Bu cihazlardan biri olan ‘oda kumandası’ cihazın gereğinden fazla çalışmasını engelleyerek, daha çabuk yıpranmasının, yakıt sarfiyatı ve elektrik tüketiminin artmasının önüne geçiyor.
Buderus, kombi sahiplerine, mekanın sıcaklığını kullanıcının ayarladığı derecede sabit tutmak için kombiyi optimum sürede çalıştıran, bu sayede konforun yanı sıra hem gaz hem de elektrik tasarrufu sağlayan oda kumandasını öneriyor.
Oda kumandası kullanılmayan kombilerde, ısıtılacak mekanda or-tam sıcaklığını ölçebilecek bir cihaz olmadığı için, tesisat, gidiş-dönüş suyu sıcaklığını referans alarak çalışır. Kombi, oda sıcaklığını takip edemediği için mekânı sürekli olarak ısıtmaya devam eder. Bu da cihazların gereğinden fazla çalışarak daha çabuk yıpranmasına, yakıt sarfiyatının ve elektrik tüketiminin artmasına sebep olur.
ODA KUMANDASI İLE ODANIN SICAKLIĞINI TAKİP EDİN
Oysa özellikle bahar aylarında, güneş ışığının mekânı ısıtması sonu-cu ciddi miktarda ısı kazanımı olur. Oda kumandası olan mekânlar-da bu sıcaklık artışı anında tespit edilerek ısıtma cihazının durduru-lup ortamın gereğinden fazla ısınması önlenir. Bu şekilde tasarruf ve konfor sağlanır. Kullanıcılar, haftalık program saatli oda kumandası sayesinde ısıtma cihazını gün içerisinde farklı zaman di-limlerinde farklı derecelere ayarlayabilirler. Örneğin; 06.45 – 07.45 saatleri arasında oda sıcaklığı 21°C; 07.45 – 17.45 saatleri arasında 17°C; 17.45 – 22.45 saatleri arasında 21°C ve 22.45 – 06.45 saatleri arasında 18°C olsun şeklinde bir ayarlama yapılabilir. Haftalık program saatli oda kumandası, haftanın her günü ayrı olarak programlanabilir.

REFERANS ODA NERESI OLMALIDIR?
Oda kumandası, en çok kullanılan mekâna ya da sıcaklık kontrolü yapılmak istenen mekâna takılır ve buraya ‘referans oda’ denir. Diğer odaların sıcaklıkları, referans odanın sıcaklığına göre radyatör vanaları kısıp açarak ayarlanmalıdır. Uzmanlar, oda kumandasının, direkt pencere yanına ve radyatör yakınına monte edilmemesi konusunda uyarıyor. 

Modülasyonlu oda kumandasıyla oda termostatı arasında nasıl bir fark vardır?
Oda kumandaları ‘’Modülasyonlu’’ ve ‘’On/Off’’ olmak üzere ikiye ayrılır. On/Off tipi oda kumandalarına genel olarak ‘’Oda Termostatı’’da denir.

Oda termostatları (On/Off tipi) oda sıcaklığına göre, ısıtma cihazının ne zaman çalışıp ne zaman durması gerektiği ile ilgili sinyal gönderir. Isıtma cihazına çalışması gerektiği sinyalini gönderdikten sonra cihaz üzerinden ayarlanan 1-2-3 ve diğer kademeleri baz alarak tesisat suyu sıcaklığındaki değişimlere göre modülasyon yapar. Alev boyunu değiştirerek ısı ihtiyacına göre kapasitesini ayarlar ve ortam sıcaklığının istenen seviyeye gelmesinin ardından cihazı durdurur.

Modülasyonlu oda kumandaları ise, oda sıcaklığına göre ısıtma cihazının ne zaman çalışıp ne zaman durması gerektiği bilgisinin yanı sıra o anki sıcaklık bilgisini de cihaza iletir. Bu durumda cihaz, oda sıcaklık bilgisine sahip olduğu için tesisat suyu sıcaklığı yerine gerçek oda sıcaklığına göre modülasyon yaparak alev boyunu ayarlar ve ortam sıcaklığının istenen seviyeye geldiğini tespit ettikten sonra durur.

BUDERUS TC100 ODA KUMANDASI İLE KOMBİLERE AKILLI DOKUNUŞ
Buderus’un akıllı teknoloji ürünü Buderus Logamatic TC100 oda kumandası, sadece kombiyi uzaktan çalıştırmakla kalmıyor; kendi-liğinden öğrenme ve otomatik yer belirleme özellikleri sayesinde, ısıtma sisteminin en iyi şekilde kullanılmasına ve enerji tasarrufuna yardımcı oluyor. Buderus’un akıllı oda kumandası; mobil telefona ya da tablet bilgisayara yüklenen bir uygulamayla kombiyi, istenilen yerden ve istenilen anda açıp kapatabiliyor.

Bu mobil uygulama sayesinde ev ya da iş yerlerindeki Buderus kombiler, kilometrelerce uzaktan bile istenilen ortam sıcaklığına ayarlanabiliyor. Böylece ihtiyaç kadar ısı üretilirken, hem yakıt ta-sarrufu hem de ısınma konforu bir arada sağlanıyor


Bosch Termoteknik, enerji verimli ısıtma sistemleri ile sıcak su çözümlerinde Avrupa’nın lider tedarikçisidir. 2017 yılında yaklaşık 14.400 çalışan ile 3,4 milyar avroluk (Yüzde 67’i Almanya dışında) ciro gerçekleştirmiştir.   Bosch Termoteknik, birçok güçlü uluslararası ve yerel markaya sahip olup; Avrupa, Amerika ve Asya ülkelerinde çeşitlendirilmiş ürün gamıyla üretim yapmaktadır.