Türkiye’nin inşaat sektörünün önde gelen sekiz sivil toplum kuruluşu deprem gerçeği karşısında yapılması gerekenlere çok yönlü bir bakış açısı ile dikkat çekip, farkındalığı artırmayı hedefleyen inisiyatifle bir araya geldi. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Z. Altan Elmas, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TürkMMMB) Başkanı A. Süreyya Ural, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Başkanı Tayfun Küçükoğlu, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkan Vekili Enes Olpak, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün ve Yapı Denetim Kuruluşları Birliği (YDKB) Başkanı Tekin Saraçoğlu’nun katılım gerçekleştirdiği toplantıda depremin yıkıcı etkisine dikkat çekildi. 

KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ KENTSEL DÖNÜŞÜME KATKI SAĞLAYACAKTIR

Toplantıda yer alan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, kentsel dönüşümün kentsel gelişmenin bir parçası olduğuna vurgu yaparak kentsel dönüşümün depreme karşı güvenli yapıların inşa edilmesindeki önemine değindi. 
Kentsel dönüşümün bu öneminin anlaşılmamasından ötürü dönüşümün yavaşladığını belirten Kalyoncu, dönüşümün hızlanması için el birliği ile çaba gösterilmesi gerekildiğinin altını çizdi. Bir takım oyuncusu gibi hareket edilmesi gerekildiğini ifade eden Kalyoncu, bu takımın oyuncularının şehir plancıları, sivil toplum kuruluşları, mimarlar, müteahhitler, mülk sahipleri ve devletten oluştuğunu aktardı. Devletin bu ekip çalışmasını yürütmesi gerektiğini ve bunu yaptığını dile getiren Kalyoncu, müteahhitler ile mülk sahipleri arasında devlet olursa iki tarafında kendisini daha güvende hissedeceğini, güven iklimi oluşursa sürecin hızlanacağını vurguladı.Yapı stokunun gelişmesi için mülk sahibinin rızası ile katkı sağlaması gerektiğini dile getiren Kalyoncu, doğru planlanma ile kamu özel işbirliğinin kentsel dönüşüme katkı sağlayacağını düşündüğünü kaydetti.