İSTANBUL (AA) - Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı olan Ferdi Erdoğan, inşaat malzemeleri ihracatında zirve olarak 23 milyar dolarları görmelerinin  ardından 15 milyar dolarlara indiklerini, şimdi tekrardan 23 milyar dolara doğru  ilerlediklerini aktardı.

Bu sene sloganıyla ikinci kez "Fırtınalı Havada Dümende Olmak" gerçekleştirilen Türkiye İMSAD Gündem Buluşmalarının açılışı sırasında yaptığı konuşmasında, inşaat malzemeleri sanayisine ilişkin verileri açıkladı.

Sektör hacminin son  senelerde bilhassa iç pazarda inşaattaki daralma sonrasında 100 milyar dolara kadar  gerilediğini aktaran Erdoğan, bunun 21,5 milyar dolarının ihracat, geri kısmının ise iç pazarı temsil ettiğini söyledi.

Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre Türkiye kara ve demir yollarında 950 milyon ton yük taşındığını kaydederek, bunun 250 milyon tonunun inşaat malzemeleri, 200 milyon tonunun da bu malzemeleri üretmek taşınan maden olduğunu, toplam taşınan yükün neredeyse yarısının inşaat malzemeleri sanayisinin meydana getirdiği güçten meyana geldiğini aktardı.

Türkiye'nin tonaj açısından ihracatının 120-130 milyon ton  arasında olduğunu bildiren Erdoğan, bunun 40 milyon tonunu ise inşaat malzemelerinin oluşturduğunu söyledi.

Bir dönem yurt dışında 30 milyar doları gören Türk müteahhitlik sektörünün, yaşanan olumsuzlukların arsından karşılaştığı düşüşü atlattığını vurgulayan Erdoğan, inşaat malzemeleri ihracatında  zirve olarak 23 milyar dolarları gördüklerini hatırlatarak daha sonrasında her ne kadar 15 milyar dolarlara  kadar inilse de  şu anda yeniden 23 milyar dolar ihracata doğru ilerlediklerini anlattı.

Türki Cumhuriyetler, Orta Doğu, Körfez ülkeleri ve Rusya gibi ülkelere yönelik olan ihracat potansiyeli ile bu ülkelerin petrol fiyatının düşmesinin ardından yaşanan ekonomik sıkıntıları dile getiren Erdoğan, gelişmiş ülkelere daha fazla ihracat yaptıklarını ve en önemli pazarlarımızın  İngiltere, Fransa, Almanya, ABD, Kanada, Orta Doğu'da İsrail ve Irak olduğunu belirtti.