Sektörünün güçlü isimleri arasında yer alan Luftsis markasının Genel Müdür Yardımcısı Eda Gürses, iç hava kalitesinin insan sağlığı üzerindeki etkisine dikkat çekiyor. Geçtiğimiz Şubat ayında hayatımıza dâhil olan ve hepimizin beraber yaşamayı öğrenmeye çalıştığı Covid-19’un tüm alışkanlıkları değiştirdiğini belirten Gürses, restoranlardan marketlere kadar birçok alanın bu durumdan etkilendiğini ve farklı alışkanlık süreçlerine doğru evrildiğini söylüyor.

MEKANİK TESİSATLARINDA BAKIM HAYATİ ÖNEME SAHİP

Türkiye’de iklimlendirme sektörünün oldukça gelişmiş ve dünyanın birçok önemli ülkesinden ileri seviyede bir mühendisliğe sahip olduğunun altını çizen Gürses, yeni normal olarak adlandırılan sürecin sosyal yaşam alanlarında oldukça önem kazandığını vurguluyor. İklimlendirme sektörünün derneklerinin özellikle yaz döneminde klima kullanımı ve iklimlendirme cihazlarının pandemi ile ilgili bulaşma etkisinin olup olmadığını oldukça sağlıklı verilerle kontrol ettiğini ifade eden Gürses, yapılan çalışmalarda ev tipi klima kullanımlarında hiçbir sakınca tespit edilmediğini belirtiyor. Sadece filtre temizliğinin daha sık yapılmasının iyi bir önlem olacağının tavsiye edildiğine işaret eden Gürses, “Küresel pandeminin iklimlendirme cihazları ile arasında bir ilişki olup olmadığı dünyanın önde gelen örgütleri ASHRAE, EUROVENT, REVHA tarafından da bilimsel olarak incelenmektedir. Bu zamana kadar yapılan açıklamalarda iklimlendirme cihazlarının virüsün yayılımını hızlandırdığı veya artırdığı ilişkisi tespit edilmemiştir.” diyor. Kamuya açık alanlarda gerçekleştirilen iklimlendirme ve havalandırma sistemlerinin yani VRF, paket tip cihazlar, klima santralli chiller cihazları ve fan coil ünitelerinin bu tip bir süreçte yüzde 100 taze havalı olarak çalışmasının tercih edilmesi gerekildiğini dile getiren Gürses, bu sayede direkt olarak dış ortamdaki havayı soğutacak veya ısıtacağını özellikle AVM mekanik tesisatlarında cihaz bakımlarının hayati önem kazandığını vurguluyor. Cihazların sızdırmazlıklarından emin olunup filtre kademelerinin iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizen Gürses, imkânlar dâhilin de tabi ki Hepa filtresinin kullanılmasını öneriyor. Özellikle toplu kullanıma açık olan tuvaletlerde tuvalet egzoz sistemlerinin 7/24 çalıştırılarak negatif basınçta tutulması gerektiğini belirten Gürses, mekanik cihazlarda tüm önlemler alınsa dahi en önemlisi yine de kişisel tedbirlerin olduğunu sözlerine ekliyor.

Luftsis A.Ş. Luft markası ile iklimlendirme sektöründe konfor ve hijyen modüler klima santralleri, kompakt klima santralleri, ekzost fanları, ısı geri kazanım cihazları, mutfak ekolojik üniteleri, fan coiller, jet fanları – tünel fanları, ısıtıcı apareyler, havuz nem alma cihazları, endüstriyel kondensing ünitelerin üretim faaliyetine ileri teknoloji ve tecrübeyle devam ederken aynı zamanda Çin menşeli Luft markası ile VRF Klima sistemleri satıcısı, Hollanda menşeli BlyGold Korozyon önleme/kaplama  sistemlerinin Türkiye Franchisor yetkili distribitörü olarak da çalışmalarını sürdürüyor. AR-GE çalışmalarına önem veren marka sürdürülebilir teknoloji ile gücünü her geçen gün artırmaya devam ediyor.