Sıcak havalarla birlikte yaşam alanlarındaki klima kullanımı artarken, pandemi döneminde tüketicilerin en önemli ihtiyacı hijyen unsurlarını sağlayan ürünler oldu. Yeni nesil klimalar da yaz aylarında sıcağın olumsuz etkilerine karşı hijyenik bir iklimlendirme ortamı oluşturmanın ideal yolu haline geldi. Bu noktada düzenli klima fanı ve filtre temizliğinin yapılması taze hava sirkülasyonuna yardımcı olurken, uzun süreli kullanımdan kaynaklanan yüksek elektrik maliyetlerinin de önüne geçiyor. E.C.A. uzmanları düzenli kullanılan klimalarda mutlaka yılda iki kez bakım yapılmasını öneriyor. Pandemi döneminde evlerde geçirilen sürelerde artış olurken, özellikle bireysel konutlar için klima talebinde yoğunluk yaşanıyor. Yaşam alanlarında kullanılan cihazlarda hijyen unsuruna artık daha çok dikkat ediliyor. Bu yüzden klima bakımı ve filtre temizliği salgın sürecinde de önemini koruyor. 

E.C.A. UZMANLARINDAN ÖNEMLİ TAVSİYELER

Klima bakımı aşamasında cihazın bağlantı, elektronik aksam ve gaz kontrolü, fan temizliği, hava filtresi temizliği gibi işlemler uygulanıyor. Bu kontroller sayesinde hem yaşam alanlarına temiz hava akışı sağlanıyor hem de cihazın ömrü uzuyor. Yapılan kontroller ve temizlik işlemlerinin ardından cihazın performans ayarları ideal hale getiriliyor. Gerekli bakımlar gerçekleştirilmediği takdirde klima yalnızca hava üflüyor ve enerji anlamında verimli çalışmayarak elektrik faturalarına ciddi yük getirebiliyor. E.C.A. uzmanları yaz-kış düzenli kullanılan klimalarda mutlaka yılda iki kez bakım yapılmasını öneriyor. 

KLİMA FİLTRELERİNİN ÜÇ AYDA BİR TEMİZLENMESİ ÖNERİLİYOR

Bireysel konutlarda kullanılan klimalarda cihazın altında yer alan hava filtreleri elle kolayca çıkarılarak temizlenebiliyor. Filtre temizliği elektrik süpürgesi vasıtasıyla veya herhangi bir kimyasala gerek duymadan sadece su ile yapılabiliyor. Ancak temizlik sonrasında cihaza yerleştirmeden önce filtrelerin iyice kuruduğundan emin olmak gerekiyor. Ortama ve kullanılan sıklığa göre değişmekle birlikte filtrelerin üç ayda bir temizlenmesi tavsiye ediliyor.

FİLTRE TEMİZLİĞİ VE KLİMA BAKIMI BİRBİRİNDEN AYRILMALI!

Klimaların ömrü ve sürdürülebilir performansı için dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise filtre temizliğinin ve klima bakımının birbirinden bağımsız konular olduğu. Filtre temizliği istendiği takdirde kullanıcılar tarafından yapılması mümkün. Ancak klima bakımında mutlaka cihazın yetkili servisinden yardım almak gerekiyor.