Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (Türkiye İMSAD) "Kasım 2018 Sektör Raporu", inşaat malzemeleri ihracatının, yüzde 44’lük artışla 20 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

EYLÜL'DE İNŞAAT MALZEMESİ İHRACATI NE KADAR ARTTI?

Rapor, inşaat malzemeleri ihracatının Eylül’de kaldıraç etkisiyle yüzde 44’lük artışla 1,8 milyar dolara yükseldiğini ortaya koydu. Böylece, marttan sonraki en yüksek, ihracat rakamına ulaşıldı.
Ekonomideki iyileşmelerin ihracattaki etkisi yeni yılın ikinci yarısında da devam etti.
Bu yılın, ocak-eylül döneminde, ihracat yüzde 21 artarak 15 milyar dolara yükseldi.
2018 yılında ihracat yapılan ülkelerdeki izafi düzelme ile AB pazarı ihracat artışını yükseltti. Ayrıca liranın, dolar karşısında gerilemesi de, ucuzlayan fiyat etkisiyle, ihracata olumlu olarak yansıdı.

2018'DE İNŞAAT MALZEMESİ İTHALATI NE OLDU?

Rapor, yıla artışla başlayan inşaat malzemeleri ithalatının, yine kur etkisiyle, hazirandan itibaren gerilemesine işaret ederek, “Türkiye ithalatındaki gerileme ağustosta hızlanarak devam ederken, eylülde yüzde 27’ye çıktı. Ve eylül ithalatı 570 milyon dolarlık seviyesi ile yılın en düşük ikinci aylık ithalat rakamı olarak tarihi kayıtlardaki yerini aldı. Önce yükselen ve üçüncü çeyrekle birlikte gerileyen ithalat rakamı da tüm yıl itibariyle, yüzde 3,5 gerilemeyle 9 milyar doların altına inerek, uzun süre sonra ilk kez tek rakamlı seviyelerde gerçekleşti” denildi.