Bu yılın ilk dönemini geride bıraktık, firmanız ve sektörünüz açısından ilk dönemi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Öncelikle böyle bir fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Kısaca firmamız hakkında bilgi vermek isterim. Baba Yapı Sanayi ve Ticaret A.Ş., 2015 yılında Dr. Elçin Kılıç ve şahsım tarafından kuruldu. Tüm sektörlerdeki kontrplak ihtiyacını karşılamak ve sadece kontrplak değil diğer sektörlerde de var olmak için kurulmuştur. Yılın ilk dönemi kurun artması ile birlikte yerli kontrplak (plywood) üreticileri için oldukça güzel geçti. Sektör ihracat rakamlarını artırarak büyük bir girdi sağladı. İthalat kısmında ise konuyu ikiye ayırmak gerekir; Avrupa Birliğinden gelenler ve diğer ülkelerden ithal edilenler olarak. Avrupa Birliğinden gelen malzemelerde vergi olmadığı için ürün satışlarında hissedilir artışlar olmakla birlikte, ithalat vergisi olan Rusya, Vietnam vb. ülkelerden ithal edilen ürünlerde ayrıca ek vergi gelmesi de bu ülkelerden ithalatın yavaşlamasına sebep oldu. Biz en başından beri Avrupa’dan ağırlıklı çalıştığımız için iyi bir yarıyıl geçirdik.

Baba Yapı inşaat sektörüne hangi markaları ile hangi alanlarda kullanılmak üzere çözüm sunuyor?

Baba Yapı olarak Letonya’dan Riga, Polonya’dan Paged, Moldova’dan kendi logomuz olan Kontraform Birch, Vietnam’dan Tekcom, Şili‘den Tulsa ve yine Letonya’dan aralıklı olarak Stiga ürünlerini getiriyoruz. Çözüm ortağı olduğumuz sektörler ağırlıklı olarak inşaat kalıpları, mobilya ve dekorasyon, araç kasa ve dorse imalatı, parke, reklam, makine model, lazer kesim ve oyuncak sektörleridir.

İskele kalıp sektörüne hangi ürünlerinizle çözüm sunuyor, nasıl bir fayda sağlıyorsunuz?

Kaba inşaat için gerekli üç ana unsur kalıp, demir ve betondur. Kontrplaklar (plywoodlar), kalıp malzemesi olarak endüstriyel kalıp malzemesi üreticileri ve müteahhitler tarafından tercih ediliyor. Tulsa, Tekcom, Stiga şu an için sadece inşaat kalıbı için hizmet vermekle beraber Riga, Paged ve Kontraform ürün yelpazesinin genişliği ile tüm sektörlere hizmet vermektedir. İskele kalıp firmaları, özel ölçü kontrplakları (Plywoodları) istedikleri her türlü sertifika ile bizden temin edebilir. Ürünleri tedarik süremiz çok kısadır, genellikle çoğunu stoğumuzdan hemen teslim ediyoruz.

Playwood sektöründeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kontrplak (Plywood) ürününü yarı hammadde olarak değerlendirdiğimiz zaman endüstri için çok önemli bir materyal. Teknik özellikleri her geçen gün daha iyiye götürülüp geliştiriliyor. İnsan sağlığı ön plana alındığında, kontrplak birçok yerde alternatif olacak ve kullanım miktarı giderek artacaktır. Ayrıca yerli üretiminin standartlarını yükselterek üretimini artıracağını umuyorum.

Önümüzdeki süreçte neyi hedefliyorsunuz?

Önümüzdeki süreçte imalat yapmayı hedefliyoruz. Yurt dışından getirdiğimiz malzemeler ile bilgi ve birikimimizin arttığını, yurt dışındaki fabrikaları gözlemleyerek en iyisini yapabileceğimizi düşünüyorum. Bu imalat kontrplak veya diğer bir ahşap sektöründe olabilir, daha katma değerli ürünler üretmeyi planlıyoruz. Şu an tüm kontrplak ithalatının yüzde 20’sini yapıyoruz ve sektörde lider firmayız. Aynı başarıyı imalatta da yakalayabileceğimizi düşünüyorum.