Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Nisan 2021 sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri sanayisinin aylık ihracatı uzun yıllar sonra ilk kez 2,5 milyar dolar seviyesini aştı.

TALEBİN YIL SONUNA KADAR SÜRMESİ BEKLENİYOR

Türkiye İMSAD'ın hazırladığı endeks doğrultusunda, nisan ayı verileri baz etkisinden de ziyade yüksek bir performansı işaret etti.

Endeksin ölçülmeye başlandığı Ağustos 2013'ten beri en yüksek ihracatın gerçekleştiği dönemde, dış satım değer olarak 2,54 milyar dolara, miktar olarak da 5,82 milyon ton seviyesine ulaştı.

Miktar bazında tüm zamanların en yüksek ikinci dış satımı yapıldı. 

İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı pazarlardaki iyileşme ve canlanma beklentisi ile yüksek bir performans gösterdi. Dış pazarlarda artan talebin 2021'in sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

EMTİA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ BİRİM FİYATLARINA OLUMLU YANSIDI

Ortalama yıllık ihracat birim fiyatı Nisan 2021'de, Nisan 2020'ye oranla yüzde 29,4 arttı. Pandeminin de etkisiyle Nisan 2020'de ortalama dış satım fiyatları büyük ölçüde düşmüş ve 0,34 dolar/kg olarak kaydedilmişti.

İhracat birim fiyatı Nisan 2021'de 0,44 dolar/kg olurken, 2021 yılında bu kez emtia fiyatlarındaki artış birim fiyatını yukarı taşıdı.

Söz konusu dönemde sektörün ithalatı değer bazında 722 milyon dolar ve miktar bazında 295 bin 397 ton olarak kayıtlara geçti. İthalat Mayıs 2018'den beri en yüksek miktara ulaşırken, ithalat birim fiyatı geçtiğimiz yılın aynı döneminde 2,48 dolar/kg iken, bu senenin nisan ayında 2,44 dolar/kg olarak gerçekleşti.

Aşılama çalışmaları ve iyileşme beklentileri neticesinde talep artışı devam ederken, bu doğrultuda sektörün ürünlerinde son senelerin en yüksek dış ticari görüldü. Dış pazardaki yüksek seviyelerin süreceği tahmin ediliyor.

ALT SEKTÖRLERDE ARTIŞLAR GÖRÜLDÜ

Nisan ayında inşaat malzemeleri ihracat performansı alt sektörler itibarıyla birbirlerine benzer eğilimler gösterdi. Değer, miktar ve birim fiyatlar olarak ihracatta eğilimler artış yönünde oldu. 

Bu dönemde 8 alt ürün grubunun tamamında dış satım birim fiyatları geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla artış gösterdi. Nisan 2021'de demir-çelik ürünleri ortalama ihracat birim fiyatı, Nisan 2020'ye göre yüzde 23,9 arttı.

Benzer şekilde 8 alt ürün grubunun tamamında dış satım miktar olarak Nisan 2020'ye kıyasla arttı ve üzerinde gerçekleşti. Nisan ayında en yüksek dış satım miktar artışı yüzde 139,2 ile ağaç ve ahşap ürünlerinde meydana geldi.

Dış satım 8 alt ürün grubunun tamamında değer olarak da yükseldi. Yüksek artışlarda, geçen yılın sert düşüşler yaşanan nisan ayının baz etkisi de bulunuyor. Bu dönemde değer olarak en yüksek dış satım artışı yüzde 144,2 ile ağaç ve ahşap ürünlerinde gerçekleşirken, onu yüzde 115,4 ile prefabrik yapılar takip etti.

Değer olarak artışların miktar artışından ve ihracat birim fiyat artışlarından kaynaklandığı bildirildi. (AA)