Form Endüstri Tesisleri’nin gündemindeki çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

İklimlendirme sektörünün Türkiye’deki gelişimine ve bugünkü potansiyeline ulaşmasına katkıda bulunan en köklü kuruluşlardan Form Şirketler Grubu 54 yıldır merkezi sistemler, VRF ve bireysel sistemler ile endüstriyel çözümler alanında üç ayrı firma ile faaliyet gösteriyor. Form Endüstri Tesisleri firması İzmir’deki Pancar Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim faaliyetlerini sürdürüyor. 2015 yılında açılan tesis, 20.000 metrekare açık üzerine 11.000 metrekare kapalı alandan oluşuyor. Üretim tesisinde; Form’un kendi tasarımları olan Euroform Fancoil üniteleri, Fes klima evaporatif soğutma üniteleri, Sunvia doğal aydınlatma sistemleri, Troke duman tahliye ve doğal havalandırma kapakları üretimi yapılıyor. Fesklima Evaporatif Soğutma Üniteleri, toplam verimlilikte yüzde 35’lere varan bir enerji tasarrufu sağlıyor. Patenti bize ait, Türkiye’nin ilk yerli üretim gün ışığı doğal aydınlatma sistemi olan Sunvia ise sıfır enerji tüketimiyle, yapay aydınlatmalardan kaynaklı doğaya salınan karbon miktarını azaltan çevre dostu bir sistem. Yakın bir zamanda pazara sunduğumuz, kendi üretimimiz ve markamız olan TROKE Duman Tahliye Kapakları, Türkiye’deki ilk yerli CE Sertifikalı duman ve ısı tahliye kapağı olma özelliği taşıyor. Bu yıl başında dünyanın en büyük paket klima üreticilerinden Lennox ile bir lisans anlaşması imzaladık. Yaklaşık 40 yıldır çalıştığımız Lennox markasıyla olan bu yeni iş birliğiyle Pancar O.S.B.’ndeki tesisimizde paket klimaların üretimine başladık. Geçtiğimiz günlerde burada üretilen paket klimalarımızın ilk ihracatını Bakü’deki Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanına gerçekleştirdik. Genel olarak tüm ürünlerimizin ortak noktası enerjiyi minimum tüketen, sertifikalı ve dünyada yıllardır kullanılan uzun ömürlü sistemler olması. Bu bakımdan ürünlerimiz hem çevre dostu hem de yatırımcıların minimum maliyet ile maksimum sonuç alacakları ve enerji tasarrufu sayesinde de aynı zamanda bütçe dostu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Lamilux Duman Tahliye Kapakları ve Işıklık Sistemlerinizin özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Lamilux Duman Tahliye Kapakları ve Işıklık Sistemleri çevreye duyarlı ve inovatif ürün özellikleri ile yapı sektörüne yeni bir bakış açısı getiriyor. Alman markası Lamilux, ürün özellikleri sayesinde kurumsal firmaların güvenlik ve doğal aydınlatma ihtiyaçlarına en iyi çözümlerle karşılık veriyor. Olası bir yangın sırasında 172° açı ile otomatik ya da manuel olarak açılabilen Lamilux Duman Tahliye Kapakları zehirli gazlar bulunduran dumanın anında tahliye ederek yangınlarda en büyük tehlike olan gaz zehirlenmelerinin önüne geçiyor. Lamilux, aynı zamanda çatı bağlantısındaki cam sistemi ile de gün ışığından ideal verim alınabilmesini sağlıyor ve Sun Pro teknolojisi ile zararlı güneş ışınlarını bloke ediyor. Kurumsal firmalar ve çok sayıda kişinin çalıştığı tesisler, Lamilux sayesinde güvenliği maksimum seviyeye çıkararak günışığından gelen doğal aydınlatma sayesinde de mekanlarının aydınlatma harcamalarından tasarruf sağlayabiliyor. 

Lamilux Duman Tahliye Kapakları ve Işıklık Sistemleri ile çözüm sunduğunuz projelere örnek verir misiniz?

Lamilux Duman Tahliye Kapakları ve Işıklık Sistemleri Arçelik’in Çerkezköy ve Eskişehir’deki buzdolabı fabrikasında, Vestel’in Manisa’daki kurutma fabrikasında projelere katkı sağladı. Bunun yanı sıra Ateş Çelik’in Aliağa’daki Enercon fabrikasında da yine Lamilux sistemleri kullanılıyor. Buna ek olarak en son kullanım sağlanan proje İzmir’de bulunan Ateş Çelik Rüzgar Enerji Santrali Kule Üretim Tesisleri oldu. Söz konusu tesislerin çatısına toplamda 40 adet yerleştirilen Lamilux duman ve ısı tahliye kapakları, bina yangın otomasyonundan alınan sinyal ile otomatik veya kapak sistemi panosuna bağlı acil kolu ile manuel olarak çalıştırılabiliyor. Kapaklar ısıya duyarlı yapısı ile 93°C’den başlamak üzere belirlenen çeşitli sıcaklık tercihlerine duyarlı olarak ayarlanabiliyor. 
172° açıyla açılabilen kapaklar yangın sırasında ortaya çıkan zehirli gazların tahliyesinin yanı sıra havalandırma amaçlı açma ve kapama sistemi sayesinde tesisteki taze hava düzeyini de kontrol altında tutmaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda ışıklık sistemi fonksiyonuna da sahip olan ürün, kullanıldığı mekanlarda doğal aydınlatma sağlıyor. 

İtalyan devi Ferrero’nin Manisa fabrikasına sağladığınız fayda hakkında bilgi verir misiniz?

Ferrero’nun Manisa fabrikasının idari bina ofis alanları, giyinme odası gibi personel alanları ve bina koridorlarının aydınlatılması için 65 adet Sunvia Gün Işığı Aydınlatma Sistemi kullanıldı. Sunvia’nın kullanıldığı alanlarda sağladığı en önemli katkının çalışanların psikolojisi üzerinde yarattığı olumlu etki olduğunu söyleyebiliriz. Normal şartlarda gün ışığı almayan ofislere uygulanan bu sistemle çalışanlar çok daha keyifle işlerini yaparken hem enerji tasarrufu sağlanıyor hem de sağlık üzerindeki pozitif etkisi nedeniyle çalışanların iş verimliliği artıyor. 

2019 yılında yol haritanız ne olacak? Hedef ve planlarınızı öğrenebilir miyiz?

Türkiye’de gelişen ekonomi ve yapılaşma ile konfor anlayışı ve ana iştigal alanımız olan iklimlendirme sistemleri kullanımı da hızlı bir şekilde artıyor. İklimlendirme gelişen teknoloji ve ekonomiyle birlikte artık bir lüks olmaktan çıktı ve bugün günlük ihtiyacımızın vazgeçilmez bir parçasını oluşturuyor. Türkiye, global iklimlendirme pazarının en önemli oyuncuları arasında yer alıyor. İklimlendirme sektörünün ülkemizdeki gelişimini bugüne kadar faaliyetleri ile doğrudan desteklemiş firma olarak pazarın büyüklüğüne olan katkılarımız önümüzdeki dönemlerde de artarak devam edecek. 2018 yılı beraberinde getirdiği tüm çalkantılara rağmen bizim açımızdan oldukça başarılı bir yıl oldu. Form olarak önümüzdeki dönemde, üretimin tüm faaliyetlerimiz içindeki payını artırmak gibi bir hedefimiz var. Özellikle uzman olduğumuz konuda ve enerji verimliliği sağlayan ürünlere yönelik AR-GE çalışmalarımız sürüyor.