MNG MAPA firmasınca Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde, King Abdulaziz Uluslararası Havalimanına çok yakın bir bölgede yapılmakta olan Raidah Housing Complex projesinin BP-02 paketi, 74 adet apartman binasından oluşan, 607 bin metrekareden oluşan dev bir konut projesidir. Binaların kat sayısı 8 ile 12, kat alanları 903 ile 1027 metrekare arasında değişmektedir. Proje A, B ve C olarak üç ayrı bölgeden oluşuyor. A ve B bölgelerindeki 47 adet apartman blokunun kaba inşaatı, kalıp malzemeli olarak Albayraklar firmasınca, C bölgesindeki 27 adet apartman blokunun kaba inşaatı ise MAPA’nın kendi ekipleri tarafından yapılmıştır. Bloklar statik proje ve ölçüler açısından değerlendirildiğinde birbirine benzer olmakla birlikte, küçük bazı ölçü farkları mevcuttur. Projenin tüm kalıp ve iskelesistemleri İntek tarafından tedarik edilmiştir. 

PROJEDE KULLANILAN İNTEK KALIP-İSKELE SİSTEMLERİ VE MİKTARLARI

Prensip olarak bir blokta iki tam takım döşeme kalıbı ve yaklaşık ½ takım perde-kolon kalıbıyla çalışılması planlanılmıştır. Projenin başlangıç aşamasında aynı anda beş blokta çalışma yapılırken, zemin ve toprak işlerinin hızlandırılarak işin önünün açılmasıyla birlikte aynı anda çalışılan blok sayısı sürekli artmış ve pik noktada aynı anda 22 adet blokta çalışılmıştır. Perde-kolon kalıbı olarak, normal katlarda İnteva ahşap kirişli perde-kolon kalıbı sistemi, bodrum katlarda ise Panemax panel kalıp sistemi kullanılmıştır. Bodrum katlar için sadece iki blokluk perde-kolon kalıbı kullanılmış, söz konusu kalıpların gezdirilerek tüm blokların bodrumlarında kullanılması planlanmıştır. Bloklar arasında özellikle perde-kolon ölçüleri arasında bazı küçük farklılıkların olması ve bodrum katlarda sadece iki takım kalıpla tüm blokların çözülecek olması, ölçü değişikliklerine kolaylıkla uyum sağlayabilen Panemax sisteminin tercih edilmesinin başlıca sebebi olmuştur. Döşemeler, mantar döşeme olarak adlandırdığımız kirişsiz, düz döşemelerdir. Blokların tip olarak birbirine benzer olması ve döşemelerin düz döşeme olması nedeniyle HD 150 Masa Kalıp sistemi tercih edilmiştir. Projede kullanılan kalıp ve iskele miktarları aşağıdaki şekildedir:
Yapının normal için 22 blok x ½ takım İnteva perde-kolon kalıpları: H=320 cm – A= 6.618 m² 
22 blok x iki takım HD 150 masa sistemi: H=320 cm – A= 43.120 m² 
Bodrum katları için Panemax perde-kolon kalıpları: H= 390 cm – A= 580 m² 
Asansör ve merdiven boşlukları için tam takım şaft platformları
22 takım malzeme çıkartma platformu 

PROJEDE KULLANILAN İNTEK KALIPİSKELE SİSTEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

İnteva H20 ahşap kirişli, geniş yüzeyli pano sistemi: Sistem H20 ahşap kiriş, plywood ve çelik perde kuşağı olmak üzere üç ana elemandan oluşuyor. Projenin başlangıcında uygulama projesi baz alınarak yapılan perde ve kolon panoları, işin sonuna kadar demonte edilmeden birer standart eleman olarak taşınarak kullanılabilmektedir. Sistem bu özelliği sayesinde, ölçülerin çok değişmediği, birbirini tekrar eden perde ve kolonlardan oluşan binalarda hem çok büyük zaman kazandırır hem de yıpranmanın en az düzeyde olması nedeniyle maliyet tasarrufu sağlar. ‘’PANEMAX’’ vinçle taşınan çelik çerçeveli panel kalıp sistemi: Farklı formlara çok kolayca adapte edilebilmesi PANEMAX sisteminin en önemli özelliklerindendir. PANEMAX panel kalıp sistemi, 80 kN/ m² (düzgün yayılı yük) gibi yüksek bir beton basıncı dayanımı, ön montaj gerektirmeden şantiyeye geldiği ilk günden itibaren kullanıma hazır olması, özel forma sahip çelik kenar profilleri ve buna uygun bağlantı kilitleri vasıtasıyla panellerin yan yana ve üst üste çok pratik bir şekilde birleştirilip sökülmesi, yine çelik kenar profillerin formu ve plywoodla birleşiminde uygulanan silikon detayı sayesinde plywoodun değiştirilmeden çok tekrar kullanılabilmesi gibi özellikleriyle mükemmel bir perde-kolon kalıbı sistemidir. 
Panemax panellerde, pazarda yer alan diğer Avrupalı ve yerli birçok markadan farklı olarak 18 mm değil 21 mm kalınlığında plywood kullanılıyor. Bu niteliği, eşit beton basınçlarında daha düşük sehim anlamına gelmektedir. 

