İnşaat sektörüne hangi ürün ve hizmetlerinizle çözüm sunuyorsunuz? 

Hilti olarak global inşaat el aletleri pazarının lider şirketleri arasındayız. Kullanıcılarımızın sağlık ve güvenliğini korumak için Ar-Ge’ye ciddi boyutta yatırımlar yaparak yeni teknolojiler ve patentli sistemler geliştiriyoruz. Ağırlıklı olarak inşaat sektörüne hizmet veriyoruz ve yaklaşık 10 bin ürünümüz bulunuyor. Genel olarak kaba inşaat, ince işler, mekanik, elektrik, mühendislik yapıları, enerji ve endüstri, çelik ve metal işkolları için geliştirdiğimiz ürünlerimizle çözüm sunuyoruz. Ürün gamımızı; akülü sistemler, direkt tespit sistemleri, delici-kırıcılar, dübel sistemleri, elmaslı delme-kesme sistemleri, barutlu ve gazlı çivi çakma sistemleri, kesme ve taşlama sistemleri ve lazerli ölçme sistemleri ile yapılarda yangın güvenliği amacıyla kullanılan pasif yangın durdurucu ürünler olarak sıralayabiliriz.Öne çıkan ürünlerimizden de biraz bahsetmek isterim. SF 2-A12  şarjlı delme / vidalama makinesi ürünümüz hafifliği, kolay erişim olanağı ve üst düzey kontrol sunan yarı kompakt sınıf 12 V kömürsüz delme/vidalama özellikleri ile öne çıkıyor. Dar ve ulaşılması zor yerlerde çalışabiliyor, daha kompakt bir şarjlı delme makinesi olarak dikkat çekiyor. En aza indirilmiş ağırlığıyla özellikle baş üstü uygulamalarda veya daha büyük işlerde çalışırken verimliliğin düşmesini engelliyor. İyileştirilen ergonomisi sayesinde kullanım kolaylığı sağlıyor ve hassas kontrol için ele sıkıca oturuyor. En aza indirilmiş alet boyutu, ağırlığına rağmen 1600 devir/dakika değerindeki güçlü delme hızı ve 34 Nm değerindeki sert mafsal torku sayesinde üstün performans sunuyor. Neredeyse hiç bakım gerektirmiyor ve aletin arızalanması nedeniyle yaşanılacak iş kaybını en aza indiren kömürsüz motor imkanıyla büyük avantaj sağlıyor. Elektrik anahtarlarının, prizlerinin, boru halkalarının ve diğer ekipmanların montajını gerçekleştirmek için ideal çözüm sunuyor. PS 300 ürünümüz yapısal analizde inşaat demirlerinin yerinin belirlenmesi, derinlik ölçümü ve boyut kestirme için beton detektörü özellikleri ile öne çıkıyor. Entegre ekranı, üst görünümde inşaat demiri yerleşiminin görsellerini ve yerinde yapısal analiz için kesit görünümünü sağlıyor. Akıllı algoritması, inşaat demirleri için hassas derinlik ölçümü yapılmasına yardımcı oluyor. Geniş sensör alanı sayesinde geniş alanların taranmasını hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor. Alanların 2D/3D görünümünde görsel sunumunu ve istatistiklerini içeren yapısal değerlendirme raporlarını hazırlayabiliyor. Özellikle mevcut yapıların durumunun değerlendirilmesi ve depreme dayanıklılığının ortaya koyulmasında çok önemli bir rol oynuyor.Tüm Hilti uzmanlığıyla donatılmış yeni SDS-Max kırıcı-delici TE 70-ATC/AVR ürünü ise 14,5 J tek darbe etkisi, eski versiyona göre yüzde 30 daha yüksek performans sağlaması ve daha uzun ömür ve optimum verimlilik için kömürsüz motor özellikleri ile öne çıkıyor. Tozsuz delim/ kırım çözümleriyle uyumlu bu ürün iş kazalarına karşı da yüksek koruma sağlayarak kullanıcıların hızını artırıyor.  

