ST İnşaat, Yapı ve Malzeme dergisi Kasım sayısı okuyucusu ile buluşmaya hazır. Her ay olduğu gibi bu ay da alt yapı projelerinden konut projelerine kadar farklı tipolojideki yapılardan sizleri haberdar ettik. 

İSTANBUL’A İÇME SUYU SAĞLAYAN BARAJLAR DEPREME KARŞI GÜÇLENDİRİLECEK

Yeni sayımızın Tepedekiler başlığında planlanması ve inşası uzmanlık gerektiren baraj projelerini işledik. Suiş Proje Yönetici Ortağı Ali Kerim Orhon ile hem baraj projelerinin yapımını hem de İstanbul’a içme suyu sağlayan sekiz adet barajı depreme karşı güçlendirme projelerini konuştuk. Deprem mühendisliğinin, baraj tasarımında dikkate alınması gereken konulardan biri olduğunun altını çizen Suiş Proje Yönetici Ortağı Ali Kerim Orhon, İSKİ Genel Müdürlüğü’ne “Olası İstanbul Depreminin İstanbul’a Su Sağlayan Barajlara Etkisi” konulu çalışmaları hakkında bilgi verdi. 

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE ISI YALITIMI BAŞ ROLÜ OYNUYOR

Derginin kapağına ise yeşil alanı ve sosyal donatılarıyla öne çıkan Flowers Park Mimaroba projesini çıkardık. Yapım çalışmaları hızla devam eden projede enerji verimliliğine önem verilmiş. Bu kapsamda her fırsatta dile getirdiğimiz ısı yalıtımına bizzat dikkat edilmiş. Nitekim Poje Satış Direktörü Emel Akbaş İdikut, izolasyona büyük önem verildiğini, “Örneğin bahçe katlarında ısı kaybını önlemek açısından otopark tavanlarında XPS mantolama yapıldı. Dış cephede mantolama çalışmaları kapsamında yanmaz taş yünü kullanıldı. Ses yalıtımı açısından daireler arasında çiğ tuğla arası XPS kullanıldı.” diyor. 

ASANSÖR SEKTÖRÜ İHRACATA VE ÜRETİME OAKLANIYOR

200’ü aşkın alt kalemi olan inşaatın bu kalemlerin ana sektörlerine bu sayıda da projektör tuttuk. Dosya konumuz olan asansördeki son gelişmeleri sektör oyuncularından öğrendik. Bildiğiniz gibi ne yazık ki ülkemizde asansör kazaları sıklıkla yaşanıyor. Bu kazaları minimize etmek adına neler yapılması gerektiği hakkında CDA Asansör Genel Müdürü Mustafa Kömür standartlara uyulması gerektiğinin altını çiziyor. Öte yandan yaptığımız söyleşilerden anladık ki sektörün gündeminde iki önemli konu var: İhracat ve üretim. Birçok marka üretimini artırmaya odaklanmış. Bu isimlerden biri de Mut-San Asansör. Genel Müdürü Muttalip Balcıoğlu, yakın zamanda asansör buton imalatına başlamayı planladıklarını açıklıyor. 

MİMARİ ENGERLLERİ AŞMAK MÜMKÜN

Asansör demişken ülkemizde gerek çarpık kentleşmeden ötürü gerekse yönetmeliklere uyulmamasından, daha ziyade sorumluluklarımızı gerçekleştirmemizden ötürü unuttuğumuz bir kesim var yaşlılar ve engelli vatandaşlar. Her yanlış mimari planlama bu insanları sosyal yaşamdan hatta zaruri ihtiyaçlarını karşılamadan alı koyuyor. Örneğin yalnızca merdiven çıkışı koyulan apartman girişleri, her yerde karşımıza çıkan basamaklar… Bu durumda onların hayatını kolaylaştıracak tek şey engelli asansörleri. Bu sayımızda Nur Asansör Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Kazan ile mimari engelleri aşan çözümleri konuştuk. 

Isı ve su yalıtımın önemini markaların uygulama projelerinden bir kez daha sizler için sayfalarımıza taşıdık. Örneğin bir okul projesinde uygulanacak olan su yalıtımında nelere dikkat edildiğini anlattık. 
Öte yandan “en” sıfatı ile anlatılan dev viyadük projelerinde kalıp ve iskele sistemlerinin önemine işaret ettik. İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerini birbirine bağlayacak ve tamamlandığında Türkiye’nin en yüksek köprüsü olacak Eyiste Viyadüğü projesinin çözüm ortağı olan Doka Kalıp İskele’nin Genel Müdürü Ender Özatay, projedeki çalışmalarını anlattı. İklimlendirmeden alt yapı ürün gruplarına kadar tüm kalemlerdeki yeni teknolojilere ve uygulama örneklerine sayfalarımızdan ulaşabilirsiniz.