YELİZ YİRMİBEŞ - Pandemiyle birlikte değişen hayat şartları tüketicileri yeni arayışlara zorluyor. Sokağa çıkma yasakları, 65 yaş üstü vatandaşlara getirilen kısıtlamalar, birey izolasyonunun önem kazanması gibi konular müstakil konutlara yönelimi artırırken, bu tür meskenlerin iklimlendirmesi de ‘ısı pompaları’ sayesinde sorun olmaktan çıkıyor. Dünyada yaygın olarak kullanılan ısı pompaları, ısıtma-soğutma ve kullanım sıcak suyu eldesine yeni bir boyut getirerek kullanıcıya büyük bir avantaj sağlıyor. Geleceğin teknolojisi olarak gösterilen ısı pompaları hem çevreci özellikleri hem de sağladığı yüksek tasarruf ve mükemmel konfor ile tüketicinin yeni gözdesi haline gelirken özellikle doğalgazın olmadığı mahallerde mükemmel bir çözüm olarak öne çıkıyor. 
Isı pompası pazarında Daikin Altherma isimli ürünüyle yer alan Daikin Türkiye’nin CEO’su Hasan Önder, küresel ısınmaya karşı son derece etkili bir sistem olduğunu belirttiği ısı pompalarının önümüzdeki dönemde daha da etkili olacağını söylüyor.

ÇEVRE KİRLİLİĞİNE SON VERECEK NİTELİKTE

Isı pompalarının yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak çalışan ve diğer yakıtlara göre çok daha iyi verim sağlayan sistemlere denildiğini belirten Önder, çevreci olmasının yanı sıra kısa sürede kendini amorti eden ısı pompalarına tüketicinin ilgisinin her geçen gün arttığını kaydediyor. AB’nin net karbon salımını 2050 yılına kadar sıfırlamayı hedefleyen yaklaşımını hatırlatan Önder, buna en uygun çözümlerden biri olarak gösterilen ısı pompalarının, fosil yakıtların yarattığı çevre kirliliğine, depolama ve yüksek faturalara son verecek nitelikte olduğunu aktarıyor. 

Hatta birçok Avrupa ülkesinin mazot, elektrik, LPG gibi enerji kaynakları ile çalışan ısıtma sistemlerini ısı pompasına dönüştürmek isteyen kullanıcılara ciddi oranlarda teşvikler vererek tüketicileri bu alana yönlendirdiğini kaydeden Önder; verilerin 2017-2018 yılları arasındaki ‘havadan suya ısı pompası’ satışlarının Avrupa’da yüzde 27 oranında artış gösterdiğine işaret ediyor. Bunun yanı sıra pandemiyle birlikte tüketicinin müstakil konut tercihinin arttığını da gözlemlediklerini aktaran Önder, hatta daha tenha veya uzak yerlerde ikamet etmeyi uygun bulunduğunu kaydediyor. Önder, doğal gazın henüz ulaşmadığı bölgeler için mükemmel bir iklimlendirme çözümü oluşturan ısı pompalarının, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak ısıtma-soğutma ve kullanım sıcak suyu eldesini tek bir sistemle gerçekleştirdiğini aktarıyor.