Doka Kalıp, İstanbul’un bölgesel ve küresel bir finans merkezi olabilmesi yolunda önemli bir adım olarak başlatılan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi dahilindeki Ziraat Kuleleri’nin yapımında görev üstlendi. Ziraat Kuleleri mimari projesi, en son teknikler kullanılarak ofis yapıları konusunda dünyaca ünlü Kohn Pedersen Fox Associates PC Mimarlık tarafından hazırlandı. Projenin maksimum verim ve güvenlikle ilerleyebilmesi için çalışan Doka, projeye kalıp-iskele çözümlerinin yanı sıra hızlı kurulum, kolay kullanım, yüksek iş güvenliği standartları ve mühendislik hizmetleriyle de teknik destek sağlıyor.

YURT İÇİNDE VE YURT DIŞINDA BÜYÜK YATIRIM PROJELERİNİN ÇÖZÜM ORTAĞI…

Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli projelerde çözüm ortağı olduklarını aktaran Özatay, “2020 yılına baktığımızda yaklaşık 50 projede yer alıyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu ve Akkuyu Nükleer Santrali bunlar arasında. Yeni hastane yatırımları da tamamlandı. Kazakistan’da yapımı devam eden pandemi hastanesi ve otel şantiyelerinde çözüm ortağıyız. Bağdat’ta iki tane çok büyük şantiyemiz var; ilki 350 bin metrekare inşaat alanına sahip olan Bağdat Mall Alışveriş Merkezi, diğeri ise Irak Merkez Bankası projesi. Özgüven İnşaat tarafından yapımına devam edilen, Tüm Orta Asya’nın en yüksek binası olan Özbekistan’daki Nest One Tower projesinde, otomatik tırmanır kalıp sistemimiz ile yer alıyoruz. Azerbaycan’da ise, Port Bakü Faz 2’nin yapımında görev alıyoruz. Türkiye’nin ve çevre ülkelerin en prestijli projelerinde çözüm ortağı olarak sorumluluk üstlenmek bizlere daha iyisini başarmak için motivasyon kaynağı oluyor” diye konuştu.

ZİRAAT KULELERİ PROJESİ 40 VE 46 KATLI İKİ KULEDEN OLUŞUYOR

İstanbul’un geleceği için büyük değer taşıyan İstanbul Finans Merkezi Projesi’nde sorumluluk üstlenmenin gururunu yaşadıklarını kaydeden Özatay, projeye ilişkin şu bilgileri verdi: “Proje 27 bin 195 metrekare alanlı arsa üzerine inşa edilen yedi kat bodrum, sekiz kat podyum (ticari ve ortak alan) ile podyum üzerinde yükselen 32 ve 38 katlı iki kuleden oluşuyor. Toplam inşaat alanı 431 bin 041 metrekare. Ziraat Kuleleri Projesinde LEED Gold Sertifikası standartları paralelinde geliştirilen, etkinlik ve aktivitelere uygun atrium alanı ile birlikte özel tasarlanmış taş kaplamalı bir oditoryum bulunuyor. Podyum katlarda ticari ve sosyal alanlar bulunuyor. Finans Merkezi’nde yer alan Ziraat Kuleleri Projesi ile Ziraat Bankası’nın tarihi ve köklü mirasının yer aldığı güçlü bir kent simgesi hedefleniyor.”

PROJEDE KULLANILAN DOKA KALIP SİSTEMLERİ

Ziraat Kuleleri Projesi’nde bulunan iki bloğun çekirdeğinde, Doka’nın Otomatik Tırmanır Kalıp Xclimb 60 sistemi kullanıldı. Bina çekirdek perdelerinde kullanılan Otomatik Tırmanır Kalıp Xclimb 60 sistemi kalıp işlerinin hızlı, güvenli ve pratik bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Bu sistem sayesinde projede işçilik süreleri azalırken, ayrıca bir katın tamamlanma süresinde de hızlanma sağlandı.

KULELERDE KULLANILAN ÖZEL PERDE SİSTEMİ, İŞÇİLERİN GÜVENLİĞİNİ SAĞLIYOR

Projede bulunan iki blokta da Koruma Perdesi Xclimb 60 sistemi kullanıldı. Bu sistem, ilk katlarda daralan, daha sonra da bina yükseldikçe dışa doğru büyüyerek açılan vazo şekline benzer bina geometrisine uygun olarak dizayn edildi. Bu sistem, hava şartlarından ve vinç kullanımından bağımsız, tamamen hidrolik olarak tüm bina boyunca tırmanabiliyor. Her iki blokta da paneller, bina yapısına paralel olarak eğimli tırmanıyor ve çalışanlara güvenli bir çalışma ortamı oluşturuyor.

Hidrolik tırmanır Xclimb 60 Koruma Perdesi panelleri, bina büyüdükçe/yükseldikçe paneller de onunla beraber büyüyebilecek şekilde teleskopik olarak dizayn edildikleri için, bu sayede tüm bina boyunca boşluksuz ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturularak tam bir koruma sağlanıyor. Projede kullanılan özel döşeme mesnetleri sayesinde, bina geometrisinden dolayı döşemede oluşan ve sürekli yer değiştiren boşluklardan etkilenmeden sistemin kesintisiz hidrolik olarak tırmanması sağlanıyor. Ayrıca bina geometrisine adapte edilmiş eğime uyumlu yükleme platformları ile güvenli ve hızlı yük taşıma olanağı bulunuyor.

Bina kat bahçelerinin bulunduğu bölümde oluşan büyük boşluğun kapatılması için geniş açıklık geçilme imkanı sağlayan geçirimli Xbright paneli kullanılarak bunun sayesinde bu açıklıkta boşluksuz, tam kapama gerçekleştirildi. Proje genelinde her iki kulenin kolon ve perdeleri için Framax Xlife Sistemi kullanıldı. Ayrıca kuleler yükseldikçe daralan ve kısmen eğimli olan dairesel kolonlar için Column Formwork RS sistemi, proje genelinde tüm döşemeler için D2 Sistem ağır yük döşeme iskelesi sistemi kullanıldı.

Proje adı: Ziraat Kuleleri Projesi
Bulunduğu yer: İstanbul Uluslararası Finans Merkezi / Ataşehir / İstanbul
İşin Tipi: Gökdelen
Toplam Arsa Alanı: 27.195,50 m²
Toplam İnşaat Alanı: 431.041 m²
Bina Yüksekliği: 245 metre
Kulelerin kat sayıları: Zemin üzeri 40 ve 46 katlı iki kuleden
Yüklenici: Kalyon İnşaat San. Tic. A.Ş.
İnşaat başlangıcı: 2018 Mayıs 
Planlanan tamamlanma tarihi: 2021 yılı sonu
Kullanılan Doka sistemleri: 
Xclimb 60 Çekirdek Perde Otomatik Hidrolik Tırmanır Kalıp Sistemi
Koruma Perdesi Otomatik Hidrolik Tırmanır Kalıp Xclimb 60 Sistemi
Framax Xlife Kolon ve Perde Kalıp Sistemleri
D2 Sistem Ağır Yük Döşeme İskelesi Sistemi
RS Dairesel Kolon Kalıpları