Üretim gücünü, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyerek ve kendi işlerine uyum sağlayarak elde eden Başar Elektromekanik, sektörün en önemli isimleri arasında. Ar-Ge çalışmalarına önem veren markanın Şirket Ortağı Elektrik Mühendisi Rıza Ötenbülbül, her yeni bir makinanın kendileri için yeni bir heyecan olduğunu vurguluyor. Ötenbülbül, “Kaldı ki yapılagelen makinalarda bile iş gücünü kolaylaştırmak, hızlandırmak, daha az maliyetle kaliteli ürünler elde etmek her zaman en önde tuttuğumuz ölçütlerimizdir.” diyor.  Firmalarının çalışmalarının genellikle iki yönde ilerlediğini belirten Ötenbülbül “Birincisi, müşteri istemlerine yanıt verebilecek özgün çözümler üretmek; ikincisi ise Ar-Ge çalışmaları ile yapılmamış ancak yapılırsa satılacak çözümleri üretmektir. Bu ikinci yönden bakıldığında hemen hemen her yıl yeni bir makina üretmek ve sürekliliğini sağlamak hedefimizdir.” diyor.  Üretim güçlerini öncelikle belirleyen, özgün tasarım makinalarının konusunda önde gelen firmalarca kabul görmeleri ve 35 yıldan bu yana bunca ekonomik krize karşın çok sevdikleri işleri olan makina üretimine aşkla devam etmeleri olduğunu ifade eden Ötenbülbül; otomotiv, beyaz eşya, enerji, ısıtma –soğutma “ve bilcümle sanayi kollarının” tümünde çalışan makinalarının işlerinin göstergesi olduğunu aktarıyor. 

İskele kalıp sektörüne kaynak makinası ve otomasyonu üreterek hizmet verdiklerini ifade eden Ötenbülbül, sektörde çok hızlı ve kaliteden ödün vermeden üretim yapmanın önemli olduğunu aktarıyor. Ötenbülbül, firmalarının iskele ve kalıp sektörüne yatırım maliyeti düşük, kullanımı kolay, garantili makinalar sunduklarını vurguluyor.  

Kartezyen robotik kaynak makinası hakkında bilgi veren Ötenbülbül, bu makinanın da diğer makinalar gibi bir iş geliştirme projeleri olarak ortaya çıktığını belirtiyor. Hızlı, ekonomik ve yerli bir makina ile projedeki sorunun çözümlenmesi gerektiğini dile getiren Ötenbülbül, “Hızlı üretim için dört kaynak makinası çalışması gerekliydi. Bunların robot ve kalıpları yüksek bir yatırım maliyeti gerektiriyordu. Bizim çözümümüz ise Kartezyen olarak çalışan eksenlere sahip yarı robotik çözümle geldi. Önce bir prototip ürettik ki ya satamazsak kaygısıyla... Çünkü Ar-Ge demek para harcamak demektir. Ülkemizin iskele kalıp konusundaki iyi firmalarından biri kahramanlık yaparak, bu makinayı satın aldı ve hemen arkasından bir tane daha sipariş etti. Anladık ki iyi bir iş geliştirmiş oluyoruz.” dedi.

Ötenbülbül, Kartezyen robotik kaynak makinalarının yurt içinin yanı sıra Rusya’da, Suudi Arabistan’da, Mısır’da H tipi ağır yük iskelesi ve cephe iskelesi üretiminde başarı ile kullanıldığının altını çizdi.