konum avantajıyla yerleşim için Silivri en çok tercih edilen yerlerin başında geliyor. 

Dedemin Konakları villalarının birinci etabı tamamlanarak iskan izni alınıp sahiplerine teslim edildi. Deniz ve doğayı buluşturan proje, benzersiz konum özellikleriyle, ferahlığın ve özgürlüğün tadını doyasıya çıkarma imkanı veriyor. Villalar, İstif Kent sitesi içindeki denize ve kumsala yürüyüş mesafesinde bulunuyor.

Selimpaşa şehir merkezine de yürüyüş mesafesinde olan Dedemin Konakları, TEM otoyoluna 3 dakikada ulaşabilme imkânı ve İstanbul’a yakınlığıyla da cazibe merkezi konumunda.

Projemiz, yüzde 80'i yeşil alan olan 12.000 metrekare arsa içinde, 25 adet müstakil tapulu 350 metrekare arsalı villalardan oluşuyor. Stresli şehir hayatından kaçmak isteyenlere doğanın ve denizin en güzel manzaralarını sunan ferah bir yaşam alanı diyebilirim. Projeye olan ilgi, bizi ikinci etap çalışmaları için oldukça heyecanlandırıyor.

Birinci sınıf malzeme ve işçilikle yaptığımız Dedemin Konakları projesi; 24 saat kamera kayıt güvenlik sistemi, otomatik panjurları, yüzme havuzu, çevre, peyzaj düzenlemesi, otoparkı, üst düzey ısı ve ses izolasyonu ile karlı ve yatırım değeri yüksek bir proje oldu. Gerek modern çizgilere sahip estetik mimari tasarımı gerekse de özel konumuyla yıldız projelerimiz arasında yer alıyor.

Projelerinizde estetik, işlevsel, konforlu ve aynı zamanda güvenli, dayanıklı yapılar imar edebilmek adına yapı malzemeleri seçimi vb. kriterler neler oluyor? 

Hasan Aksel Yağcıoğlu: Projelerimizi tasarlarken işin uygulama kısmını da bildiğimiz için, müşterilerimize en optimum çözümleri tasarım aşamasından itibaren sunuyoruz ve şeffaf bir şekilde ilerlemeyi tercih ediyoruz. Böylece hiçbir sürprize yer bırakmadan müşterilerimize kendilerini ait hissedebilecekleri estetik ve güvenli mekânlar yaratıyoruz.

Modern ve şık cephe tasarımları, iç mekânlarda özel tasarımlar ile konforun ve huzurun harmanlandığı yaşam alanları oluşturuyoruz. İmalatı, birinci sınıf malzeme ve işçilikle yapıp güvenliği önemsiyoruz. Yüksek kaliteli beton ve demirler kullanarak deprem riski taşımayan yönetmeliklere uygun halde projelerimizi tamamlıyoruz. 

2022’de yeni hangi projelere start vereceksiniz?

Hasan Aksel Yağcıoğlu: Kılıç Otomat Fabrikası, Nehir Kağıtçılık Fabrikası şu an devam eden projelerimiz. Villa projesi olarak da Gümüşyaka Kurtsan Villaları devam ediyor. 2022’de de Velimeşe OSB'de yaklaşık 20.000 metrekare kapalı alanlı Mirbey Plastik Fabrikası projemize başlayacağız. Ayrıca Dedemin Konakları ikinci etap projesine de devam edeceğiz.

Home Yapı Kurucu Ortağı İnşaat Mühendisi Nevzat Ülküseven

Home Yapı Kurucu Ortağı Mimar Hasan Aksel Yağcıoğlu