21-24 Şubat tarihleri arasında Afyonkarahisar- Akrones Hotel'inde gerçekleşen uluslararası katılımlı 4. Jeotermal Kaynaklar, Doğal Mineralli Sular Sempozyumu ve Sergisine Gelişim Teknik A.Ş.  Yerini Aquatherm Boru Sistemleri ile aldı.Soğutma (fan coil), kalorifer ve jeotermal hatlara özel boru sistemleriyle Aquatherm ısıtma, büyük çaplı birçok jeotermal projede kullanılan marka olmuştur ve olmaya devam etmektedir.

DOĞA DOSTU JEOTERMAL HAT DÖŞEMELERİNDE DE TERCİH EDİLİYOR

Aquatherm borular, Gelişim Teknik Şirketi aracılığıyla Türkiye’ye getirilmiştir. Bu sistem doğa dostu jeotermal hat döşemelerinde tercih edilmesiyle dikkatleri üzerine çekiyor.

Günümüzde enerji kaynakları tercihlerinde, ürünün artık doğa dostu olması olmaz ise olmazlar arasında. Yenilenmeleri çok uzun zaman alan karbon bazlı kömür, petrol, doğalgaz gibi klasik enerji kaynakları yerine, doğada sürekli var olan faktörlere dayanan, doğaya zarar vermeyen ve yenilenebilir kaynaklar olan güneş, jeotermal ve hidroelektrik kaynaklar tercih ediliyor. Yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazların bütünü Jeotermal kaynaklardır. Jeotermal kaynaklardan ve bunların oluşturduğu enerjiden, faydalanarak jeotermal enerji elde edilmektedir. Jeotermal enerji yeni, sürdürülebilir, yenilenebilir, ucuz, tükenmez, güvenilir, çevre dostu, yeşil ve yerli bir enerji türüdür. Yer yüzeyine çıkan sıcak sular aracılığıyla Jeotermal enerjiden yararlanılır. Mesela kaplıcalar, en eski çağlardan bu yana kullanılan jeotermal enerjinin ilk kullanım alanlarıdır. Jeotermal enerjiden elektrik üretiminde yararlanılır Ayrıca kaynağın sıcaklığına bağlı olarak merkezi ısıtma, merkezi soğutma, sera ısıtması vb. ısıtma uygulamalarında da kullanılabilir.

DOĞA DOSTU JEOTERMAL ENERJİ İLE AQUATHERM BORULARI İŞ BİRLİĞİ

Aquatherm’in jeotermal hatlar için özel olarak geliştirdiği borular, doğa dostu enerji bakımından zengin olan ülkemizde, kaplıca ve şehir ısıtma sistemlerinde jeotermal enerjiden en verimli biçimde faydalanmasını sağlamaktadır. 45 yıllık tecrübesi sonucunda Almanya merkezli Aquatherm GmbH geliştirdiği patentli hammaddesi fusiolen® den üretilen bu özel boruların sürtünme kayıpları çok düşüktür. Bu borular, metal deaktivatörlüdür ve uzama katsayıları 0,035 mm/mK’dir, Ayrıca bu borular Korozyona kesinlikle uğramaz. Alüminyum, çelik gibi maddelerle kıyaslandığında Aquatherm boruların ısı iletim katsayısı çok düşüktür. Isı iletim katsayıları bakır için 380W/mK, çelik için 60W/ mK, alüminyum için 200W/mK iken, bu rakam aquatherm’de 0,15 W/mK’dir. Auatherm boruların ısı kaybı da çok düşüktür, Ayrıca sıcaklık dayanımı -20°C ile 90°C aralığındadır. Boruların pürüzsüz iç yüzeyi sayesinde işletim (enerji) maliyetlerinde de yaklaşık yüzde 10 tasarruf sağlanır. Plastik-Elyaf borularda (CTP) zamanla meydana gelen çatlak ve patlaklardan dolayı ısı aktarımında karşılaşılan kesintiler ve yine bu borularda yaşanan ısı kaybı aquatherm borularda söz konusu değildir. Bunların yanı sıra Aquatherm borular darbelere ve taşınmadan kaynaklanan strese karşı dayanıklıdır. Ayrıca Zürih Sigorta şirketince 20.000.000 Euro sigortayla 10 seneliğine garanti altına alınmıştır.

TÜRKİYE’DE JEOTERMAL ENERJİ KULLANIMI ÖRNEKLERİ

Gelişim Teknik Şirketi aracılığıyla Türkiye’de dağıtımı yapılan Aquatherm borular, jeotermal kaynakların kullanıldığı termal tesislerde ve birçok jeotermal hat projesinde kullanılmıştır. 

Bu örneklerin arasında; Afjet-Afyon jeotermal su ile şehir ısıtma projesi, Oruçoğlu Termal Tesisleri-Afyon, Barbaros Yapı Kooperatifi-Afyon, İzmir Dikili ve Yozgat-Sorgun jeotermal su ile şehir ısıtma projesi, Umut Termal Otel-Denizli, Korel Thermal Otel-Afyon vb termal tesisler bulunmaktadır.

TÜRKİYE’DE JEOTERMAL ENERJİ KULLANIMININ GELECEĞİ

Aquatherm boruların Türkiye distribütörü Gelişim Teknik Şirketi Kurucusu Ali Bıdı, Türkiye’nin sahip olduğu bu zenginlikten ne kadar faydalandığının cevabını verdi, Bıdı, durumun çok daha iyi olabileceğini belirtti. Konuşmasının devamında ise “Bazı illerimiz jeotermal kaynak açısından zengin olsalar da hala daha yenilenemeyen ve pahalı bir enerji türü olan doğalgazı kullanmaktadır.” diyor. Ama Ali Bıdı yine de gelecekten umutlu. Başarılı jeotermal projelerinin desteği ile Türkiye’nin geleceğinin jeotermal enerji devri olacağına inandığını vurguluyor.