Geçtiğimiz yılın başında Gebze’de yer alan yeni fabrikasına taşınan Yavuzlar Alüminyum, yurt içinin yanı sıra yurt dışında da kalitesini kanıtlamış bir marka. Genel Müdür Yardımcısı Nusret Yavuz ile dış pazar çalışmalarını konuştuk. 

İhracatınızda Avrupa pazarı önemli bir paya sahip. Bu ülkelerdeki çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Avrupa firmamız için önemli bir Pazar. Nitekim Almanya, Fransa gibi birçok ülkeye satış yapıyoruz. Belli standartların arandığı bu ülkelere satış gerçekleştirmekten memnunuz. Avrupa ülkelerine satış gerçekleştirmek işletme içinde kalite kültürünü oluşturuyor ister istemez. Çünkü belli standartlara uymak zorundasınız. Ayrıca bizler için önemli bir referans bu ülkeler. Almanya’ya sürekli satış gerçekleştiren bir firma tüm sektörlerde dünyanın her yerine mal satabilir. Bu ülkelere genellikle özel profil satışı yapıyoruz. Çatı sistemleri, panjur sistemlerinin yanı sıra mobilya grubu sistemlerimizle bu ülkelerde aktifiz. Balkanlar bölgesine genellikle kapı-pencere doğrama sistemleri veriyoruz.  Ayrıca Almanya ve Fransa pazarına daha çok spesifik otomotiv, sanayi, reklam tarzı özel kalıp tasarım olan ürünleri ve bunun yanında yine mekanik işlem görmüş ürünlerin satışını yapıyoruz. Son iki yıldır ise Karayip Adaları’na ihracat yapıyoruz. Bu bölgelere genellikle doğrama sistemleri ve panjur, kepenk sistemleri gönderiyoruz. Tabii ada ülkesi olması dolayısıyla özellikle panjur talebi yoğun…
Güneşten korunma sistemleriniz hakkında bilgi verir misiniz? 
Gölgelendirme sistemleri olarak da adlandırılan bu pazara yönelik çözümlerimiz bulunuyor. Bu alanda da son birkaç yıldır gayet iyi çalışıyoruz. Özellikle kapalı alanlarda sigara kullanımının yasaklanmasıyla son yıllarda bu sistemlere olan talep arttı. Cafe, restoran, ofis hatta evlerde dahi açılır kapanır sistemler kullanılmaya başlanıldı. Alüminyum profillerin kullanıldığı gölgelendirme sistemleri sektörüne fabrikamızın hatları doğrultusunda çözüm sunuyoruz. Bu alandaki ürün gamımızı her geçen gün geliştirerek müşterilerimize daha iyi hizmet vermeye çalışıyoruz. 

Yeni pazar arayışlarınız olacak mı yurt dışında? 

Tabii, ihracat oranımızı arttırmayı hedefliyoruz. En önemli pazarımız her zaman gelişmiş ülkeler oldu. Bu ülkelere ihracat gerçekleştirmekten vazgeçmeyeceğiz. Ortadoğu‘da küçük bir oranda pazar payımız var; ancak daha fazla bu coğrafyada faaliyet göstermeyi düşünmedik. Önemli olan süreklilik göstermek. Biz, öncelikle mevcudu korumayı başarı sayıyoruz.  Mevcuda hızlı, kaliteli hizmet etmeyi birinci öncelik olarak addediyoruz. Gerekli gördüğümüz takdirde sonrasında yeni pazar geliştirmeye odaklanıyoruz. Bu yaklaşımımızda işe uzun vadede bakıyor olmamızın etkisi var. Bugün istesek çok daha fazla işler yapabiliriz; ancak yeni işler geliştirirken mevcut müşterilerinize sunduğunuz hizmete de sorunsuz devam etmeniz gerekmektedir. Biz müşterilerimize hiçbir zaman sorun yaşatmadık, bu nedenle yeterince üretim gerçekleştirdik.  Şu anda piyasadaki durgunluk nedeniyle küçük bir oranda imalat boşluğumuz var. Bu açığı ihracatla kapatmak istiyoruz. Bu açı kapattığımızda yeni bir Pazar arayışına girmeyeceğiz.