Elektrikli el aletlerinde en önemli konulardan biri iş güvenliği. Bu konuda ürünlerinizde nasıl bir avantaj sağlıyorsunuz? 

Hilti olarak iş süreçlerimizde kalite, iş güvenliği ve inovasyon en önemli önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda iş güvenliği alanında inşaat el aletleri kullanımındaki kazaları minimuma indirmeyi hedefliyoruz. İnşaat el aletlerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından ileri teknolojiye uyumlu, ergonomik ve güvenli olması gerekiyor. Biz de patentli, kaliteli, uzun ömürlü ürünlerimizle ustaların işlerini kolay, güvenli, verimli ve sağlıklı bir şekilde yapabilmeleri için çalışıyoruz. Örneğin, kırıcı ve delici ürünlerimizde yer alan Aktif Tork Kontrol sistemi sayesinde makine, kırım ya da delim işlemi sırasında demir donatıya denk geldiğinde motor kendi kendini durduruyor. Bu sayede iskelede çalışan ustanın düşmesi ya da yaralanması gibi riskleri ortadan kaldırıyoruz. Yine bu ürünlerimizde yer alan Aktif Titreşim Azaltma özelliği, makine çalışırken oluşan titreşimi çok yüksek oranda azaltarak sağlıklı ve uzun süreli çalışılmasına olanak sağlıyor. Direkt ve etkili bir şekilde tozu yok eden güçlü Toz Toplama Sistemi de sağlıklı çalışma şartlarına katkıda bulunuyor.

Son olarak eklemek istedikleriniz…

İnşaat sektöründe verimlilik artışı birçok sektöre kıyasla son on yılda daha düşük seviyede gerçekleşti. Farklı lokasyonlardaki ofisler ile şantiyeler arasında veya tasarım ve inşaat aşamaları arasındaki bilgi akışında yaşanan sıkıntılar sektörde yaşanan zorlukların başında geliyor. Bu noktada Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojileri inşaat sektörüne verimlilik sağlamada kritik bir rol oynamaya başladı. Sektörde IoT teknolojisini, kişiye özel uygulama ve destek hizmetlerinin yanı sıra şantiyede, depoda ve arka ofiste üretkenliğin artması yönünde altın bir fırsat görüyoruz. IoT teknolojisi; makine ve varlıkların yönetimini otomatikleştirmeye yardımcı oluyor, makine ve varlık parklarının kullanımını artırıyor ve daha bilinçli kararlar vermek için makineler ve diğer varlıklardan veri toplamayı sağlıyor. IoT’nin sunduğu bir diğer fırsat ise bakımları optimize ederek makineleri belirli iş sahası uygulamalarına akıllıca uyarlamaya yardımcı olması. Tüm iş akışlarının üretkenliğini ölçmek ve iyileştirmek için araç kullanım verilerini diğer veri kaynaklarıyla da birleştirebiliyor. Teknoloji, çözümün yalnızca bir parçasıdır. Önemli olan teknolojiyi başarılı bir şekilde uygulama ve organizasyon içinde değişim yönetimini yürütme becerisidir. Hilti olarak, müşterilerimizin bu yeni dijital çözümleri benimsemelerine yardımcı olarak sektörümüzde fark yaratmaya çalışıyoruz. ON!Track Varlık Yönetim Sistemi ile tüm envanterleri takip etmeyi sağlarken, şantiyelerde doküman takibine veya sarf yönetimine imkan tanıyoruz. Hilti Connect ile tüm ürünler için tek tık ile tamir talebi oluşturulmasını, istendiğinde ürün videosunun izlenebilmesini ya da satınalma bilgilerine ulaşılabilmesini sağlıyoruz. Yeni ürünümüz “Jaibot” ise Hilti'nin tavan delim işlemini devralacak ilk mobil şantiye robotu olarak işleri otomatize hale getirme fırsatı sunuyor. Dijital dönüşümün organizasyonel değişim yönetimi ve insanlara odaklanmayı gerektirdiğini biliyor ve bu bilinçle müşterilerimiz ve ekipleri için yerinde uygulama, eğitim ve destek hizmetleri sunuyoruz.