İNTEVA VE PANEMAX SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Günümüzde çağdaş endüstriyel kalıp sistemlerinde perde ve kolon kalıbı olarak genel anlamda kabul görmüş olan ve uluslararası projelerin büyük bir kısmında da yaygın biçimde kullanılan iki farklı sistem vardır. İntek’teki adı İnteva olan ahşap kirişli sistemler ve İntek’teki adı Panemax olan çelik çerçeveli panel kalıp sistemleri. Bu iki sistemin birbirlerine göre güçlü ve zayıf yanları vardır. Projemize uygun olan sistemi seçerken doğru kararlar verebilmek için sistemlerin bu özelliklerini bilmek ve bunlara göre bir analiz yapmak gereklidir. 

İNTEVA SİSTEMİNİN GÜÇLÜ YANLARI

İlk yatırım bedeli daha düşük 
Donatının çok yoğun olduğu durumlarda daha kolay ankraj mili atılabiliyor 
İstenen beton basıncına göre tasarlanabiliyor. 

PANEMAX SİSTEMİNİN GÜÇLÜ YANLARI

Farklı ölçü ve şekillere adaptasyonu çok daha kolay ve hızlı -Şantiyede ön montaj gerektirmiyor -Sistem olarak daha uzun ömürlü olduğu gibi plywoodun da ömrünü uzatıyor -İşçilik verimi daha yüksek Bu projede, normal katlarda ölçüler çok fazla değişkenlik göstermediği için ilk yatırım bedeli daha düşük olması nedeni ile İnteva sistemi yeterli görülmüş ve tercih edilmiştir. Bodrum katlarda ise perde-kolon ölçülerinde değişkenlik olduğu için Panemax panel kalıp sistemi tercih edilmiştir. 

HD 150 YÜK TAŞIYICI İSKELE SİSTEMİ

Sistem “ana çerçeve” adı verilen kaynaklı çerçeveler, bunları birbirine bağlayan “çapraz gergiler”, ince kot ayarının yapılmasını sağlayan “krikolu ayak” ve “krikolu başlıklardan” oluşmaktadır. Üst konstrüksiyonda ana taşıyıcı (mahya) ve tali taşıyıcı (ızgara) olarak H20 ahşap kirişler kullanılmaktadır. Çerçeveler çok pratik bir biçimde üst üste eklenerek farklı döşeme yükseklikleri çözülebilmektedir. Sistem, ayak ve başlıklarda kullanılan ve ince kot ayarının yapılmasını sağlayan “krikolu ayak” ve “krikolu başlıkların” açılım paylarına göre değişmekle birlikte, ayak başına 55 kN düşey yükü emniyetli olarak taşıyabilmektedir. HD 150 sistemi istendiğinde “masa” olarak kullanılabildiği gibi her sefer sökülüp tekrar kurularak “iskele” gibi de kullanılabilmektedir. Projenin yapısı ve formu (şekli) uygunsa, birbirinin benzeri olarak tekrar eden çok sayıda kat ve kule vincin yeterli zamanı varsa “masa kalıp” sistemi mükemmel bir sistemdir. Bu projede HD 150 sistemi “masa kalıp” olarak kullanılmış, böylece hem zaman kazanılmış hem de kalıp malzemelerinin yıpranması engellendiği için toplamda çok büyük bir ekonomik fayda sağlanmıştır.