Bazı ekonomik göstergelerdeki olumsuzluklara rağmen inşaat malzemeleri sanayii büyümü trendini sürdürüyor.  Sektörün çatı kuruluşu olan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) 'Şubat 2022 Sektör Raporu'nda, inşaat malzemeleri sanayi üretiminde büyümenin 2021 yılının son ayında da devam ettiği, bir önceki yılın aralık ayına göre ise miktar bazında yüzde 7,4 arttığı ifade edildi. Söz konusu rapora göre 2021 yılında 22 alt sektörün tamamında üretim 2020 yılına göre artış kaydederken yılın tamamında inşaat malzemeleri sanayi üretimi geçen yıla göre miktar bazında yüzde 19,6 arttı.

İÇ TALEP DALGALANMA GÖSTERDİ

İnşaat malzemelerine yönelik iç talepte dalgalı bir seyir gözlenirken dış talepte ise yavaşlamanın olduğu kaydedilen 'Türkiye İMSAD Şubat 2022 Sektör Raporu'nda Aralık ayında çok sayıda alt sektörde yüksek üretim artışları gerçekleşirken tuğla ve kiremit, demir çelik radyatörler, metalden kapı ve pencereler, hazır beton ile elektrikli aydınlatma ekipmanları sektörlerinde üretim gerilediğine dikkat çekildi.  

ÜRETİM, MİKTAR BAZINDA YÜZDE 19.6 ARTTI 

2021 yılında inşaat malzemeleri sanayiindeki üretim artışının 2020 yılına göre miktar bazında yüzde 19,6 olduğu ifade edilen raporda cari fiyatlarla büyümenin yüzde 19 olarak gerçekleştiği kaydedildi. Bu büyümede, yıl genelinde iç talebin canlı kalması ve dış pazarlardaki önemli talep artışlarının etkili olduğuna dikkat çekilen raporda, 2021 yılında 22 alt sektörün tamamında üretimin miktar bazında 2020 yılına göre arttığının altı çizildi. Raporda ayrıca geride bıraktığımız yılda çimento sektörü hariç tüm alt sektörlerde üretimin, çift haneli ve yüksek oranlarda gerçekleştiği ve en yüksek üretim artışının yüzde 49,1 ile seramik sağlık gereçlerinde olduğunun altı çizilirken seramik kaplama malzemeleri üretiminin yüzde 32,3, tuğla ve kiremit üretiminin yüzde 30,6, plastik inşaat malzemeleri üretiminin 29,1, kilit ve donanım eşyası üretiminin yüzde 28,6, ısıtma ve soğutma donanımları üretiminin ise yüzde 28,7 büyüdüğü bilgisine de değinildi. 

YAĞMUR SUYU, TÜRKİYE’NİN SU SIKINTISINI ÇÖZEBİLİR YAĞMUR SUYU, TÜRKİYE’NİN SU SIKINTISINI ÇÖZEBİLİR

İNŞAAT SEKTÖRÜ 2021 YILINDA YÜZDE 0.9 KÜÇÜLDÜ 

İnşaat malzemeleri sanayi üretimindeki artışa karşın inşaat sektörünün yılın son çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 daraldığı tespitine yer verilen raporda, 2021 yılını yüzde 0,9 küçülerek tamamlayan inşaat sektöründe son dört yılda üst üste daralma yaşandığı da vurgulandı. İnşaat sektörü 2018 yılında yaşanan finansal dalgalanmalar nedeniyle yüzde 1,9 küçülme kaydetmiş, 2019 yılında ekonomide uygulanan dengeleme politikaları ile yüzde 8,6 daralmış, 2020 yılında etkili olan pandemi sebebiyle ise yüzde 5,5 küçülme yaşamıştı. 

YÜZDE 3'LÜK PAY, BAŞKA PAZARLARDAN KARŞILANABİLİR BİR BÜYÜKLÜK 

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sektöre etkilerinin de değerlendirildiği raporda şu tespitlerde bulunuldu: 2021 yılında inşaat malzemeleri ihracatımız Rusya'ya 524.1 milyon dolar, Ukrayna'ya 372,5 milyon dolar ve Belarus'a ise 40,0 milyon dolar olarak gerçekleşti. Rusya'ya ihracatta, demir çelik inşaat aksamları, kilitler ve donanım eşyaları, ısıtma ve soğutma donanımları ile yapısal kimya ürünleri ilk sıralarda yer aldı. Ukrayna'ya ise demir çelik profiller, çimento, demir çelikten inşaat aksamları ile ısıtma ve soğutma donanımları ihraç edildi. Belarus, Türkiye'den en çok kilitler ve donanım eşyaları ile plastik inşaat malzemeleri aldı.     

Ülkemizin bu üç ülkeye toplam ihracatı 2021 yılında 937 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2021 yılındaki toplam 30,8 milyar dolar tutarındaki inşaat malzemesi ihracatı içinde bu üç ülkeye yönelik ihracat yüzde 3 pay aldı. Türk inşaat malzemeleri sanayisi açısından bu yüzde 3’lük pay, başka pazarlardan karşılanabilir bir büyüklük olarak değerlendiriliyor.