İskele Kalıp Sanayicileri Derneği (İKSD)’nin önderliğinde gerçekleşen etkinlikte Doka Genel Müdürü Ender Özatay, inşaat sektöründe henüz karşılaşılmamasına karşın ayak seslerinin duyulmaya başlandığı yıkıcı yeniliklere dikkat çekerek, öğrencilerin bu yeniliklere adapte olması gerektiğini vurguladı. 

Yeni teknolojilerin inşaat yapım süreçlerine olan katkısı hakkında bilgi veren Özatay; öncelikle Yapı Bilgi Modellemesi (BIM)’nin avantajlarına dikkat çekti. İnşaat sektörünün ortalama yüzde 40 verimlilikle çalıştığını ve bu nedenle sektörden BIM’e olan talebin fazla olduğunu açıklayan Özatay, “BIM, yapının 3 ya da 4 boyutlu modellemesi üzerine tüm paydaşların kendilerine ait projeyi işledikleri bir platform. İş yapımında olası sorunları işin başlangıcında öngörülmesini ve buna bağlı olarak çözümler sunulmasına olanak sağlayan BIM, maliyetlerin önüne geçiyor.” dedi. Doka olarak dünyadaki ve Türkiye’deki birçok projelerinde BIM modellemesi ile birçok projeye çözüm sunduklarını aktaran Özatay, üç boyutlu yazıcıların ise inşaat yapımında bir diğer önemli yenilik olduğunu söyledi. 

DOKA TEKNOLOJİLERİ İLE ŞANTİYEDE İŞLER HIZLANACAK

Uzaktan kumandalı sensörler yardımı ile betonun kürleşmesinin kontrol edilebildiğini dile getiren Özatay, Doka’nın gelecek BAU fuarında tanıtacağı Kelebek Teknolojisi’ne dikkat çekti. Kelebek teknolojisinin kalıp üretimini şantiyeye taşıyan yeni bir teknoloji olduğunu aktaran Özatay, “Üç boyutlu yazıcılar ile şantiyede işlerin yapım süreci hızlanırken, işçilik maliyetleri de azalıyor. Çin, Hindistan gibi konut ihtiyacının fazla olduğu ülkelerde bu yeni teknolojilere olan talep fazla olacaktır” dedi.