Türkiye’nin birçok ili bu hafta sel baskınları ile gündeme geldi. Bursa’nın Kestel ilçesi Dudaklı ve Kayacık köylerinde yaşanan selin beş kişinin ölümüne sebep olması ardından, İstanbul’da da bugün yaşanan aşırı yağış, can kaybı ve maddi hasar ile sonuçlandı. 

Şehirlerde yaşanan sel baskınlarının ardından görüşlerini öğrendiğimiz TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Akif Burak Atlar, yoğun yağışların ardından oluşan taşkınların kent yaşamını olumsuz etkilediğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu: 

“Planlama ve denetleme mekanizmalarının etkin kullanımı sayesinde olumsuz sonuçlarının kontrol edilebilir bir boyut kazanabileceği bu tip yağışlar, zaman zaman sel afetine dönüşmekte ve can ve mal kayıpları yaşanabilmektedir. Tarım alanlarının, su havzalarının, ormanların yapılaşmaya feda edilerek doğal yaşamın onarılamaz şekilde tahrip edilmesi, dere yataklarındaki yasadışı yapılaşmaların yasal düzenlemelerle meşrulaştırılması, parsel ölçeğinde alınan keyfi imar kararları ve denetim uygulamalarındaki eksiklikler benzeri tabloların tekrarlanmasının sebebidir. Yıllardan beri gerek belediyelerin gerekse merkezi yönetimin, şehirlerin gelişimi konusunda almış oldukları kararların büyük bir kısmı şehircilik uzmanları tarafından kabul edilemez olarak nitelendirilmiş ve her defasında da bu eleştiriler muhalefet şeklinde algılanarak ne yazık ki göz ardı edilmiştir. Özellikle, dere yatakları, su havzaları ve orman içi yapılaşmaların sadece doğal kaynakların yitirilmesi açısından değil, sel ve toprak kayması gibi doğal tehditlerin oluşumunu arttırması yönünden de sakıncalıdır. Kentlere dair alınacak her karar bilimsel doğrular ve planlama ışığında değerlendirilerek tasarlanmalı ve uygulanmalıdır.”