FİXA Yapı Kimyasalları’nın bu yılki ajandasında birçok yatırım başlığı var. İstanbul’daki EPS fabrikalarında kapasite artışı gerçekleştiren markanın hedeflerini, Genel Müdürü Ali Murat Ekin ile konuştuk. 

Firmazın faaliyet alanı, çalışmaları ve ürün gamınız hakkında bilgi verir misiniz?

FİXA Yapı Kimyasalları olarak Türkiye’de faaliyet gösteren 4 fabrikamız ile 2001 yılından bu yana yapı kimyasalları ve EPS üretimi gerçekleştiriyoruz. İstanbul, Adana ve Ankara’da, tamamı bilgisayar otomasyonlu modern üretim tesislerinde su yalıtım sistemleri, sızdırmazlık ürünleri, onarım ve güçlendirme ürünleri, zemin sistemleri ürünleri, beton ve harç katkıları, kalıp ayırıcılar ve kür malzemeleri, çimento esaslı sıvalar ve örgü harçları, seramik yapıştırıcıları, seramik derz dolguları ve teknik yapıştırıcılar olmak üzere toplam 11 ürün grubunda, Türk ve bölge inşaat sektörüne yüksek kaliteli ürünler sunmaktayız. İştirakimiz olan İGLOTEK Isı Yalıtım sistemleri ise 2011’de İstanbul’da kurulmuş olup, ısı yalıtım sektörünün ihtiyacı olan yüksek nitelikli beyaz ve gri EPS üretimi yapmaktadır.

Bu yıl hangi konulara odaklanıyorsunuz? 

Bu yılın başından itibaren planladığımız gibi, İstanbul’daki EPS fabrikamızda bir kapasite artışı gerçekleştiriyoruz. EPS fabrikamızın kapalı alanını büyüttük ve makine yatırımları gerçekleştirdik. Yine bu yıl Ankara fabrikamızda da bir makine yatırımımız oldu. Yeni yatırımımız ile birlikte özellikle perakende müşterisine hitap eden 5kg’lık polietilen ambalajlarda paketleme yapabilir hale geldik. Diğer yandan bu yıl pazarlama yatırımlarımızı artırmaya karar verdik. İletişim kanallarını daha etkin kullanabilmek için hem dijital reklamlar için ciddi bir bütçe ayırdık, hem de çok yakında sektörün beğenisine sunacağımız bir kurum dergisi projemiz var. Dergi, standart kurum dergilerinden farklı olarak sektöre ışık tutacak araştırma konuları ve makalelerden oluşacak. Tüm paydaşlarımızın keyifle okuyacağını umuyoruz.

Hedef kitlenize hangi avantajları sağlıyorsunuz?

FİXA’ yı rakiplerinden ayıran, müşterisine avantaj sağlayan ve kendisini bir adım öne çıkaran birkaç özelliğini sıralamak isterim. Öncelikle bizim oldukça hızlı ve esnek bir yapımız var. Vakit kaybettiren prosedürlerden arınmış yalın yönetim süreçlerimiz müşterilerimizin acil talepleri karşısında hızlı hareket etmemize olanak sağlıyor. Yine yalın üretim süreçlerimiz sayesinde operasyonel maliyetlerimizi minimumda tutabiliyoruz. Böylece,  müşterilerimize yüksek kalitede fakat optimum fiyat seviyesinde ürünler sunabiliyoruz. Fiyat politikamızın temel amacı, yalınlaştırdığımız iş süreçlerimizin bize kazandırdığı ekonomik avantajları, müşterilerimize fiyat avantajı olarak yansıtmaktır. Bununla birlikte FİXA markasını yapı kimyasalları sektöründe jenerik bir marka olarak konumlandırdık. Yalnızca belli ürün gruplarında uzmanlaşmak yerine, inşaatın temel aşamasından ince işlerine, restorasyondan yalıtımına kadar kullanılması gereken tüm yapı kimyasallarını üretebilmekteyiz. Bu kabiliyetimiz ile hedef kitlemize ihtiyacı olan tüm ürünleri tek bir fabrikadan alabilme rahatlığı sağlıyoruz.

Bina sağlığı ve bina sakinlerinin konforu açısından yapı kimyasallarının önemi nedir sizce

Günümüzde modern yapıların görevi yalnıza barınma ihtiyacını karşılamak değildir. Barınma ihtiyacının da ötesinde, içinde yaşadığımız binaların estetik değeri yüksek, konforlu ve güvenli olmasını da bekleriz. Tam bu noktada yapı kimyasallarının önemi devreye girmektedir, içinde yaşadığımız binaların estetik ve konfor ihtiyaçlarımızı karşılayabilmesinde yapı kimyasalları önem kazanmaktadır. Yapı kimyasalları genel olarak inşaatın her aşamasında kullanılan, fakat binaların içinden veya dışından görülmeyen, tabiri caizse yapıların gizli kahramanlarıdır. Örnek vermek gerekirse, mantolama yapılmış olan bir binada, dairelerdeki her odada dengeli bir oda sıcaklığı dağılımı vardır. Odalar arasındaki sıcaklık farklılıkları minimum düzeyde olması bina sakinlerine konfor sağlar. Ek olarak yalıtımlı binanın ısınma maliyetleri de yalıtımsız bir binaya göre %50’ye varan oranda azdır. Binaların içlerinden veya dışlarından baktığınızda göremeyeceğiniz bu ısı yalıtım sistemleri, hem yapının sağlıklı yaşam ömrünü uzatır, hem de bina sakinlerine çeşitli faydalar sağlar.

Son olarak belirtmek isterim ki, içinde yaşayanların hayat standartlarını yükselten ve mutlu yaşamlar sürmemize yardımcı olan yapı kimyasallarının öneminin, ülkemizde zamanla çok daha iyi anlaşılacağına ve gereken önemin verileceğine inanıyorum.