2020 yılını sektörünüz açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Genel ekonomik şartlar haricinde, 2019-2020 yılları Türkiye’de mega projelerin bittiği ya da tamamlanmaya başladığı bir dönemdi. Havalimanımız ve büyük köprülerimiz tamamlanma evresine girdi. Devam eden büyük proje olarak 1915 Çanakkale Köprüsü var, bu şartlar iskele ve kalıp ya da inşaat sektöründe çalışan firmalar için ciro düşüşü demekti. Onun haricinde genel ekonomik şartların zorlaşmasıyla esas sıkıntı konut sektöründe yaşandı. Konut sektörü, iskele-kalıp açısından sektörün tabanını oluşturur. Orada da yukarıdan ve aşağıdan sıkışmaların olması haksız rekabet koşulları, tahsilat sorunları da eklenince iskele-kalıp sektörünü zorlamaya başladı. Her şey bir domino etkisiyle ilerledi; ekonominin daralması müteahhitlik sektörünü, müteahhitlik sektörünün sıkışması da iskele-kalıp sektörünü etkiledi. 2020 yılının büyük bölümü tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (COVID-19) salgınının olumsuz etkileri ile mücadele ile geçti. 2020 yılının ilk ayları Ocak, Şubat sektör açısından fena geçmedi. Fakat 2020 Mart ayından itibaren pandemi süreci diğer tüm sektörlerde olduğu gibi sektörümüzün ticari faaliyetlerini de olumsuz etkiledi. Sektörümüzde bazı firmalar fabrikasını bir süre kapattı, bazıları vardiya sayısını azalttı, müşteri siparişleri ertelendi veya iptal oldu. Dolayısıyla kapasite kullanım oranları ve gelirler düştü. Haziran ayından itibaren bir toparlanma var fakat özellikle makro düzeyde belirsizlikler devam ediyor, bu belirsizlikler hem iç hem dış pazarı etkilemeye devam ediyor.

Kalıp sektörünü doğrudan ilgilendiren Kasım ayında Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından yayınlanan “Bina İnşaatlarında Kullanılacak Ahşap ve Metal Esaslı Kalıpların ve Taşıyıcı Kalıp İskelelerinin Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları Hakkında Tebliğ”in önemi nedir? Şu anda hangi aşamaya gelindi? 

6    Kasım 2020 tarihinde resmi gazete yayınlanan tebliğin amacı; bina inşaatlarında betona mukavemetini alıncaya kadar şekil vermek üzere tesis edilen ahşap ve metal kalıplar ile beton dökülen kalıpları taşıyıcı ve destekleyici ahşap ve metal kalıp iskeleleri için hesaplama, projelendirme ve yapım esaslarını, asgari malzeme özelliklerini, konstrüktif kuralları ve güvenlik kriterlerini belirlemektir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan ve sektör için çok önemli konuları içeren tebliğin hazırlanması esnasında belli bir aşamada dernek ve sektör temsilcileri olarak yazılı olarak ve bakanlık yetkilileri ile toplantılarda sözlü olarak görüş ve önerilerimizi paylaştık. Bakanlık akademik görüşleri ve sektör görüşlerini de alarak tebliği finalize ederek yayımladı. Tüm süreçlerde olduğu gibi mutlaka gelişime açık konular olacaktır. Sektör adına dernek olarak katkı sunmaya devam edeceğiz.