Almetka ismini kalitesi ile duyurmuş bir marka. Ar-Ge çalışmalarıyla bu başarısını her geçen gün ileriye taşıyan firma, bugün yalnızca hizmet ettiği sektörlere değil inşaat sektöründe iş güvenliğinin artmasına da katkı sağlıyor. TSE standartlarına uygun üretimi ve iş güvenliği bilinci ile, iskele ve kalıp üretiminde verimliliği arttıran markanın çalışmalarını, Genel Müdür Alper Kalaylı’dan dinledik.

Almetka’nın dünden bugüne çalışmaları, üretimi hakkında bilgi verir misiniz?

Almetka, demir-çelik, inşaat, döküm ve talaşlı imalat sektörlerinde edindiğimiz 22 yıllık tecrübeye dayanan, iki yıldır yeni yerinde ve yeni kimliği ile faaliyetini sürdüren, her geçen gün gelişme kaydederek yoluna emin ve sağlam adımlarla devam eden bir firmadır. Kuruluş amacı; inşaat sektörünün önemli yapı taşlarından iskele ve kalıp imalatçılarını üretim, teknik destek, Ar-Ge ve inovasyon noktalarında çözüm ortağı olmak; gerek iş güvenliği gerek ise kalite ve zamanında ürün üretmelerini desteklemektir. Şu anda Dilovası İmes Sanayi Sitesinde 2500 metrekare kapalı, 1500 metrekare açık sahası bulunan tesisimizde iskele, kalıp ve aksesuarları imalatı yapmaktayız. Bunun yanı sıra inşaat, makine imalat, otomotiv, enerji ve iklimlendirme sektörlerinde faaliyet göstermekteyiz.

İskele ve kalıp sektörüne hangi ürünlerinizle çözüm sunuyorsunuz? Bu sektöre sağladığınız avantaj nedir? 

İskele ve kalıp sektörüne kalıp altı (H tipi) iskele ve bu sistemin gerekli aksesuarları, güvenlikli iskele yürüme yolu imalatı, güvenlik bariyer sistemleri, teleskopik dikme, payanda bağlantı sistemleri, ürün taşıma ve depolama paletleri ve kasaları ile iskele kalıp aksesuarları imalatı yapmaktayız. Bu imalatları gerçekleştirirken özellikle belirli ürünler üzerinde tecrübenizi arttırarak çözüm ortağı olduğumuz iskele ve kalıp imalatçılarının zamandan, iş yükünden, maliyetten tasarruf etmelerini sağlıyoruz. Ayrıca kalite ve inovasyona verdiğimiz değer doğrultusunda kullanıcıların daha güvenli, daha pratik, ve uygun maliyetli ürünlerle çalışmalarına olanak sağlıyoruz.

İhracat çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Hali hazırda iki yıla yaklaşan ticari hayatımızda çok küçük meblağlarda birkaç ihracatımız olmuştur. Ancak çözüm ortaklığını yaptığımız firmaların yaptıkları ihracatta da mutlaka endirekt katkımız var. Bu süreçte iskele ve kalıp sektörünün küresel oyuncuları ile birçok ticari görüşme yapma fırsatımız oldu. Özellikle ülkemizin lojistik anlamda avantajlı ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika bölgelerine yakın olmasından dolayı küresel oyunculardan beklentimizin üzerinde ilgi görüyoruz. İnanıyorum ki 2019 yılında yabancı iskele ve kalıp üreticileri ile ilişkilerimizi ve ticaretimizi geliştirecek birçok birliktelikleri gerçekleştireceğiz.  Çünkü gördük ki kaliteden taviz vermediğiniz ve olması gerekenden fahiş fiyatlamalarda bulunmadığınız noktada, hem yerli hem yabancı firmalar çok daha istekli çok daha yapıcı yaklaşımlarda bulunuyorlar. 

Önümüzdeki süreçte neyi hedefliyorsunuz? Yakın zamanda yeni ürün ya da yatırım çalışmalarınız olacak mı? 

Hedefimiz faaliyette bulunduğumuz sektörlerde, üretilen ürünler ve verilen hizmette çözüm ortağı olduğumuz firmalar için değer yaratmak, beklentilerine kalite ve istikrar ile karşılık vermek, yaratıcı, pratik ve ekonomik ürünleri çalışanlarımız ve müşterilerimiz ile birlikte geliştirerek faaliyet gösterilen alanlarda referans alınan bir firma olmaktır. İklimlendirme sektörüne yönelik çok ciddi çalışmalarımız söz konusudur. Bu konuda tasarımı ve dizaynı tamamen firmamıza ait birkaç ürünü, gelecek Nisan- Mayıs aylarında tüm hazırlıkları bitmiş bir şekilde piyasaya çıkarmayı hedefliyoruz.  İskele ve kalıp sektöründe de patent aşamasında 4-5 ürünümüz mevcut, bu ürünleri de ilerleyen günlerde piyasaya süreceğiz. 

İskele kalıp ve iskele kalıp aksesuarları sektöründeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dolaylı yollardan 22 yıldır inşaat sektöründe en alt kademeden en üst kademelere kadar görev yaptım. Özellikle 1999 depreminden sonra çok ciddi ve köklü değişikliklere şahit oldum. Yaklaşık altı senedir de iskele kalıp ve aksesuarları sektöründe faaliyet gösteriyorum. Bu sektörde gün geçtikçe gelişmekte. Hükümetimizin konuya olumlu ve istekli yaklaşımlarının meyvelerini yavaş yavaş almaktayız. İnşaat sektöründe yaşanan iş kazaları incelendiğinde bunların yaklaşık yüzde 40’ının yüksekte çalışma sırasında yaşanan kazalar olduğu görülmüştür.  Kazaların nedenleri araştırıldığında ise standart dışı iskele ve aksesuar kullanımının çok önemli bir rolü ortaya çıkmıştır. Bu konuda gerek ilgili bakanlıkların gerekse TSE kurumunun çok ciddi çalışmalar sonucunda önemli yol katettikleri ortadadır. Buradaki en önemli konunun, kanun ve kuralların sahada efektif olarak denetlenmesi olduğunu düşünüyorum. Bu hem sektörün sağlam temeller üzerinde gelişmesini hem de iş kazalarında çok ciddi bir iyileştirmeyi sağlayacaktır. Denetleme konusu şimdilik efektif olarak yapılmasa da inanıyorum ki önümüzdeki dönemde gerek belediyeler gerekse ilgili bakanlıklar, gerekli denetimlerin hem iş güvenliği açısından hem de piyasadaki haksız rekabetlerin ortadan kaldırılması adına önemle üzerinde duracaklardır. Bu konularda üyesi olduğumuz İskele Kalıp Sanayicileri Derneğinin, son derece yapıcı ve sektörümüzü sağlam temellere taşıyacak faaliyetleri söz konusudur. Bizde Almetka olarak sektörün ileri gelen firmaları ile birlikte ülkenizin kalkınması, uluslararası pazarlardaki rekabet gücümüzün ve ihracatımızın arttırılması ve iş kazalarının önlenmesinde aktif rol oynamaktan gurur duyuyoruz.